Od pandemického teroru k endemickej realite: Španielsko ako prvá európska krajina volá po zmene prístupu. Premiér Sanchez vyzval prehodnotiť Covid-19 na chorobu akou je chrípka

11.01.2022 | 17:30
  6
Infekčnosť omikronu naznačuje, že ľudstvo sa covidom premorí. Tým získa superimunitu a ďalšie očkovanie bude potrebné iba pre zraniteľnú časť populácie, píše vo svojom článku trhový analytik a zástupca šéfredaktora TRENDu Ronald Ižip.

 

V Európskej únii prichádza k veľkému súboju. Niektoré krajiny vidia ako svoju hlavnú politiku v boji s covidom presadzovanie povinného očkovania a vytváranie obmedzení pre plne nezaočkovaných. Čoraz viac sa však objavujú tendencie k zmene stratégie s cieľom naučiť sa s covidom žiť.

Infekčnosť omikronu naznačuje, že ľudstvo sa covidom premorí. Tým získa superimunitu a ďalšie očkovanie bude potrebné iba pre zraniteľnú časť populácie. Toto stanovisko si začína osvojovať Spojené kráľovstvo.

A nejde pritom iba o očkovanie. „Mali by sme sa zamyslieť nad tým, kedy ukončiť testovanie a nechať chorých izolovať a umožniť im návrat do práce, keď sa budú cítiť lepšie. Podobne ako v prípade chrípky,“ povedal bývalý šéf zodpovedný za očkovanie v Spojenom Kráľovstve Clive Dix.

Španieli nasledujú Britov

Veľkú zmenu stratégie naznačil aj španielsky premiér Pedro Sanchez. Tvrdí, že covid-19 by sa mal začať brať ako endemická choroba, podobne ako chrípka.

Klesajúca mortalita covidu je dôvod, pre ktorý sa chce Španielsko odkloniť od podrobného trackovania pandémie. Krajina už pracuje na systéme, v ktorom by sa nové infekcie covidu nemuseli nahlasovať a ľudia so symptómami by sa nemuseli testovať.

Zaviedol by sa systém, kde by lekári a zdravotnícke zariadenia nahlasovali počet prípadov, podobne ako pri chrípke. Tento systém funguje na celoeurópskej úrovni.

Pre túto zmenu je potrebné preklasifikovať covid z pandemickej choroby na endemickú chorobu. Prudký pokles mortality od začiatku pandémie túto trajektóriu vývoja covidu podporuje.

Snaha presvedčiť Európu

P. Sanchez začal o tejto zmene rokovať so svojimi európskymi kolegami.

„Myslím si, že existujú podmienky, s dávkou obozretnosti, otvoriť debatu na technickej úrovni, ale aj európskej úrovni, o hodnotení evolúcie choroby na základe iných parametrov, ako máme doteraz,“ povedal španielsky premiér.

Španielsko otvára diskusiu v čase, keď vlna omikronu spôsobuje prudký nárast ochorení covidu. V pri ohlásených takmer 700-tisíc prípadoch za posledný týždeň sú nemocnice zaplnené covidovými pacientami na 13,4 percenta. Pre rokom to bolo na úrovni 13,8 percenta, avšak oficiálny počet prípadov bol iba 115-tisíc, píše Bloomberg.

Autor: Ronald Ižip - trhový analytik a zástupca šéfredaktora TRENDu

Zdroj: trend.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti