OĽaNO si uzurpuje pre seba vedenie všetkých okresných úradov na Slovensku

29.05.2020 | 09:37
  6
Juraj Šeliga (Za ľudí) kritizuje OĽaNO za obsadzovanie postov na úradoch.

Hnutie OĽaNO chce dosadiť prednostov všetkých 72 okresných úradov na Slovensku. Ešte pred voľbami pritom matovičovci sľubovali odpolitizovanie verejnej správy a podľa svojho programu chceli dať úradníkom možnosť, aby sa podieľali na výbere svojich šéfov, píše denník SME.

Plán na obsadenie všetkých vedúcich postov v okresnej štátnej správe potvrdil aj šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Aj keď s takýmto postupom nesúhlasia koaliční partneri SaS a Za ľudí, hnutie už dokonca začalo výbery na prednostov. V každom kraji vznikla výberová komisia zložená z poslancov, ale aj sympatizantov OĽaNO.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová argumentuje, že prednstov vymenúva vláda, sú jej predĺženou rukou v regiónoch, a teda zodpovednosť za nich má celá koalícia. „Nerozumiem tomu, prečo sa tu ide takto deliť štát,“ hovorí pre SME Remišovej stranícky kolega a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

O mechanizme výberu prednostov má pritom rokovať až najbližšia koaličná rada.

Šeliga kritizuje OĽaNO za obsadzovanie postov na úradoch

Zodpovednosť za občanov a krajinu nesú štyri koaličné strany, jedna strana si nemôže uzurpovať všetko. Vyhlásil to podpredseda strany Za ľudí a parlamentu Juraj Šeliga v reakcii na informáciu o obsadzovaní štátnych podnikov a úradov.

Poslanec za Smer-SD Matúš Šutaj Eštok vo štvrtok upozornil na to, že OĽaNO plánuje vymeniť všetkých 72 prednostov obvodných úradov "na základe netransparentných a neprofesionálnych výberových kritérií".

Šeliga na sociálnej sieti uviedol, že namiesto transparentnosti si jedna vládna strana vytvorila vlastné komisie s vlastnými pravidlami o obsadzovaní postov.

"Sľubovali sme my, ale aj iní, transparentné výberové konania do inštitúcií a orgánov. Namiesto transparentnosti si však jedna strana vytvorila vlastné komisie s vlastnými pravidlami, ktoré rozhodujú o tom, kto bude ovládať ktorý úrad. Toto nie je dobrý signál pre verejnosť, ani pre nás - koaličných partnerov," napísal.

Podpredseda parlamentu skonštatoval, že vládne strany musia spoločne niesť zodpovednosť a ukázať verejnosti, že to s otvoreným vládnutím myslia vážne.

Šeliga upozornil, že sa v strane Za ľudí budú rozprávať aj o tom, ako sa dodržiava koaličná dohoda. "Aký je náš podiel na správe krajiny a ako aplikujeme princípy otvoreného vládnutia. Ak máme spoluzodpovednosť za Slovensko, a tú máme, musíme ju aj prakticky prevziať," doplnil.

Šutaj Eštok vyzval premiéra Igora Matoviča, ako aj jeho hnutie, aby urobili verejné vypočutie na miesta prednostov obvodných úradov, aby tak zabezpečili transparentný a profesionálny výber. Poslanec sa obáva, že posty obsadia nominanti na základe procesu, ktorý bude organizovať OĽaNO. Úrad vlády SR ani OĽaNO zatiaľ na otázky TASR k tejto téme nereagovali.

Zdroj: hlavnydennik.sk / sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti