Orwellovské rozpoznávanie tvárí desí už aj Európsku komisiu. Plánuje jeho zákaz

27.01.2020 | 19:01
  0
Komisia sa rozpisuje najmä o tom, že v súčasnosti nie sú zaručené všetky bezpečnostné garancie.

Potencionálne nebezpečenstvo plynúce z technológií k rozpoznávaniu tvárí si už uvedomuje aj Európska komisia (EK). Plánuje preto ich dočasný zákaz v období troch až piatich rokov, kedy by mohli tieto technológie ovládané umelou inteligenciou používať iba bezpečnostné zložky či vývojári.

Na verejnosti by však boli zakázané, vyplýva z uniknutých dokumentov EK, ktoré zverejnil server Euractiv, píše server echo24.cz.

Podľa dokumentov komisia usiluje o nové pravidlá pre posilnenie práva na súkromie a ochranu dát. Na osemnástich stránkach sa tak komisári zaoberajú napríklad tým, ako súčasný systém pre ochranu osobných údajov zabezpečiť predtým, než sa nové technológie uvedú do prevádzky.

Komisia sa rozpisuje najmä o tom, že v súčasnosti nie sú zaručené všetky bezpečnostné garancie. V budúcej prevádzke by vraj napríklad mali existovať možnosti, ako systém dočasne vypnúť. Technológia umožňuje snímať tváre bezpečnostnými kamerami a kontrolovať ich v reálnom čase so zoznamom sledovaných, ktorý je často zostavovaný políciou. Na bezpečnostné zložky by sa preto zákaz nevzťahoval.

Obmedzenie by sa tak mohlo dotknúť projektov niektorých únijných štátov, ktoré chcú rozpoznávanie tvárí zavádzať. Napríklad Nemecko plánuje technológiu použiť na železničných staniciach alebo na letiskách a Francúzska plánuje začleniť rozpoznávania do systému videomonitorovania.

Nástroje pre identifikovanie tvárou zažívajú celosvetový rozmach, kritici sa však obávajú negatívnych dopadov na slobodu občanov.

Verejným monitorovaním je preslávená najmä Čína. Podľa niektorých odhadov využíva na 200 miliónov bezpečnostných kamier s touto technológiou rozosiatych po celej krajine a ďalšie stovky miliónov majú pribudnúť v najbližších rokoch.

O vybudovanie celoštátneho monitorovacieho systému v súčasnosti usiluje aj India.

Zdroj: konzervativnyweb.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti