Orbán: Brusel chce poslať vojakov, ktorí vpustia do Maďarska migrantov

14.09.2018 | 10:49
  0
Podľa premiérovho vyjadrenia je tento postup motivovaný „ultimátom“ nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré vyjadrila pri schôdzke s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok obvinil Európsku úniu z toho, že chce Maďarsku zobrať právo chrániť si svoje hranice. V rozhovore poskytnutom rozhlasovej stanici Kossuth tiež povedal, že jeho vláda sa v pondelok rozhodne, aké právne kroky podnikne proti stredajšiemu odporúčaniu Európskeho parlamentu, aby krajiny EÚ začali proti Maďarsku konanie, a to kvôli vážnemu ohrozovaniu hodnôt únie.

„Chcú sem (do Maďarska) z Bruselu poslať platených vojakov, ktorí vpustia migrantov,“ povedal podľa agentúry MTI Orbán. „Plán je taký, že ak nemôžu prinútiť Maďarsko, aby dovolilo migrantom vstúpiť, zbaví túto krajinu práva kontrolovať svoje hranice,“ dodal.

Podľa premiérovho vyjadrenia je tento postup motivovaný „ultimátom“ nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré vyjadrila pri schôdzke s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Ide o to, že by sa krajiny, ktoré tvoria vonkajšie hranice EÚ, mali vzdať niektorých činností pri kontrole hraníc a odovzdať ich Bruselu.

„Chcú stigmatizovať Maďarsko a chcú oslabiť jeho odpor,“ zdôraznil Orbán.

Predseda maďarskej vlády, ktorý je húževnatým odporcom imigrácie do Európskej únie, tiež poznamenal, že po európskych voľbách budúci rok budú dni terajšieho Európskeho parlamentu zrátané.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó odporúčania EP začať proti Maďarsku konanie kvôli vážnemu ohrozeniu únijných hodnôt označil za „malichernú pomstu“ od politikov podporujúcich imigráciu. Zároveň tvrdí, že „bolo urobené podvodným spôsobom a v rozpore s príslušnými pravidlami európskych zmlúv“.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti