OSN vyzýva Európu na prijatie viac ako 500 uviaznutých migrantov

13.08.2019 | 17:29
  8
Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v utorok zopakoval svoj postoj, že lode s migrantmi nevojdú do talianskych prístavov.

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval v utorok európske vlády, aby urýchlene prijali viac ako 500 ľudí zachránených v Stredozemnom mori. Sú uviaznutí na dvoch lodiach a štáty sa sporia medzi sebou, kto ich má prijať, uviedla agentúra AP.

Osobitný vyslanec UNHCR pre oblasť Stredozemného mora Vincent Cochetel konštatoval, že ide o boj "proti času". Podľa neho sa "blížia búrky a podmienky (na mori) sa zhoršia".

Migranti sú na dvoch lodiach humanitárnych organizácií, ale protimigračná vláda Talianska im bráni v zakotvení v jeho prístavoch. Niektorí z migrantov sú už na palube viac ako 10 dní.

Podľa UNHCR už takmer 600 ľudí tento rok zahynulo alebo ostalo nezvestných vo vodách medzi Líbyou a Talianskom.

Európska komisia nalieha na jednotlivé členské krajiny, aby prijali migrantov uviaznutých na lodiach a ponúka im v tomto smere podporu, ale nemá právomoc zasiahnuť. Hovorkyňa EK povedala, že už "nie je nič, čo by sme mohli urobiť".

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v utorok zopakoval svoj postoj, že obe lode s migrantmi nevojdú do talianskych prístavov.

Zdroj: hlavne.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti