Palestína odkázala Trumpovi: Jeruzalem nie je na predaj

03.01.2018 | 12:50
  0
Hovorca prezidenta palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása tak reagoval na vyhrážky Donalda Trumpa.

Prezident Spojených štátov vo svojom utorkovom príspevku na Twitteri napísal, že USA by mohli zastaviť vyplácanie finančného príspevku Palestíne vo výške 300 miliónov dolárov, nakoľko Washingtonu sa zo strany samosprávy nedostáva patričnej vďaky ani úcty.

„Dokonca nechcú ani rokovať s Izraelom o dlho meškajúcej mierovej zmluve ... Ak Palestínčania nie sú ochotní hovoriť o mieri, prečo by sme im mali v budúcnosti dávať tieto obrovské platby,“ uviedol Trump.

Palestína je znepokojená rozhodnutím Spojených štátov, po tom ako Trump začiatkom decembra uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Židovský štát si už počas šesťdňovej vojny v roku 1967 pripojil východnú časť mesta. Tento krok kritizovala svetová komunita.

Najnovšie poznámky amerického prezidenta vyvolali u Palestínčanov nevôľu.

„Jeruzalem nie je na predaj, ani za zlato ani za striebro,“ povedal v stredu Nabil Abú Rdainah. Vo svojom stanovisku ďalej uviedol, že „ ak Spojené štáty usilujú o mier, musia podľa toho aj konať.“ Výkonná riaditeľka Organizáce pre oslobodenie Palestíny Hanan Ašráwíová v tejto súvislosti povedala, že Palestínčania sa „nenechajú vydierať“.

Niektorí izraelskí predstavitelia Trumpove slová o zastavení finančnej pomoci privítali. Podľa ich názoru sa tak na Palestínu vyvinie náležitý tlak. Bývalá izraelská ministerka zahraničných vecí Cipi Livniová však varovala, že tento krok môže viesť k humanitárnej kríze v Gaze, ktorá v konečnom dôsledku ublížil Izraelu.

Minulý mesiac odhlasovalo Valné zhromaždenie OSN nezáväznú rezolúciu, v ktorej vyzvalo Spojené štáty na stiahnutie rozhodnutia uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Tento návrh podporilo 128 štátov sveta. Washington sa následne vyhrážal, že zastaví svoje veľkorysé finančné príspevky do organizácie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti