Orbán: Conteho vláda sa oddelila od ľudu, podporuje migráciu a vpúšťa do Talianska migrantov odvšadiaľ

21.09.2019 | 21:15
  9
Viktor Orbán zároveň odmietol výčitku talianskeho premiéra, že krajiny višegrádskej skupiny - Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko - v oblasti migračnej politiky Rímu nijako nepomohli.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Ríme vyhlásil, že nová talianska vláda premiéra Giuseppa Conteho sa "oddelila od ľudu". V prejave na podujatí krajne pravicovej strany Bratia Talianska opäť kritizoval silnejúcu ľavicu v Európe a jej politiku, ktorá podľa neho podporuje migráciu, informovala talianske médiá.

"V Taliansku sa vláda oddelila od ľudu," povedal Orbán s narážkou na nový koaličný kabinet vytvorený protestným Hnutím piatich hviezd (M5S) a stredoľavicovej demokratickej strany (PD).

"Vidím, že sa ľavica vracia, že sa všade dostáva k moci, privádza migrantov a dvíha dane. Stále tie isté chyby, z minulosti sa vôbec nepoučili," dodal. Ľavica podľa neho dúfa, že migranti budú jej budúci voliči.

Maďarský premiér podľa agentúry MTI okrem iného sľúbil Taliansku pomoc Maďarska v boji proti migrácii. Ak sa krajina Apeninského polostrova "konečne zaviaže chrániť svoje hranice, pomôžeme jej v tom, rovnako ako vo vrátení migrantov, ktorí sú už v Taliansku, späť domov", povedal.

Orbán pritom odmietol Conteho výčitku, že krajiny višegrádskej skupiny - Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko - v oblasti migračnej politiky Rímu nijako nepomohli. Budapešť podľa jeho slov nemôže Taliansku pomôcť, keď to "na svoje územie púšťa migrantov odvšadiaľ".

Rad západoeurópskych politikov si podľa maďarského premiéra myslí, že masy migrantov, ktorí sú iní ako kresťanská väčšina, vytvoria novú, kvalitatívne vyššiu zmiešanú spoločnosť.
"Stredná Európa si to však nemyslí, pretože z toho nevzíde integrácia: nebudú žiť spoločne, ale oddelene," zdôraznil Orbán.

Téma migrácie bola v posledných rokoch zdrojom značného napätia medzi Bruselom a Orbánom, ktorého vláda presadzuje prísnu imigračnú politiku.

Maďarsko sa v čase vrcholiacej migračnej krízy podobne ako Slovensko, Česko či Poľsko odmietlo podieľať na programe prerozdeľovanie žiadateľov o azyl, ktorí na ceste do Európy dorazili do Talianska či Grécka.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti