Opozícia žiada okamžité odvolanie riaditeľky spravodajstva a publicistiky rozhlasu Maťašovskej

11.10.2018 | 14:59
  0
Dôvodom je údajný interný dokument RTVS s názvom Krátke spravodajstvo - pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase krátke správy.

Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina a nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého žiadajú RTVS o okamžité rozviazanie pracovného pomeru s riaditeľkou spravodajstva a publicistiky rozhlasu Petrou Stano Maťašovskou. Ak sa tak nestane, opozícia bude zvažovať ďalšie politické aj právne kroky. Na tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Nevylučuje podanie trestného oznámenia ani zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Dôvodom je údajný interný dokument RTVS s názvom Krátke spravodajstvo - pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase krátke správy. Opozícia v nich vidí cenzúru strán, ktoré nie sú súčasťou koalície.

V Internom dokumente, ktorý zverejnil portál Omédiách sa píše:

• Zdroje pre prípravu a vysielanie krátkeho spravodajstva sú výlučne agentúrne servisy TASR a SITA, ČTK a originálne správy redaktorov spravodajstva RTVS. Z informácií uverejnených na internetových portáloch a v iných médiách správy nepripravujeme.

• Dodržujeme prezumpciu neviny – pri podozrivých/obvinených nepoužívame celé priezviská, len iniciály. V individuálnych a ojedinelých prípadoch (verejní činitelia, známe osobnosti...) je možné použiť aj priezvisko po konzultácii s nadriadeným. Zaväzuje nás k tomu aj Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS.

• V správach sa vyhýbame avízam, resp. pozvánkam na pripravované podujatia, obzvlášť, ak ide o protestné pochody, zhromaždenia a podobne. Avíza podujatí v krátkom spravodajstve vo všeobecnosti patria len do rubriky „Dnes očakávame“ v rannom vydaní Rádiožurnálu. Aj tam treba zvážiť avizovanie tlačových konferencií podľa závažnosti očakávaného obsahu.

 • Nevysielame správy v podobe príspevku (text-zvuk-text-zvuk-text), typické pre Rádiožurnál. Dve zvukové vyjadrenia v jednej správe používame len v prípade, ak sú k téme rozdielne názory relevantných subjektov a v záujme vyváženosti by mali zaznieť.

 • Nezaraďujeme správy o návrhoch zákonov a noviel z dielne opozičných poslancov predtým, ako neprejdú do druhého čítania, a už vôbec nie bez stanoviska koalície, resp. vecne príslušného rezortu. (Parlamentná prax hovorí, že z týchto návrhov takmer žiadny neprejde prvým čítaním, ich relevantnosť je preto veľmi nízka. Často ide o odborne nepripravené, nesystémové a neprekonzultované návrhy, ktoré majú skôr zaujať verejnosť, ako riešiť problém. Poslucháča by skôr zavádzali, ako informovali.)

 • Správy môžu a majú obsahovať aj informácie o dianí v regiónoch Slovenska, vyhýbame sa však správam vyslovene lokálneho charakteru (obzvlášť avizujúcim nejaké podujatie).

 • Dbajme na funkčnosť zvukov v správe, obzvlášť v prípade telefonátu. Ak je kvalita telefonátu nízka a informácia v ňom dôležitá, je lepšie prerozprávať ju, ako odvysielať nezrozumiteľný a niekedy aj redundantný zvuk.

 • Závažnú informáciu vysielame opakovane v každom vydaní správ vrátane jej uplatnenia v titulku. Ak je to možné, variujeme podobu jej spracovania (štylistiku, výstavbu správy, zvuky).

• Správy o pol  staviame v zásade na princípe „jednou vetou“, ide o základnú informáciu - fleš. Nerozvíjame ju ďalej. Správa v tomto prehľade nemôže obsahovať tri až štyri vety. Informácia však musí byť vyvážená.

• Titulky sú krátke, jasné, nevysvetľujú. Titulok nemá byť identický s prvou vetou zahlásenia.

• Správy štylizujeme jednoducho, príhovorovo. Vyhýbame sa pasívam a administratívnemu štýlu (realizovať, uskutočniť, konať....).

• Ženské priezviská (zahraničné aj domáce v mužskej podobe) prechyľujeme podľa zásad slovenského pravopisu.

• Osoby uvádzame vždy menom a priezviskom a môžeme variovať funkciou + priezviskom, teda nikdy neuvádzame len priezvisko.

• Dodržiavame zásady spodobovania a fonetiky ( nie vysvedčenie, ale vysvečenie, nie mestský, ale meský, nie osvedčenie, ale osvečenie).

• Počasie čítame striktne vecne bez hovorových konštrukcií (neodporúča sa „málo oblakov, viac vetra, trochu dažďa, veľmi slnečno, sem-tam spŕchne, vietor bude pofukovať“).

• Poslucháčov treba vždy pozdraviť/privítať v mieste na to určenom vo zvukovej grafike. Je to slušnosť a štandard.

Nicholsonová varuje pred návratom komunizmu

„Je to škandál, bezprecedentná cenzúra a návrat ku komunizmu. Takýto dokument nebol ani v čase mečiarizmu. Je to konanie v rozpore s princípmi tvorby spravodajstva verejnoprávneho média,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej ide o tvrdú normalizáciu, hrubú propagandu vládnych strán a snahu o odstrániť opozíciu z verejnoprávneho média. Je ohrozená nezávislosť verejnoprávnych médií. RTVS platia ľudia zo svojich daní, teda aj voliči opozície a majú právo byť objektívne a nezávisle informovaní o politickom dianí. Petra Stano Maťašovská hrubo pošliapava fungovanie RTVS, čo je v demokratickej spoločnosti neakceptovateľné," odkázala.

Šéf Sme rodina Boris Kollár tu vidí dvojkoľajnosť. „Sú rovní a rovnejší. A táto dvojkoľajnosť sa ide prenášať aj na pôdu RTVS. Ak túto dvojkoľajnosť neodstránime, prehráme všetci,“ varoval.

Beblavý upozornil, že pri legislatívnych návrhoch opozícia nevystupuje za seba, ale za svojich voličov. „Aj opozícia má právo a povinnosť za nich pracovať,“ zdôraznil. Zároveň upozornil, že politickí sluhovia nemôžu riadiť verejnoprávne médium. „Petra Stano Maťašovská dokázala, že je politickým sluhom a nemôže riadiť spravodajstvo vo verejnoprávnom médiu. Preto musí byť okamžite odvolaná,“ dodal.

RTVS: Za naformulované zásady bolo udelené napomenutie

Niektoré pasáže zverejneného textu pod názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase (SRo) krátke správy, boli naformulované nevhodne, čo dalo priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu. Uviedla to hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková s tým, že pertraktovaná formulácia predmetného textu nie je v súlade s internými postupmi a hodnotami RTVS, za čo bolo udelené napomenutie.

"Z obsahu našich spravodajských a publicistických programov je zrejmé, že RTVS sa v súlade so svojím poslaním venuje každej relevantnej spoločenskej a politickej téme a pravidelne poskytuje priestor na vyjadrenie všetkým zainteresovaným stranám bez rozdielu," zdôraznila Rusnáková.

Podľa jej slov RTVS nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu, ktorá je vytrhnutá z kontextu a nezodpovedá realite prípravy a obsahu spravodajstva Slovenského rozhlasu. "Zverejnený materiál sa týka len formátu vysielania krátkych agentúrnych správ, ktoré majú špecifický charakter a SRo ich vysiela na oveľa kratšej ploche ako ostatné spravodajské a publicistické relácie. Ich opakujúci sa krátky, len niekoľkominútový časový rozsah neumožňuje venovať sa podrobnejšie jednotlivým témam, na čo sú určené ďalšie spravodajské formáty," dodala.

Most-Híd: Za zachovanie verejnoprávnosti RTVS zodpovedajú riaditeľ a Rada

Verejnoprávny RTVS poskytuje nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov. Tak sa to uvádza v preambule Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. V reakcii na zverejnený text pod názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase (SRo) krátke správy, to uviedla hovorkyňa koaličného Mosta-Híd Klára Debnár.

„Ide o jasné a zrozumiteľné poslanie, ktoré si nepýta ďalšie diskutabilné interné dokumenty. Za zachovanie verejnoprávnosti RTVS zodpovedajú jej generálny riaditeľ a Rada RTVS. K nadpráci autora spomínaného dokumentu by sa mali vyjadriť čo najskôr,“ odporúča koaličná strana.

Kritika Maďariča

Bývalý dlhoročný minister kultúry, súčasný poslanec národnej rady a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Marek Maďarič (Smer) uviedol, že ak je medializovaný dokument naozaj dokumentom RTVS, „tak pravidlo, ktoré hovorí o tom, že ‚nezaraďujeme správy o návrhoch zákonov z dielne opozičných poslancov predtým, ako neprejdú do druhého čítania‘, je veľkým porušením zásad verejnoprávnosti, lebo je to v podstate jasný protiopozičný postoj RTVS“.

Upozorňuje, na to, že fakt, že opozičný návrh zákona neprejde do druhého čítania, nemôže byť dôkazom jeho nerelevantnosti, „pretože koalícia väčšinou nehlasuje za opozičné návrhy bez ohľadu na ich kvalitu a tým pádom sa do druhého čítania dostávajú len výnimočne. Práve preto nemôže byť pre RTVS dôvodom neinformovania o návrhoch opozície to, že sa nedostanú do druhého čítania. A komentár opozičných návrhov, ktorý je súčasťou tohto pravidla, že ‚často ide o odborne nepripravené, nesystémové a neprekonzultované návrhy, ktoré majú skôr zaujať verejnosť, ako riešiť problém,‘ je nielen paušálnou urážkou opozície, ale je to vlastne otvorený politický postoj niekoho, kto tieto pravidlá v RTVS pripravil,“ dodal Maďarič.

Zdroj: pravda.sk / omediach.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti