DOKUMENT: Operatívci a vyšetrovatelia NAKA podozriví z manipulácie trestných konaní vyšetrujú exriaditeľa NAKA Zuriana a vyšetrovateľku Santusovú. Obviňujú ich, že mali spoločne s pánom X založiť zločineckú skupinu, ktorá marí prácu tímov Očistec a Fénix

12.09.2021 | 09:30
  15
Bývalý šéf NAKA,vedúca vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby a exšéf bratislavskej operatívy pritom mali preverovať údajné manipulácie svedkov.

Keď predčasom tvrdil šéf Smeru Robert Fico, že polícia pôjde o chvíľu po známych menách, ktoré mali prehovoriť o manipulácii svedkov, kompetentní sa dušovali, že je to nezmysel. Netrvalo dlho a Hospodárske noviny prišli s odhalením, že Národná kriminálna agentúra vyšetruje exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana, vyšetrovateľku Úradu inšpekčnej služby Dianu Santusovú, ale aj bývalého riaditeľa bratislavskej operatívy Jána Kaľavského. Vyplýva to z dokumentu, ktorý má TA3 k dispozícii.

Bývalý šéf NAKA, vedúca vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby a exšéf bratislavskej operatívy pritom mali preverovať údajné manipulácie svedkov.

Ako sa v ňom uvádza, Diana Santusová, Ján Kaľavský, Branislav Zurian a dvaja ďalší, sú podozriví zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ktorá má fungovať približne od 14. apríla 2021 v Bratislave, ale aj na ďalších miestach Slovenska. Hlavou skupiny je údajne hľadaný podnikateľ spájaný so SIS Peter Košč, prezývaný aj Pán X, ktorú ju mal aj riadiť, koordinovať a vydávať pokyny. Podnikateľ už pritom čelí obvineniu v prípade úplatku pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Na nižších stupňoch v rámci skupinovej hierarchie majú byť i osoby, ktoré pôsobia v štruktúrach Slovenskej informačnej služby alebo s ňou majú vzťah. Súčasťou skupiny majú byť i policajti z Úradu inšpekčnej služby. Podľa vyšetrovateľov je cieľom organizácie mariť prácu a diskreditovať tímy Očistec a Fénix, ktoré zriadili, aby odhaľovali korupčnú činnosť.

Snahou skupiny má byť podľa kriminalistov dosiahnuť väzobné stíhanie pre osoby, ktoré spolupracujú s políciou na objasňovaní káuz, a "ktorým bude následne pod hrozbou ďalšieho trvania väzby, respektíve odsúdenia ponúknutá takzvaná posledná možnosť, aby krivo obvinili členov tímov Očistec a Fénix...“.

Santusová sa pritom v minulosti „preslávila“ najmä zásahom, ktorý jej prerušil šéf polície Peter Kovařík. Hoci minister vnútra Roman Mikulec ako aj policajný prezident tvrdili, že Santusová porušila interné predpisy, podľa dokumentu, ktorý zverejnil poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský, však vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby, nič neporušila.

„V súvislosti s predmetom kontroly nebolo zistené porušenie všeobecne záväzných predpisov interných predpisov,” uvádza sa v odpovedi ministerstva na otázky Santusovej o tom, že s akým výsledkom bola kontrola jej postupu ukončená.

Lenže evidentne celá vec nedá ministrovi vnútra spávať. Pre Hospodárske noviny potvrdila Mikulcova hovorkyňa Barbora Túrosová, že Santusovej postup bude opäť preverený. Dôvodom má byť podľa nej skutočnosť, že predchádzajúca kontrola „nezohľadnila stanovisko vecného útvaru ministerstva vnútra, ktorý je jediným oprávneným subjektom vykladať nariadenie o organizačnej štruktúre Úradu inšpekčnej služby a teda tak nevyužila všetky možnosti na porovnanie skutkového a právneho stavu na prijatie záveru týkajúceho sa nasadenia zásahovej jednotky.“

Peter Tóth: Lipšicovo komando chce zlikvidovať Zuriana a Santusovú. Kto je tu vlastne organizovaná skupina?

Snahy podozrivých operatívcov, vyšetrovateľov NAKA a ďalších spolupracujúcich páchateľov podieľajúcich sa na obludných a nevídaných manipuláciách trestných konaní komentoval na sociálnej sieti aj bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth:

Realizačný návrh na začatie trestného stíhania Diany Santusovej, Michala Vyšvádera, Martina Ciriaka, Jána Káľavského a Branislava Zuriana si môže každý preštudovať. Nech sa páči. K tomu niekoľko poznámok.

Po prvé, na čele uvedenej organizovanej skupiny má stáť istý pán X. To čo je? Takže policajti tu hovoria o organizovanej skupine a nevedia, ako sa volá jej boss?

Po druhé, všetci trochu zorientovaní vedia, že pán X je v skutočnosti kriminálnik Peter Košč. Ostáva záhadou, prečo to nie je uvedené aj v realizačnom návrhu.

Po tretie, kriminálnik Košč síce riadil zločineckú skupinu, no nie v uvedenom zložení. Možno v nej na nižších priečkach hierarchického usporiadania bol aj príslušník NAKA Káľavský, no rozhodne v nej figurovali kriminálnici Pčolinský, Beňa, Makó, Slobodník a poniektorí hrdlorezi, ktorých pod svoje krídla prevzal Košč po úteku a neskôr zadržaní svojho kamaráta Róberta Lališa alias Kýbla.

Po štvrté, čoskoro bude preukázané, že niektoré osoby zo zoznamu uvedeného v realizačnom návrhu sa ani len nepoznajú.

Po piate, realizačný návrh sa ani len pokusne neunúval naznačiť, aká mala byť celková hierarchická štruktúra uvedenej organizovanej skupiny, aké úlohy mali plniť jej členovia, ako si ich podelili, za akým účelom, akými prostriedkami a aké výhody z toho mali mať. Bez popísania hierarchických vzťahov a konkrétnych foriem činnosti skupiny nie je možné hovoriť o jej existencii.

Po šieste, (a teraz už ide naozaj do tuhého) kriminálnik Košč je už približne pol roka na úteku. Najprv kdesi v oblasti Indického oceánu, potom v Perzskom zálive a teraz sa údajne motká na Balkáne. To akože riadi svoju skupinu cez Skype?

Po siedme, (prituhuje ešte viac) realizačný návrh je plný slovnej vaty, úplne v ňom absentuje popis konkrétnej trestnej činnosti. Slovom dokumentu, na základe ktorého by malo začať trestné stíhanie, chýba hmota, teda materiálny skutok. Neexistuje. Nič, nula, skutkové vákuum!

Po ôsme, Zuriana s Kaľavským spája jediný úradný záznam. Spísal ho Zurian, keď sa mu došiel Káľavský posťažovať, že ho vyšetrovatelia tlačia do spracovávania svedkov. Zurian záznam odovzdal prokurátorovi a odvtedy je v nemilosti šialencovho režimu a Matovičovho Himmlera Lipšica.

Po deviate, jednou vecou je, že spracovatelia realizačného návrhu by si zaslúžili nielen zníženie platu o 15 percent na tri mesiace a dôrazné upozornenie, aby si začali poriadne plniť svoje povinnosti, a nie zahlcovať systém slovnou hlušinou. Druhou vecou je, že ich nadriadení Martin Novák a Igor Sukupčák tomu dali zelenú. Nováka si prednedávnom z pozície pridelenca v USA stiahol na Slovensko Peter Kovařík. Sukupčák je človekom kriminálnika Bernarda Slobodníka, bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA, teda Koščovho komplica. Tak kto je tu vlastne organizovaná skupina?

Po desiate, na základe vyššie uvedeného je možné kvalifikovane domnievať sa, že realizačný návrh vznikol len preto, aby Matovičov Himmler Lipšic a jeho komando hodili do jedného vreca všetkých nepohodlných s kriminálnikom Koščom. Mimochodom, Koščom, ktorý najneskôr od októbra 2018 robil pre Lipšica špinavú prácu, zameranú na vynášanie informácií z vyšetrovacieho spisu Kuciak do médií. Aj slúžtičke a predajnej dievočke Moničenke Tódovie s bytom v milionárskej štvrti Bratislavy.

VIDEO: Lipšicovo a Mikulcovo komando plánuje zadržať nepohodlných policajtov Zuriana, Kaľavského a Santusovú a zapchať im ústa, varoval Fico 24.8.

Šéf Smeru predpovedal, že policajti začnú hore spomínanú trojicu stíhať ešte na svojej tlačovke 24. augusta tohto roku. Vtedy Fico povedal toto: “Chcem ešte dodať informáciu, ktorá sa objavuje v týchto hodinách, že sa pripravuje zajtra pozajtra zákrok policajný, ktorý má smerovať voči známym osobám. Ja tie mená pomenujem: Zurian, Kaľavský a Santusová. Idú tak ďaleko, že likvidujú jeden za druhým ľudí, ktorí hovoria o manipulácii s trestnými konaniami.”

Viac v článku TU.

Generálna prokuratúra zastavila trestné stíhanie voči policajnej inšpekcii vyšetrujúcej kauzu manipulovanie trestných konaní, ktorú vyšetrovateľ NAKA obvinil z manipulácie výpovedí svedkov

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera zastavil trestné stíhanie vo veci podozrení z manipulácie výpovedí svedkov Úradom inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra.

"Uznesenie o začatí trestného stíhania zo 16. júla 2021 bolo vydané v rozpore so zákonom, nepríslušným orgánom, bez akýchkoľvek relevantných podkladov, pričom skutkový dej je koncipovaný paušálne, nekonkrétne," uviedla GP SR. Poukázala na to, že uznesenie je súhrnom domnienok a hypotéz vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pričom z neho nemožno zistiť, v čom konkrétnom má spočívať trestná činnosť.

"Generálna prokuratúra zdôrazňuje, že svojvoľné vymedzenie skutku a následné prispôsobovanie dokazovania v prípravnom konaní takto vymedzenej skutkovej vete je v trestnom konaní neprípustné a je v rozpore so zákazom svojvôle pri rozhodovaní štátnych orgánov," uvádza sa v stanovisku.

"Zároveň je nevyhnutné konštatovať, že vymedzenie skutku vznesení o začatí trestného stíhania je v rozpore s § 199 ods. 3 Trestného poriadku, pretože neobsahuje žiadne konkrétne skutočnosti a obsah uznesenia je len kombináciou všeobecných indícií, ktoré nie sú konkretizované, a paušálnych domnienok a hypotéz vyšetrovateľa PZ, ktoré vychádzajú z kolektívnej prezumpcie viny všetkých príslušníkov Úradu inšpekčnej služby, útvaru inšpekcie, odboru inšpekčnej služby Západ. Ak existuje podozrenie zo spáchania konkrétneho trestného činu, ale nie je jasné, ako sa mal skutok stať, nie je možné svojvoľne začať trestné stíhanie a vymýšľať si skutkové okolnosti o „bližšie nestotožnených osobách majúcich vzťah k Slovenskej informačnej službe“, „doposiaľ nestotožnených príslušníkoch Úradu inšpekčnej služby, útvaru inšpekcie, odboru inšpekčnej služby Západ“ a „iných civilných osobách“. Rovnako tak bližšie nestotožnené je aj konanie týchto osôb, a to zhromažďovanie informácií majúcich vzťah k vyšetrovaniu v rámci pracovnej skupiny „OČISTEC“, zhromažďovanie informácií zo zápisníc z rôznych trestných spisov, realizovanie úkonov trestného konania spôsobom, aby boli splnené podmienky na zadržanie členov patriacich do pracovnej skupiny „OČISTEC“, vypočutie svedkov a podobne. Bližšie nestotožnený je aj motív tejto ich činnosti, a to vopred prisľúbený finančný prospech, resp. vopred prisľúbená nenáležitá výhoda, kde ide v podstate iba o prepis znakov skutkovej podstaty trestných činov," uvádza sa v anonymizovanom uznesení Generálnej prokuratúry.

"Zároveň poukazujem na skutočnosť, že skutok je časovo vymedzený od 01.08.2020, a tak ako vyplýva z jeho návetia, smeruje proti príslušníkom Úradu inšpekčnej služby, útvaru inšpekcie, odboru inšpekčnej služby Západ zaradeným do vyšetrovacieho tímu, zriadeného za účelom vyšetrovania podozrení z ovplyvňovania svedkov členmi skupiny „OČISTEC“, pričom samotný špecializovaný vyšetrovací tím bol zriadený až 10.05.2021, teda vyše 9 mesiacov potom, ako príslušníci, ktorí sú do neho zaradení, mali podľa uznesenia o začatí trestného stíhania zo 16.07.2021, začať páchať v uznesení špecifikovanú trestnú činnosť," vysvetľuje Generálna prokuratúra absurdnosti uvedené v trestnom oznámení vyšetrovateľa NAKA.

"Zdôrazňujem, že svojvoľné vymedzenie skutku a následné prispôsobovanie dokazovania v prípravnom konaní takto vymedzenej skutkovej vete, je v trestnom konaní neprípustné a je v rozpore so zákazom svojvôle pri rozhodovaní štátnych orgánov," dodáva na záver námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera.

Krajská prokuratúra v Bratislave dozoruje vyšetrovanie Úradom inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra ku kauze možného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí niektorých svedkov (kajúcnikov). Šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Vladimír Remeta v tejto záležitosti koncom júla uviedol, že informácie o údajnom manipulovaní výpovedí (kajúcnikov) mali závažný charakter.

Remeta ďalej naznačil, že za odstavením vyšetrovateľky ÚIS Diany Santusovej by mohla byť snaha o možné ovplyvňovanie tejto kauzy dosadením „vhodnejšieho“ vyšetrovateľa. Vysvetlil, že zloženie špecializovaného tímu z príslušníkov viacerých policajných zložiek (ÚIS, NAKA) umožňuje, aby v prípade, že v priebehu vyšetrovania bude podozrenie, že sa trestnej činnosti dopustili nielen príslušníci Policajného zboru, ale aj civilné osoby, mohlo byť obvinenie vznesené aj takýmto osobám. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) totiž nie je oprávnený vniesť obvinenie civilnej osobe, len policajtom.

Zaujímavé pritom je, že na šéfku špecializovaného tímu Santusovú sa sťažovali a podali podnety príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Boli to aj takí príslušníci, ktorí by mohli byť vo veci vypočutí, pričom nie je možné vyhodnotiť motiváciu týchto príslušníkov, prečo na Krajskú prokuratúru v Bratislave svoje podania zaslali. Títo príslušníci neboli stranou v konaní a v podstate ani oprávnenými osobami podať námietku zaujatosti. (Ich konanie je teda veľmi zvláštne).

Viac v článku TU.

VIDEO: U Lipšica a spol. na špeciálnej prokuratúre a v NAKA vládne panika, lebo sa k nim približuje spravodlivosť, vyhlásil Fico a priblížil situáciu, ktorá sa udiala 16. júla

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico (v utorok 7.9.) pripomenul, že už zo správy Slovenskej informačnej služby prečítanej na neverejnom rokovaní parlamentu vyplynulo, že sa manipulujú trestné konania, udavačov motivujú a dostávajú pokyny, čo majú hovoriť.

„Zdá sa, že objem týchto dôkazov a kvalita týchto dôkazov sú také obludné a potvrdzujú manipulácie zneužívania právomoci verejných činiteľov, politickú nadprácu vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a prokurátorov špeciálnej prokuratúry, že dostali obrovský strach,“ povedal Fico s tým, že to bolo v čase vzniku špecializovaného vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby, ktorému šéfovala vyšetrovateľka Diana Santusová.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) podľa Fica zamlčiava informáciu z vnútornej kontroly v rámci rezortu vnútra, ktorá hovorí o tom, že postup Santusovej vo vyšetrovaní bol v súlade so zákonom. Generálna prokuratúra SR podľa Fica skonštatovala, že elitní vyšetrovatelia a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic voči nim svojvoľne začali trestné stíhanie. Špeciálny prokurátor sa podľa jeho slov stal dozorujúcim prokurátorom v tejto veci účelovo.

Viac v článku TU.

Dočasný policajný prezident Hamran bude oddane slúžiť Mikulcovi a Spišiakovi

Mikulec vymenoval 9. septembra za dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý sa vďaka Mikulcovmu poradcovi (bývalému policajnému prezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi) stal šéfom elitného zásahového Lynx komanda.

Hamran sa pri tejto príležitosti vyjadril, že ako Mikulcov nominant bude do bodky plniť jeho očakávania. Zároveň vyhlásil, že Roman Mikulec (OĽaNO) a kontroverzný bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak sú garanciou očistného procesu v spoločnosti.

Zastupujúci policajný prezident tak nepriamo priznal vazalstvo voči Mikulcovi a Spišiakovi s tým, že vykonávanie verejnej funkcie bude podriadovať ich vízii očisty spoločnosti.

Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha komentoval šokujúce servilné Hamranove vyjadrenie svojským spôsobom na sociálnej sieti: „Chlapík sa tam pri Mikulcovi toporil ako pravítko a potom odrapkal ako hrdý pionier: "Ďakujem ministrovi Mikulcovi a jeho poradcovi Spišiakovi, ktorí si ma vybrali a budem do bodky napĺňať ich očakávania." Už tomu chýbalo iba otvoriť tlamu, vyplaziť jazyk, pustiť slinku a oddane čakať na pamľsok od pána. Áno, lekvár. Nebude rozmýšľať, nebude reptať, Mikulec si ho natrie na chleba a Spišiak mu bude hádzať aporty. Keď bude treba prekaziť nejaký záťah na mafiánov, urobí, čo sa mu povie - tak ako predtým Kovařík, ktorého ovládal Mikulec. Bude plniť pokyny chobotnice - "do bodky". Hamran je "ich človek". Nikto neprechovával voči Milanovi Lučanskému toľko nenávisti ako on. Pýšil sa tým do médií, ako Milana Lučanského nenávidí a keď ho strčili do väzby, spokojne mlaskal, že dobre mu tak. Hnus. Jediné, čo pánko dokáže, je nadbiehať liberálnym médiám - aj dnes sa im tam podhadzoval, že ako ich miluje. Vždy sa im snažil líškať ako veľký bojovník proti "extrémizmu". Keď ho v minulosti grilovali na výbore, tak tam vyvreskoval, ako treba pritvrdiť proti "extrémistom", vraj sú to všetko teroristi. Inými slovami, ak budeš mať iný názor ako liberálna kaviareň, pošlú na teba Hamrana a urobia z teba teroristu. A keď hovoril o protestoch proti vláde, fľochol, že polícia má byť razantnejšia, represívnejšia a nemá sa báť sa použiť silu. Himmler by to nepovedal inak. Chlapík došiel na čelo kukláčov za Lipšica, takže bude verne slúžiť. Lipšicovi, Matovičovi, Mikulcovi, Spišiakovi... celej tej ich chobotnici“.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po tom, ako sa funkcie vzdal k 15. septembru Peter Kovařík.

Krajská prokuratúra v Bratislave vzniesla voči šéfovi polície obvinenie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti 26. augusta.

Policajný prezident Peter Kovařík neoprávnene pozastavil akciu, počas ktorej mala zásahová jednotka zadržať tri podozrivé osoby. Dvom zločincom sa potom podarilo ujsť. Deň po akcii mal iniciovať urgentnú zmenu pokynov a informácie si zisťoval niekoľko dní dopredu.

Akcia, pri ktorej mali zadržať tri osoby – Csabu Dömötöra, Mateja Zemana a Petra Petrova – sa odohrala ešte 20. júna. Kovařík ju na svoj pokyn zastavil na zhruba hodinu a pol. Zásahová jednotka zadržala len Csabu Dömötöra.

Zdroj: ta3.com / ereport.com / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti