O týždeň si svoj gruppentest ide Matovič odskúšať na celej populácii. Lebo náš národ je laboratórium a my sme pokusní králici

26.10.2020 | 19:39
  11
Ešte nikdy som nevidel Matoviča zdrhnúť z tlačovky takto rýchlo ako dnes, komentoval správanie premiéra podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha.

Ešte nikdy som nevidel predsedu vlády Igora Matoviča zdrhnúť z tlačovky takto rýchlo ako dnes. On vie, že zlyhal. Vie, že sa chváli úplnými hovadinami. Vie, že len zakrýva biznis za 50 miliónov.

1. Pateticky poďakoval všetkým priľahlým galaxiám a zutekal pred otázkami novinárov - niežeby niekedy nejaké otázky na telo dostal, ale zjavne sa bojí už aj tohto slabučkého hryzkania korporátnych médií.

2. Zopakujme si, čo nám premiér stihol povedať. Najskôr potľapkal sám seba po pleci za to, že na testovanie v 4 okresoch došlo 91% toho, čo očakávali.

3. Vraj tým ľudia vyjadrili dôveru v jeho úžasný nápad. V skutočnosti sa im predtým povyhrážal, že ak neprídu, prídu o robotu a živobytie. Ja len, že mi to pripadá, ako keby sa nejaký násilník chvastal, ako si to užila jeho obeť znásilnenia. Hrozný cynizmus.

4. Ale neberme pánovi premiérovi jeho sny, ešte sa rozplače. Jasné, je to pašák! Ľudia ho milujú asi ako severokórejský ľud miluje Kim Čong-una - veď aj tam ľudia dobrovoľne chodia na voľby a dobrovoľne volia jedinú správnu možnosť. Asi ako Oravčania.

5. Gratulujem, pán Matovič, proste ste si svojou charizmou získali dôveru ľudí - iné vysvetlenie neexistuje.

6. Percento infekčných nie je ani 4%. Celá táto maškaráda bola kvôli necelým 6 tisícom ľuďom. Matovič tu vytváral dojem, že rýchlotesty odhalia 90% populácie. A tu je výsledok. Zahučala hora a porodila myš. Ale zmysel bol aj tak iný - najskôr vystrašiť a potom sa hrať na diktátora, aké jednoduché.

7. Otázka je, čo to vlastne vyriešilo. Tí, ktorých odchytili, by aj tak boli doma, lebo je lockdown. Tí, ktorých neodchytili, aj tak môžu byť nakazení, len to test neodhalil. A aj tí budú doma. Lebo je lockdown. O čo vlastne išlo?

8. Divadlo za niekoľko miliónov a výsledok žiaden. Ak nerátame to, že sa možno na mieste nakazili ďalšie tisícky ľudí, lebo ich tam Matovič nasilu nahnal.

9. O týždeň si svoj gruppentest ide Matovič odskúšať na celej populácii. Lebo náš národ je laboratórium a my sme pokusní králici.

10. V západnej tlači nás berú ako naivnú kuriozitu a Matovič sa z toho vytešuje, ako malý chlapec, že sa mu aspoň nesmejú za jeho "van tajm neks tajm".

11. O týždeň hrozia ďaleko väčšie lapsusy. Namiesto toho, aby boli zdravotníci v nemocniciach, budú musieť asistovať na Matovičovej maškaráde. A budú chýbať tam, kde ich treba.

12. Ak sa nezvládnu bezpečnostné opatrenia, ľudia tam na seba môžu kašľať a kýchať a hrozí zamorenie populácie. Len aby mal Matovič svoju šou.

13. Tí, ktorí sa odmietnu zúčastniť týchto vojenských manévrov, budú vytrestaní 10-dňovým domácim väzením bez akejkoľvek náhrady. Prídu o prácu, lebo Matovič už ani nepredstiera, že nie je fašista.

14. Praktický zmysel nebude žiaden, lebo jeho rýchlotestíky nezistia, kto je nakazený a ľudia aj tak budú musieť byť doma. A Matovič medzitým aj tak vyhlási tvrdý lockdown, ako žiadali odborníci už dávno.

15. Jediný výsledok toho celého je, že sa nikto nezaoberá tým, ako porušil zákon a prihral kšeft za 50 miliónov spriaznenej firme - všetci riešia jeho divadielko na Orave. Dosiahol, čo chcel. Ale nepokúša, a tak sa radšej spakoval z tlačovky čím skôr.

16. Pýtate sa ma, priatelia, čo s tým. Môžeme na to upozorňovať prostredníctvom sociálnych sietí, môžeme hľadať právne argumenty, môžeme do toho zapojiť ústavný súd - to všetko je v hre.

17. Ale obávam sa, že keď sa už totalitná špirála roztočila, nebude ľahká cesta späť. Opozícia nemá v ruke zázračnú paličku - sme v menšine a Matovič na parlament zvysoka kašle.

18. Skúšame to právnou cestou, ale budem úprimný. Toto je odpoveď jedného renomovaného právnika, ktorého som sa pýtal, ako to zastaviť: "Právo už neplatí. Nič, čo sme sa za 30 rokov naučili. Je vojna, len sa ešte nezomiera."

19. Keď sa tak pozerám, kam sa rúti slovenská spoločnosť, začínam mať pocit, že covid zďaleka nie je náš najväčší problém. A po každej tlačovke Igora Matoviča sa v tomto pocite utvrdzujem.

20. Nevzdávame to. Len aby ste vedeli, čomu čelíme. Toto už dávno nie je ani právny štát ani demokracia. Hľadáme cesty, ako z toho von. Nie je všetkým dňom koniec. Musíme byť pripravení na všetko.

Zdroj: Facebook Ľuboš Blaha


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti