Očkovanie proti Covid-19 bude najväčší biznis v histórii farmaceutického priemyslu. Vyložte karty na stôl!, vyzval eurokomisiu Jiří Weigl

21.09.2020 | 09:59
  2
Pôjde o stovky miliárd euro či dolárov, čím väčšia hystéria vo svete bude panovať, tým vyššia bude cena.

V tieni starostlivo udržiavanej globálnej hystérie okolo nákazy Covid-19 prebieha v Bruseli podivné rokovanie Európskej komisie s niekoľkými obrími nadnárodnými farmaceutickými firmami o budúcich nákupoch vakcíny proti Covidu-19 pre celú EÚ.

Komisia vraj zabezpečila dodávku 300 million dávok vakcíny od firmy AstraZeneca, rovnaký objem od firmy Sanofi-GSK a 200 mil. dávok od firmy Johnson and Johnson. Firma AstraZeneca pred niekoľkými dňami oznámila, že pozastavuje práce na vývoji vakcíny kvôli nevysvetliteľným zdravotným komplikáciám pacienta, na ktorom je vakcína testovaná.

Je zjavné, že očkovanie proti koronavírusu bude najväčší biznis v histórii farmaceutického priemyslu, píše Jiří Weigl v článku uverejnenom v denníku Mladá fronta Dnes a na webe Inštitútu Václava Klausa.

Pôjde o stovky miliárd euro či dolárov, čím väčšia hystéria vo svete bude panovať, tým vyššia bude cena. Korupčný potenciál celej operácie bude bezprecedentný. V dobrej pamäti sú ešte s významným prispením WHO vytvárané globálne paniky okolo vtáčej a prasacej chrípky, keď len u nás boli nezmyselne vyplytvané stovky miliónov korún za nákup úplne nepotrebných vakcín proti chorobe, ktorá nikdy neprišla.

Dnes sa kolesá tohto biznisu točia o niekoľko rádov vyššie. Pri tom boj proti korupcii a všadeprítomná transparentnosť dávno ovládli náš aj európsky verejný priestor a sa skloňujú vo všetkých pádoch. Žijeme politickými kváziškandálmi, v ktorých ide reálne o relatívne smiešne sumy a vo Svätom protikorupčnom ťažení má Brusel a Európska komisia takmer posvätné miesto.

Náhle sa však dozvedáme, že táto Komisia za nás dojednáva obrie megakšeft s niekoľkými vybranými hráčmi, a to vo chvíli, keď žiadna overená vakcína ešte neexistuje. Pritom vo svete existuje cca 150 alternatívnych projektov vývoja anticovidovej vakcíny.

Kto dal Komisii oprávnenie konať za nás o nákupoch vakcíny proti koronavírusu, ktorá zatiaľ neexistuje? Akým spôsobom vybrala tých troch veľkých hráčov, s ktorými uzatvára dohody o odbere ich vakcín členskými štátmi? Akú povahu a obsah tieto dohody majú? Budú pre členské štáty záväzné? Na akom základe došlo k výberu práve oných troch veľkých hráčov, keď jeden z nich pri tom práce na vakcíne dočasne prerušil? Aké budú ceny za tieto vakcíny, kto ich bude platiť a za akých podmienok? Bude si členská krajina môcť zvoliť vakcínu od iného dodávateľa?

Nič z toho nikto nevieme. Európska komisia ani naše vlády a médiá nám žiadne detaily neprezradia, nikto sa na nič nepýta. Príležitosť robí zlodeja, spanikárená verejnosť európskych krajín ťahá logicky za veľmi krátky koniec, príležitosť jej takmer neobmedzene pustiť žilou je obrovská. Naši aj európski politici by mali vo vlastnom záujme okamžite dať karty na stôl.

Zdroj: Institut Václava Klause
Preklad: konzervativnyweb.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti