Orbán varoval pred Macronovou snahou zničiť európskych ľudovcov

10.09.2018 | 12:30
  0
Ideové rozpory medzi maďarským premiérom a šéfom Elyzejského paláca sú v európskej politike čoraz zreteľnejšie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce zlikvidovať Európsku ľudovú stranu (EPP/EĽS), aby mohol vybudovať svoju vlastnú politickú skupinu. Vyhlásil to počas uplynulého víkendu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na už tradičnom neverejnom stretnutí inteligencie, takzvanom občianskom pikniku v obci Kötcse v Somodskej župe.

Podľa komerčnej televízie ATV z informácií, ktoré z podujatia prenikli na verejnosť, vyplýva, že Orbán ráta s tým, že v nadchádzajúcom období prebehne s Macronom veľký boj.

Orbán vkladá nádej do Merkelovej

Orbán vyjadril nádej, že nemecká kancelárka Angela Merkelová nenechá padnúť EPP/EĽS.

„Osud európskych ľudovcov je v rukách Nemcov a Angely Merkelovej,“ citovala ATV slová predsedu maďarskej vlády.

Správu Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) o situácii v Maďarsku, o ktorej majú poslanci hlasovať v stredu v Štrasburgu, označil Orbán za smiešnu.

Povedal, že holandská poslankyňa EP zo skupiny Zelených Judith Sargentiniová, ktorá správu pripravila, úplne zbytočne navštívila Maďarsko, pretože nerokovala so žiadnym predstaviteľom vlády, a dodal, že táto Holanďanka „vôbec nehovorí po maďarsky“.

Podľa dokumentu, ktorý schválil LIBE 25. júna, v Maďarsku jestvuje jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušenia základných európskych hodnôt, a preto je opodstatnené otvoriť proti tejto krajine konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu.

Macron vyčíta EPP spojenectvo s Orbánom

Spojenectvo s Orbánom vyčítajú Európskej ľudovej strane (EPP) najnovšie aj francúzsky prezident a predseda Európskej komisie.

Európska ľudová strana by si mala vyjasniť postoje, povedal francúzsky prezident Emanuel Macron.
Odpovedal tak na otázku, či lojalita Angely Merkelovej k európskej politickej rodine, ktorá zahŕňa aj maďarského premiéra Viktora Orbána, predstavuje problém pre Macronovu snahu o zjednotenie proeurópskych síl zoči-voči silnejúcim nacionalistickým náladám.

Ideové rozpory medzi Macronom a Orbánom sú v európskej politike čoraz zreteľnejšie.

Francúzsky prezident sa tak vyjadril po stretnutí s premiérmi krajín Beneluxu v Luxemburgu, ktorí podľa neho zdieľajú jeho „progresívnu“ stredovú agendu.

Merkelová podporila na post šéfa EPP Orbánovho prívrženca

Nemecká kancelárka Angela Merkelová len nedávno podporila kandidatúru Nemca Manfreda Webera na post volebného lídra Európskej ľudovej strany v eurovoľbách.

Nezaručila mu však aj podporu na post predsedu Európskej komisie v prípade, že EPP voľby vyhrá. Takýto postup predpokladá systém tzv. Spitzenkandidátov.

Macron obviňuje Orbána z útoku na demokraciu a princípy právneho štátu. Európska ľudová strana a Manfred Weber, jej šéf, podľa neho nemôže zároveň podporovať Merkelovú, ktorú vníma ako konštruktívnu politickú partnerku a Viktora Orbána, ktorý sa nezdráha nemeckú kancelárku ostro kritizovať, najmä v oblasti riešenia migrácie.

Európska ľudová strana zatiaľ odoláva tlakom ostatných politických skupín a aj z vnútra strany, aby vylúčila Orbánov Fidesz zo svojich radov.

Tvrdia pri tom, že v súčasnej situácii je dôležité udržiavať s Maďarmi dialóg.

Macron ľudovcov vyzval, aby v Európskom parlamente podporili iniciatívu na spustenie potenciálne sankčnej procedúry voči Maďarsku, podobnú, akej stále čelí Poľsko.

„Sme príliš pomalí, príliš ochotní ku kompromisu,“ povedal Macron. Musíme byť v týchto veciach tvrdší.

Juncker na strane Macrona

Emmanuel Macron nie je jediný, ktorý stupňuje tlak na EPP kvôli Orbánovi. Na otázku talianskych médií, či členstvo Fideszu v EPP predstavuje problém, predseda Európskej komisie odpovedal:
„Áno, pre mňa je to problém,“ odpovedal Juncker.

Povedal to cestou na stretnutie politického vedenia Európskeho parlamentu, ktoré rozhodlo, že maďarský premiér dostane v stredu, 11. septembra, priestor obhajovať svoju vládu v pléne pri debate o situácii v Maďarsku a potenciálnom aktivizovaní článku 7 Lisabonskej zmluvy.

Ak by hlasovanie o uznesení v Európskom parlamente dopadlo v prospech spustenia sankčnej procedúry, rozhodnutie, či sa tak aj stane, bude na Rade ministrov.

Maďarsko a Poľsko si v takomto scenári vzájomne deklarujú podporu.

Zdroj: pravda.sk / euractiv.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti