Orbán: Maďarsko stojí v spore s EÚ na strane Poľska

04.01.2018 | 12:42
  0
Maďarský premiér vyhlásil, že jeho krajina stojí v spore s EÚ na strane Poľska.

Právne konanie Európskej komisie voči Poľsku je neoprávnené, Maďarsko v tejto záležitosti stojí na strane Poľska, povedal v stredu večer v rozhovore pre poľskú verejnoprávnu televíziu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

K vlaňajšiemu decembrovému aktivovaniu článku 7 Zmluvy o EÚ proti Poľsku - v reakcii na porušovanie zásad právneho štátu a zásad delenia výkonných, zákonodarných a súdnych právomocí zo strany poľskej vlády a poľského prezidenta - maďarský premiér konštatoval, že Poľsku ukrivdili. "Podpora Poľska zo strany Maďarska nie je iba vecou maďarsko-poľského priateľstva, ale aj stredoeurópskym záujmom," dodal podľa agentúry MTI Orbán.

Ak EK teraz zasiahla voči Poľsku, potom tak podľa neho môže neskôr urobiť aj voči inej krajine. "Za sporom Bruselu s Varšavou sa skrýva skutočnosť, že tento región sa stal v uplynulých rokoch významným účinkujúcim na európskej scéne," zdôraznil maďarský ministerský predseda.

Podotkol, že stredoeurópske krajiny chcú, aby mali aspoň taký vplyv na spoločné európske záležitosti, akou mierou prispievajú k rozvoju európskej ekonomiky. "Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) zohrávajú stabilizačnú úlohu, bez nich by európske hospodárstvo bolo podstatne slabšie," podčiarkol Orbán.

Centrum vplyvu v Únii sa podľa neho posúva smerom na východ. Po tom, čo bola európska politika závislá na francúzsko-nemeckej spolupráci, teraz už existuje aj spolupráca Nemecka s krajinami V4. Za krokmi voči Poľsku sa skrýva aj skutočnosť, že túto novú situáciu na západe Európy ešte nedokázali spracovať, myslí si Orbán, ktorý v stredu v Budapešti rokoval s novým predsedom poľskej vlády Mateuszom Morawieckým.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti