Očkovanie proti koronavírusu sa stretáva s odmietaním. Ľudia sa novej vakcíny boja

14.08.2020 | 11:30
  6
Pri očkovaní proti koronavírusu sa k tomu pripája aj fakt, že vývoj látky prebieha príliš rýchlo.

Vakcína proti COVID-19 by mohla byť onedlho k dispozícii. Rusko ju už schválilo a ďalšie krajiny tvrdia, že jej príprava je vo finálnej fáze. Zdravotnícky priemysel sa však obáva, že ľudia vakcínu nebudú chcieť. Podľa amerických vedcov je dôvera ľudí v očkovanie v súčasnosti veľmi nízka.

Pri očkovaní proti koronavírusu sa k tomu pripája aj fakt, že vývoj látky prebieha príliš rýchlo. V súčasnosti je pritom na celom svete vo vývoji vyše 145 proticovidových vakcín. Očkovacia látka je však nanič, ak o ňu nie je záujem.

„Dôvera ľudí vo vakcínu sa v poslednom čase určite nezlepšila,“ tvrdí lekárka a viceprezidentka farmaceutického gigantu Merck Julie Gerberdingová. Podľa nej si ľudia radšej zoberú rúško, ktoré považujú za oveľa jednoduchšie a bezpečnejšie riešenie.

Okrem toho je širokej verejnosti známy fakt, že rýchly vývoj očkovacej látky už neraz ohrozil jej bezpečnosť. Napríklad v roku 1976 sa na severovýchode USA šírila prasacia chrípka vyvolaná vírusom A/H1N1. Prezident Gerald Ford sa vtedy rozhodol narýchlo spustiť program celoštátneho očkovania.

Nakoniec sa však ukázalo, že priebeh chrípky je vo väčšine prípadov veľmi mierny a vakcína navyše u mnohých spôsobila prepuknutie ochrnutia zapríčineného Guillain-Barréovým syndrómom.

Zdroj: napalete.sk / idnes.cz


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti