Orbán sa ospravedlnil európskym ľudovcom za útočný tón, ale názor nemení

14.03.2019 | 14:04
  0
Maďarský premiér minulý piatok povedal, že v otázkach ochrany kresťanskej kultúry a migrácie neexistuje z jeho strany nijaký kompromis, ale že o všetkom ostatnom možno rokovať.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa ospravedlnil lídrom členských strán politickej skupiny Európska ľudová strana (EPP) v Európskom parlamente (EP), ktoré žiadajú vylúčenie jeho strany Fidesz z EPP, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

Premiér sa v liste ospravedlnil za "útočný tón", avšak podčiarkol, že na svojom politickom postoji aj naďalej trvá.

Podľa agentúry MTI vedúci predstavitelia Fideszu v uplynulých dňoch viackrát dôrazne konštatovali, že v zásadných otázkach v rámci sporu s EPP nemienia ustupovať. Orbán v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Magyar Rádió minulý piatok povedal, že v otázkach ochrany kresťanskej kultúry a migrácie neexistuje z jeho strany nijaký kompromis, ale že o všetkom ostatnom možno rokovať.

Maďarský premiér v terajšom liste vyzval flámskeho politika a lídra Kresťanskodemokratickej strany (CD&V) Woutera Bekeho, aby prehodnotil svoj návrh na vylúčenie Fideszu z EPP.

Predseda frakcie EPP Manfred Weber, ktorý je lídrom kandidátky ľudovcov v májových eurovoľbách, určil minulý týždeň tri podmienky, ktoré musí Fidesz splniť, aby si mohol zachovať svoje členstvo v EPP.

Okrem zastavenia kampane útočiacej na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a maďarsko-amerického finančníka Georgea Sorosa sa má premiér Orbán taktiež ospravedlniť ostatným členom EPP a zabezpečiť, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti