Orbán sa stretol so Salvinim, chcú vytvoriť celoeurópsku alianciu

29.08.2018 | 10:47
  0
Šéf Ligy Severu na stretnutí s maďarským premiérom vyhlásil, že európsku elitu financuje George Soros.

Otázka prisťahovalectva bola v utorok v Miláne ústrednou témou schôdzky predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s talianskym vicepremiérom a ministrom vnútra Matteom Salvinim.

Podľa internetového vydania ľavicového denníka Népszava sa v budove milánskej prefektúry stretli dvaja politici, ktorí presadzujú podobnú ideológiu.

Orbán pred schôdzkou označil Salviniho za "skutočného hrdinu", a to pre jeho radikálne postoje k migrácii. Po schôdzke pripomenul, že Salvini sa ako priateľ postavil na stranu Maďarska v čase útokov proti novele maďarskej ústavy v Európskom parlamente.

Podľa maďarského denníka je priateľstvo Orbána a Salviniho hlboké, plánujú totiž viaceré ďalšie vzájomné stretnutia, ako to naznačil taliansky vicepremiér.

"Musia zastaviť spoločného nepriateľa, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý chce podľa Salviniho slov vyškoliť európskych partnerov, pričom doma má mizernú podporu," píše Népszava. Zároveň pripomína, že taliansky politik zalichotil Orbánovi vyhlásením, že európsku elitu financuje americký finančník George Soros.

Na spoločnej tlačovej konferencii sa politici zhodli na nutnosti ochrany európskych hraníc, a ako povedal maďarský premiér, "prisťahovalcov treba poslať späť do ich vlasti". Spoločne vyhlásili, že pred budúcoročnými májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP) chcú mnoho vecí zmeniť tak, aby nová Európska komisia a EP "zaujali jednoznačné stanovisko k ochrane hraníc a zastavenia prisťahovalectva".

Salvini informoval, že s maďarským premiérom spoločne pracujú na vytvorení budúcej celoeurópskej aliancie, „ktorá vylúči socialistov a ľavičiarov a ktorá vráti do centra pozornosti otázky identity“. „Sme blízko k historickej zmene na kontinentálnej úrovni,“ vyhlásil taliansky minister vnútra.

Proti Orbánovej návšteve a proti "suverénnej a nacionalistickej Európe", ktorú obaja politici presadzujú, protestovalo v uliciach Milána niekoľko tisíc demonštrantov.

Zdroj: SITA / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti