Okamura poukázal na nacistické korene EÚ, český historik mu ponúka bezplatný kurz súčasných dejín

09.10.2019 | 12:55
  7
Ohľadne tejto problematiky bola autormi napísaná aj kniha Nacistické korene bruselskej EÚ, ktorú si môžete prečítať aj v češtine.

Historik Michal Stehlík z Karlovej univerzity poslal Tomiovi Okamurovi a jeho hnutiu Sloboda a priama demokracia (SPD) list, v ktorom mu ponúka kurz súčasných dejín. Hnutie má podľa Stehlíka "fatálne nedostatky v úplne základných znalostiach", informoval v utorok server iDNES.cz.

Stehlík podľa iDNES.cz reagoval na nedeľňajší Okamurov príspevok na sociálnej sieti Facebook. "Objavila sa v ňom ríšska orlica tretej ríše v kombinácii s Európskou úniou a porovnanie s tým, že podobnú Európu, akú chcela tretia ríša, chce i EÚ," povedal. Vytváranie strachu pomocou symbolov nacizmu je podľa neho už za hranou.

„Už Adolf Hitler vyzýval, aby sa národné štáty v prospech Nemeckom budovanej Nové Európy vzdali svojej suverenity. V tomto zmysle hovoril aj nacistický minister propagandy Joseph Goebbels v prejave k českým novinárom. Že má EÚ nacistickej korene, píše aj britský historik John Laughland v knihe Znečistený prameň. Existuje i množstvo citátov Hitlera, Goebbelsa a ďalších nacistických pohlavárov, kde ospevujú jednotnú Európu,“ uviedol šéf SPD.

„V návštevníckom centre Európskeho parlamentu Vás uvíta prehlásenie:,Národná suverenita je koreňom najhoršieho zla našej doby ... Jediným konečným opatrením proti tomuto zlu je federálny únia,“ uvádza Okamura vo svojom príspevku odvoláva sa na článok britského denníka The Telegraph z roku 2016.

Jeho slová potvrdil aj portál televízie Prima avšak s tým, že uvedený citát sa nenachádza vo vstupnej hale návštevníckeho centra, ale v inej časti prehliadky spolu s ďalšími dvadsiatimi citátmi iných osobností.

Ozval sa český historik

Historik preto celej SPD zadarmo ponúka kurz novodobých dejín. "Som hlboko presvedčený o zmysluplnosti vzdelania, najmä v moderných trendoch celoživotného vzdelávania," napísal Stehlík v otvorenom liste.


Okamurova reakcia

Podľa Okamuru je Stehlíkov list len zúfalou snahou neúspešného kandidáta KDU-ČSL o zviditeľnenie sa. Stehlík v roku 2016 kandidoval do českého Senátu ako nestranícky kandidát za KDU-ČSL.

"Dejiny by si naopak mali naštudovať ľudovci, aby prestali chodiť na zjazdy sudetonemeckého landsmanšaftu, ktorý preukázateľne založili kovaní nacisti a fašisti, ktorí chceli zlikvidovať český národ," reagoval Okamura pre iDNES.cz.

Okamura v roku 2018 pre internetovú televíziu DVTV povedal, že koncentračný tábor pre Rómov v Letoch pri Písku z obdobia druhej svetovej vojny nebol oplotený a ľudia sa tam mohli voľne pohybovať.

Okamura sa v rozhovore odvolával na nešpecifikovaný citát exprezidenta Václava Klausa, ako aj na knižnú publikáciu akadémie vied s údajným názvom Tábor Lety, fakta a mýty. Múzeum rómskej kultúry so sídlom v Brne však tvrdilo, že takáto kniha nejestvuje a žiadalo ospravedlnenie.

"Moderátorka DVTV na mňa útočila, mal som 39 stupňov horúčku, celá republika to vedela, nevedel som, na čo sa ma pýta, rozhovor som uťal," bránil sa neskôr Okamura.

Kniha Nacistické korene bruselskej EÚ

Ohľadne tejto problematiky bola autormi napísaná kniha Nacistické korene bruselskej EÚ, ktorú si môžete prečítať v origináli TU alebo v češtine TU. Zvukové spracovanie knihy si môžete vypočuť TU.

Portál Gloria v tejto súvislosti zverejnil v minulosti aj krátke video a odkazy na kapitoly tejto knihy:

Nacistické korene Bruselskej EU - 1.kapitola
Nacistické korene Bruselskej EU - 2.kapitola
Nacistické korene Bruselskej EU - 3.kapitola
Nacistické korene Bruselskej EU - 4.kapitola
Nacistické korene Bruselskej EU - 5.kapitola
Nacistické korene Bruselskej EU - 6.kapitola
Nacistické korene Bruselskej EU - 7.kapitola
Nacistické korene Bruselskej EU - Záver

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti