OĽaNO otvorilo Pandorinu skrinku: Matovič protizákonne zbiera osobné údaje od desiatok tisícov ľudí

13.02.2020 | 12:17
  5
Matovičovu internetovú anketu už rieši Úradu na ochranu osobných údajov.

Hnutie OĽaNO si v ankete pýta od ľudí ich mená, maily, telefónne čísla aj politické preferencie. Otvorilo tým Pandorinu skrinku zneužívania osobných údajov pre volebnú súťaž. Navyše, je to v rozpore s európskou legislatívou.

Prostredníctvom ankety sa OĽaNO dostalo k ich osobným údajom aj politickým preferenciám, ktoré si podľa európskej legislatívy takto pýtať od ľudí nemôže. Hnutiu hrozia miliónové pokuty. Bráni sa tým, že postupovalo podľa národnej legislatívy. .týždeň sa o tom rozprával s dvoma advokátskymi kanceláriami.

Matovičova anketa vytvorila úplne nový problém, ktorý sme doposiaľ poznali skôr zo zahraničných kampaní neslávne známej Cambridge Analytica. Tá získala od Facebooku dáta miliónov používateľov, prostredníctvom ktorých potom vo volebných kampaniach kontroverznou cielenou reklamou ovplyvňovala voličov.

OĽaNO nepotrebovalo ani Facebook. Údaje od voličov si pýta priamo cez internetovú anketu s jedenástimi otázkami. Okrem odpovedí však Matovič získal aj viacero ďalších osobných údajov, vrátane toho, s akou stranou respondenti sympatizujú. Toto sa však podľa nariadenia EÚ o ochrane osobných údajov, tzv. GDPR, takýmto spôsobom pýtať nemôže.

Matovičovu internetovú anketu už rieši Úradu na ochranu osobných údajov

Z pohľadu ochrany osobných údajov sa spomínanou anketou, a teda podnetom, zaoberá Úrad na ochranu osobných údajov s tým, že 11.2.2020 bol úradu doručený návrh na začatie konania. Pre TV Markíza to potvrdila hovorkyňa Kancelárie úradu Tamara Valková.


Matovič ešte hovoril, že o zvyšných otázkach, ktoré chcelo OĽaNO pôvodne do ankety zahrnúť, budú diskutovať ako o svojich prioritách s partnermi po voľbách za jedným stolom. Medzi ne patrí napríklad garancia miest v škôlkach pre všetky deti, hypotekárne prázdniny pre rodiny s deťmi do šiestich rokov, či flexibilná rodičovská dovolenka alebo nezávislosť redakcií médií.

Zdroj: tyzden.sk / tvnoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti