Páchateľ vlaňajšieho útoku nožom vo Fínsku bol žiadateľ o azyl

07.02.2018 | 17:53
  0
Muž pôvodom z Maroka bol zároveň prívržencom islamského štátu.

Fínska polícia uviedla, že marocký žiadateľ o azyl, ktorý minulý rok zabil vo Fínsku dvoch ľudí a zranil ďalších osem priznal svoje sympatie k islamskému štátu. Motívom jeho činu bola nenávisť vyplývajúca z bombardovania sýrskeho mesta Rakka zo strany západnej koalície.

Abderrahman Bouanane však podľa polície konal ako samostatná jednotka. Olli Toyras z národného vyšetrovacieho úradu poznamenal, že v počítači a mobilnom telefóne Maročana boli nájdené fotografie a iné materiály, ktoré mali spojitosť s islamským štátom.

„Videl sa ako bojovník a vojak islamského štátu, ktorý bol by rád, keby ho islamský štát vyzdvihol za jeho útok,“ dodal Toyras.

Pred útokom nožom v meste Turku, ktorý sa odohral v auguste minulého roku, kde tento utečenec dobodal na smrť dve ženy a ďalších osem osôb zranil, sa zúčastnil modlitieb v miestnej mešite.

Toyas povedal, že Bouanane dôkladne sledoval predchádzajúce teroristické útoky v Belgicku a vo Francúzsku a bol ochotný zomrieť ako martýr, pretože očakával, že fínska polícia ho zastrelí.

Maročan prišiel do Fínska v roku 2016, kde mu však žiadosť o azyl úrady zamietli. Podľa polície to však nebol hlavný motív jeho konania.

Zdroj: abcnews.go.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti