Orbán: Soros platí politikov vydierajúcich Maďarsko a Poľsko finančnými zdrojmi EÚ

21.11.2020 | 09:35
  8
Maďarský premiér ďalej zdôraznil, že síce nemá rád zahraničné úvery, ale ako dodal, Maďarsko stojí v súčasnosti ekonomicky na stabilných základoch.

Maďarsko je stabilnou krajinou a všetko, čo vláda naplánovala na nadchádzajúcich desať rokov, si dokáže financovať aj z vlastných zdrojov. Vyhlásil to v interview pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po mimoriadnom videosamite Európskej únie, ktorého témou bol aj spor Bruselu s Poľskom a Maďarskom v otázke rozpočtu EÚ.

Šéfovia štátov a vlád členských krajín únie nedosiahli pokrok v spore s uvedenými krajinami, ktoré zablokovali sedemročný rozpočet EÚ a naň naviazaný ozdravný plán po koronakríze, čo znamená finančný balík v hodnote 1,8 bilióna eur.

Orbán k sporu opakovane poznamenal, že nový právny mechanizmus EÚ o previazanosti čerpania eurofondov s dodržiavaním zásad právneho štátu v podstate slúži na to, aby si Brusel dokázal vynútiť úlohy, ktoré Maďarsko odmieta, napríklad odstránenie hraničných zábran či vpustenie migrantov.

„Najkorupčnejším človekom svetovej politiky je George Soros, ktorý platí mnoho politikov, okrem iných aj tých, ktorí teraz vydierajú Maďarsko a Poľsko finančnými zdrojmi EÚ,“ doplnil.

Maďarský premiér ďalej zdôraznil, že síce nemá rád zahraničné úvery, ale ako dodal, Maďarsko stojí v súčasnosti ekonomicky na stabilných základoch a na rozdiel od krízového roku 2008 má teraz možnosti čerpať výhodné zahraničné úvery, trebárs aj z ázijských trhov.

Poľsko a Maďarsko ešte pred samitom naznačili, že vetujú dlhodobý rozpočet a rozsiahly plán ekonomickej pomoci, pretože si myslia, že mechanizmus právneho štátu bude použitý ako ideologická zbraň na ich potrestanie.

Ak sa lídrom EÚ nepodarí prelomiť súčasnú patovú situáciu do konca roka, únia bude od januára fungovať s obmedzenými finančnými zdrojmi, čo znamená ohrozenie mnohých programov v prospech ľudí a podnikov vrátane tých, z ktorých profitujú aj občania a podniky v Poľsku a Maďarsku.

Soros vyzval Európsku úniu, aby sa vzoprela vydieraniu Maďarska a Poľska

Európska únia (EÚ) nemôže dopustiť, aby ju Maďarsko a Poľsko vydierali, uviedol v stredajšom príspevku zverejnenom na stránke mediálnej organizácie Project Syndicate americký finančník maďarského pôvodu George Soros v súvislosti s blokovaním rozpočtu EÚ zo strany uvedených krajín.

Podľa spravodajského servera 444.hu Soros pripomenul, že Maďarsko a Poľsko vetovali rozpočet a fond pomoci Únie aj napriek tomu, že by z neho tieto krajiny najviac profitovali - aj keď iba v prípade, že vyhovejú požiadavkám dodržiavania princípov právneho štátu.

Finančník dodal, že požiadavka právneho štátu nie je iba abstraktnou teoretickou otázkou, ale veľmi praktickou prekážkou "osobnej a politickej korupcie" vodcov oboch krajín, v prvom rade však premiéra Viktora Orbána.

Soros označil Orbánov režim ako "starostlivo vypracovanú kleptokraciu", ktorou vykradol krajinu. "Je ťažké odhadnúť sumu, ktorou obohatil svoju rodinu a kamarátov, avšak mnohí z nich neskutočným spôsobom zbohatli," zdôraznil.

V súčasnosti v Bruseli považujú za právny štát iba krajiny, ktoré vpúšťajú migrantov, uviedol v stredu Orbán v zdôvodnení pondelňajšieho blokovania rozpočtu EÚ. Premiér vyjadril názor, že počas diskusií o prisťahovalectve v uplynulých dvoch rokoch sa odvolávanie na právny štát stalo politickým a ideologickým prostriedkom, pričom ide o právnu kategóriu.

"Konanie postihujúce členskú krajinu nemožno spustiť bez toho, aby boli stanovené objektívne kritériá a bola poskytnutá možnosť podať opravný prostriedok proti rozhodnutiu," zdôraznil Orbán.

"Členské štáty, ktoré si chránia hranice a svoju krajinu pred migráciou, v Bruseli už nepovažujú za právny štát. Po prijatí súčasného návrhu by už nič nebránilo tomu, aby vyplácanie finančných zdrojov EÚ viazali k podpore prisťahovalectva, a krajiny, ktoré migráciu odmietajú, by vydierali prostriedkami rozpočtu Únie," dodal maďarský ministerský predseda.

Maďarsko a Poľsko zablokovali na pondelňajšom zasadnutí veľvyslancov členských krajín v Bruseli schválenie predmetného dlhodobého rozpočtu vo výške 1,1 bilióna eur a s ním súvisiaceho záchranného balíka zameraného na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

Zdroj: napalete.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti