Orbán označil odmietnutie migrantov za záležitosť národnej suverenity

15.05.2018 | 12:09
  0
O riešení migračnej otázky diskutoval Orbán s poľským premiérom.

Maďarský premiér Viktor Orbán na stretnutí so svojim poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckim vo Varšave vyhlásil, že Budapešť v súvislosti s utečeneckými kvótami čelí tlaku z Bruselu. Podľa jeho názoru by akékoľvek rozhodnutie ohľadne riešenia migračnej krízy malo byť prijaté až po uskutočnení volieb do Európskeho parlamentu.

Orbán zdôraznil, že Maďarsko považuje svoje právo prijať alebo neprijať migrantov za záležitosť národnej suverenity.

„Naši predkovia by sa obracali v hrobe, ak by sme súhlasili s tým, aby o tom, komu dovolíme zdržiavať sa na našom území, rozhodoval niekto iný,“ dodal šéf maďarskej vlády.

Morawiecki v tejto súvislosti poznamenal, že migračný tok do Poľska by mal podliehať kontrole tamojších národných orgánov. Riešenie migračnej otázky podľa neho spočíva vo vytvorení priaznivých podmienok v krajinách, z ktorých utečenci pochádzajú.

Predseda maďarskej vlády začiatkom mesiaca vyhlásil, že migráciu považuje za trójskeho koňa terorizmu. Podľa jeho názoru by na účely riešenia migračnej otázky nemal byť minutý ani jeden cent. Zároveň pohrozil tým, že Maďarsko v súvislosti s prijatím rozpočtu Európskej únie môže využiť právo veta.

Maďarsko v apríli roku 2017 dokončilo výstavbu druhého plotu na hraniciach so Srbskom s cieľom zastaviť príliv migrantov do Európy. Prvý plot na južnej hranici Maďarska bol postavený koncom roku 2015, keď cez krajinu prešlo okolo 400 000 migrantov a utečencov.

Orbán označil hraničný plot za nepreniknuteľný s tým, že garantuje bezpečnosť Maďarska.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti