O Zuzane, Stalinovi a Gottwaldovi, či dievčatách a chlapcoch, ktorým asi preplo

22.03.2019 | 11:47
  6
Poviete si, šialení komunisti, už od útleho detstva vymývajú mozgy. Dnes máme rok 2019.

Dnes som narazil (možno neskôr, ak vy ostatní) na jednu rozprávočku pre deti. Vrátim sa ale pár desaťročí dozadu. Myslím, že to bolo niekedy v 70tich rokoch minulého storočia, keď som si prečítal jeden cestopis z Číny. Autor v ňom opisuje, ako mu v materskej škole deti zatancovali dva detské tančeky.

Jeden z nich sa volal „Našim vodcom je veľký Mao“ a druhý „Aké múdre sú posledné dve uznesenia našej strany!“ Poviete si, šialení komunisti, už od útleho detstva vymývajú mozgy. Dnes máme rok 2019.

Skoro som z nôh spadol, keď som si prečítal spomínanú rozprávočku. Vrátila ma späť do čias boľševika a budovania svetlých zajtrajškov. Pripomenula mi výbavu mentálne znevýhodnených autorov, ktorí nekriticky a primitívne ospevovali svoje komunistické idoly. Ale, najlepšie poslúži porovnanie.
 
Na úvod uvediem úryvok zo súčasnej detskej „rozprávky“ a potom citujem tie boľševické nezmysly. Takto narýchlo som čerpal len z knihy Heleny Bobińskej „Soso – Stalinova dětská a školní léta“, vydalo – Státní nakladatelství dětské knihy 1953 a z bakalárskej práce A. Hlaváčkovej: „Kult osobnosti a dětský čtenář. Obraz komunistických funkcionářů v periodikách pro děti v letech 1948–1955.“ (Dovolil som si neprekladať z češtiny.)

Vymývanie detských mozgov som si dovolil rozdeliť do troch kategórií (ktoré sa však prelínajú):


1. Sociálni obri, pomáhači

2. Čitatelia a vzdelanci

3. Lídri a šťastie
 
Sociálni obri, pomáhači

Čaputová 2019: Už počas štúdia pomáhala deťom, ktoré nemali v živote šťastie, neskôr sa venovala problémom ľudí v meste a nakoniec musela vybojovať boj, ktorý bol veľkou skúškou jej vytrvalosti a odvahy.

Stalin: Už jako malý měl být zastáncem slabších, měl být statečný. Lenin – a s ním i Stalin, to oni se postavili do čela utiskovaných…

Gottwald i Stalin byli v prozaických i lyrických textech nazýváni učiteli, jako malí pomáhali se školní látkou méně zdatným kamarádům…
Leninova vnímavost k sociální problematice v něm údajně měly klíčit již od dětství…

Lenin: Důraz se kladl na Voloďovy schopnosti ve škole, na jeho dobré známky, píli a čtenářský zápal.

Také prý pomáhal při učení svým méně zdatným spolužákům…

Zápotocký: již jako dítě si prý uvědomoval sociální nerovnost, nespravedlnost…
 
Čitatelia a vzdelanci

Čaputová 2019: V knihách hľadala odpovede na otázky, ktoré ju trápili. Prečo silnejší ubližujú slabším? Ako môžeme poraziť zlo?…

Stalin: Už jako malý měl být zastáncem slabších, měl být statečný. Do popředí vystupovala jeho touha po vědění – horlivě četl.

Gottwald: Do popředí se dostávalo jeho úsilí o studium, resp. vášeň pro knihy. Také své intelektuálně slabší kamarády doučoval, pomáhal jim. Také se choval odvážně, byl schopen se postarat o ostatní.
 
Lídri a šťastie:

Čaputová 2019: Pred jedovatými odpadmi však nestačí ubrániť jedno mesto. Brániť spravodlivosť a šťastie potrebujeme v celej našej krajine. A preto sa Zuzana rozhodla kandidovať za prezidentku Slovenskej republiky… Zuzana Čaputová sa nebojí bojovať za lepší, šťastnejší, spravodlivejší svet nielen pre svoje mesto, nielen pre svoje dcéry, ale pre nás všetkých.

Stalin: skrze jeho osobnost už začínala prostupovat úloha, podstata, vůdce, která posléze v jeho životě převládla…

Vzhledem ke Gottwaldovi se dostávají do popředí informace, že to byl právě on, kdo zastával vůdčí roli během února 1948 tudíž měl v kontextu rétoriky jednotlivých článků připadnout vděk čtenářů…

Vůbec nejšťastnějším člověkem se ale údajně stal Josif Vissarionovič Stalin, jelikož prý bojoval za štěstí tolika lidí a mnoho jich i zachránil.

Priatelia, vôbec by mi nenapadlo písať takýto text a kritizovať jedného z kandidátov. Napríklad, aj ja rád čítam, lenže nerobím z toho nástroj svojej (neexistujúcej) politickej propagandy. Ale tu sa niekto pomiatol a stratil rozum. V poriadku. Ale niekto s tým aj musel súhlasiť!A to už nie je v poriadku.

Dnes máme rok 2019 a politicky vymývame mozgy malým deťom? Takže, toto čo má byť milí ľavicoví priatelia? To ste už naozaj úplne stratili súdnosť? To už tuná naozaj niekomu prepína? Máte naozaj tú istú mentálnu výbavu, ako boľševici? Podľa tohto asi hej. Pokiaľ stále ešte neviete, o čo píšem, tak o tomto:

Ale aspoň viem, čo budem robiť na budúcu sobotu. Pokiaľ bude pekne, vezmem dcéru na koňa a pôjdeme na celodenný výlet. Od rána do 22. hodiny.

Autor: Ján Baránek - politický analytik

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti