Oslabovanie suverenity národných štátov nastalo vo svete v dôsledku zásahov zo strany USA

23.04.2019 | 10:53
  1
Námestník ruského ministerstva obrany v súvislosti s nárastom terorizmu a regionálnych konfliktov v poslednom desaťročí uviedol, že stále viac nezávislých štátov sa obáva zásahov zo strany veľkých mocností.

Terorizmus a vojny sú pre svetové spoločenstvo hlavnou hrozbou, avšak ďalšiu obavu predstavuje strata národnej suverenity tých štátov, ktoré sú vystavené vonkajšiemu zasahovaniu, ako je to v prípade zasahovanie zo strany USA. V rozhovore pre spravodajskú televíziu RT to vyhlásil námestník ruského ministerstva obrany Alexander Fomin.

Russia Today pripomína, že v utorok 23. apríla sa v Moskve začína konferencia o medzinárodnej bezpečnosti, na ktorej sa očakáva účasť viac ako 1 000 delegátov zo 111 krajín sveta. Na konferencii sa bude diskutovať o najzávažnejších globálnych bezpečnostných otázkach.

Fomin v súvislosti s nárastom terorizmu a regionálnych konfliktov v poslednom desaťročí uviedol, že stále viac nezávislých štátov sa obáva zásahov zo strany veľkých mocností - predovšetkým zo strany Spojených štátov - najmä v rámci strachu zo straty vlastnej suverenity.

„Uvedomujú si, že súčasné koncepty mieru, nezávislosti, územnej celistvosti a najmä suverenity sú čoraz zraniteľnejšie a musia byť chránené najmä národným záujmom. Posledných 20 rokov sa naučili, že štát môže zaistiť svoju bezpečnosť, ak má dobre vybavenú armádu a vyzbrojenú najmodernejšími systémami protivzdušnej a raketovej obrany,“ povedal Fomin.

Najnovším príkladom vonkajšej hrozby straty vlastnej suverenity je Venezuela, ktorá čelí rozsiahlemu zasahovaniu do svojich vnútorných záležitostí krajiny zo strany USA. Tie sa najnovšie rozhodli podporovať opozíciu, následne spustili ekonomický nátlak a verejne hrozia priamou vojenskou inváziou.

“USA nesedia nečinne, ale využívajú stále nové taktiky vrátane širokej škály techník vyvinutých pre hybridné vojny a farebné revolúcie. Američania trénujú vodcov a členov extrémistických skupín. Zvyšujú svoj tlak za využitia úplatkov, šikanovania a cielených sankcií. Operácia Blackout je v plnom prúde, odstavenie elektrární ... a následné prehlbovanie hospodárskej krízy.” 

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti