Organizácia pre zákaz chemických zbraní zistila prítomnosť nervovo-paralytickej látky v prípade Skripaľovej otravy, ale jej názov utajila

12.04.2018 | 16:30
  0
Britský šéf diplomacie Boris Johnson opäť zaútočil na Rusko.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila tvrdenia Spojeného kráľovstva, že Sergej Skripaľ a jeho dcéra boli obeťami útoku nervovoparalytickou látkou, ale rovnako ako laboratórium v Porton Down, nedokázala identifikovať jej pôvod.

Napriek tomu britský minister zahraničných vecí Boris Johnson opätovne obvinil z incidentu Rusko. Povedal, že chemická látka použitá v meste Salisbiry bola Novičok s tým, že niet pochýb, o účasti Ruska na útoku proti bývalému ruskému špiónovi.

„Neexistuje žiadne alternatívne vysvetlenie o tom, kto je zodpovedný - iba Rusko má na to prostriedky a motív,“ oznámil Johnson napriek tomu, že správa Organizácia pre zákaz chemických zbraní neposkytla žiadne nové poznatky, mimo tých o ktorých sa pred nedávnom zmienilo laboratórium v Porton Down. Johnson vtedy taktiež hovoril o ruskej stope.

Riaditeľ britského vojenského výskumného laboratória Gary Aitkenhead však vyhlásil, že zariadenie nedokázalo identifikovať pôvod látky.

„Výsledky analýzy laboratórií laboratórií OPCW z environmentálnych a biomedicínskych vzoriek, ktoré zozbieral tím OPCW, potvrdzujú zistenia Spojeného kráľovstva týkajúce sa identity toxickej chemikálie, ktorá bola použitá v Salisbury a vážne zranených troch ľudí,“ píše sa v dokumente, ktorý bol zverejnený 12. apríla.

„Názov a štruktúra identifikovanej toxickej chemickej látky sa nachádza v úplnej utajovanej správe, ktorá je k dispozícii zmluvným štátom,“ pokračuje správa.

OPCW sa o bližších podrobnostiach vyšetrovania vyjadrí na tlačovej konferencii 18. apríla.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti