Pandémia nepandémia, loď nemeckej mimovládky vyráža hľadať migrantov k Líbyi

03.04.2020 | 16:00
  3
Po osemtýždňovej pauze je nemecká loď Alann Kurdi opäť v prevádzke.

Nemecká mimovládna organizácia Sea-Eye, ktorá si predsavzala boj o záchranu migrantov, ktorí sa snažia plaviť Stredozemným morom do Európy, mieri aj v časoch globálnej pandémie znovu do akcie. Záchranná loď Alan Kurdi je po niekoľkých týždňoch prestávky v dokoch znovu pripravená k plavbe, píše server echo24.cz.

Loď má byť vybavená aj na priamy styk s infekciou koronavírusu a posádka je na takéto varianty údajne dobre preškolená. V súčasnosti ide o jedinú "záchrannú loď" v oblasti, informovala organizácia na svojom webe.

Po osemtýždňovej pauze je nemecká loď opäť v prevádzke. V pondelok dostala posádka nemeckého kapitána Bärbel Beus povolenie vyplávať od španielskych úradov. Je to pritom druhýkrát, čo Beus lodi Alan Kurdi velí. Očakáva sa, že loď dosiahne pátracie zóny blízko líbyjských brehov na sklonku týždňa. Na tzv. záchranných akciách je pripravené sa v tomto roku podieľať 60 dobrovoľníkov.

"Sea-Eye bolo založené, aby zachránilo ľudí pred utopením. Každý život má nesmiernu hodnotu ... Preto je Alan Kurdi na ceste do akcie," komentuje aktuálnu misiu predseda organizácie Gorden Isler.

"Aj v súčasnej kríze sa spoliehame na zodpovednosť a odvahu Nemecka. Sme v úzkom kontakte s úradmi," vyhlásil predseda Isler, ktorého lode sa plavia práve pod nemeckou vlajkou.

"Je zázrak, že sme dokázali zostaviť posádku, vyškoliť a pripraviť ich na osobitné okolnosti," dodáva Isler.

Podľa dostupných informácií nebola kvôli koronavírusovej kríze žiadna zo záchranných lodí schopná operovať v Stredozemnom mori niekoľko týždňov. Dôvodom bolo predovšetkým obmedzenie pohybu osôb v Európe, ktoré sa dotklo aj posádok.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa príslušníkom líbyjskej pobrežnej stráže podarilo zabrániť odplávať niekoľkým skupinám migrantov v minulých týždňoch.
Tí mali podľa organizácie utekať z občianskou vojnou zmietanej Líbye. Nikto však nevie, koľko ich kontinent skutočne nepozorovane opustilo.

Zdroj: konzervativnyweb.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti