Nový taliansky premiér chce stopnúť prisťahovalecký biznis a zrušiť protiruské sankcie

06.06.2018 | 15:09
  0
Giuseppe Conte tiež potvrdil zámer Talianska zostať členom NATO.

Nový taliansky predseda vlády vo svojom prvom vystúpení v parlamente zdôraznil záväzok talianskej vlády viesť dialóg s Ruskom s úmyslom prehodnotiť sankčnú politiku Európskej únie.

„Budeme podporovať ústretovosť voči Rusku, ktoré v posledných rokoch opätovne potvrdilo svoju medzinárodnú úlohu vo viacerých kritických geopolitických situáciách," povedal Conte v debate o vyslovení dôvery pre novovytvorenú euroskeptickú vládu.

Ministerský predseda vyjadril svoju podporu proruskému postoju nového ministra vnútra Mattea Salviniho a prisľúbil, že Taliansko podnikne kroky na zrušenie protiruských sankcií. Členovia talianskeho zákonodarného zboru privítali jeho slová potleskom. Conte tak len potvrdil zmenu talianskej zahraničnej politiky, o ktorej sa pred tým zmienili najvyšší predstavitelia strán novej vládnej koalície - Ligy Severu a Hnutia piatich hviezd - Matteo Salvini a Luigi Di Maio.

Conte tiež potvrdil zámer zostať členom NATO so Spojenými štátmi ako hlavným spojencom.

V súvislosti z utečeneckou politikou vyhlásil, že nový kabinet chce skoncovať so zneužívaním prisťahovaleckého biznisu, ktorý sa pláštikom falošnej solidarity nadmieru rozrástol.

„Nie sme a nikdy nebudeme rasistami,“ reagoval na kritiku novej migračnej politiky. Upozornil však, že EÚ nedokázala zvládnuť prúd migrantov a kritizoval „egoistické uzavretie“ hraníc niektorými európskymi štátomi, čo malo podľa neho vážne dôsledky pre Taliansko.

Nová vláda chce pri riešení ekonomickej otázky v krajine zaviesť rovnú daň a znížiť nadmiernu byrokraciu. Giuseppe Conte tiež prisľúbil zníženie dôchodkov pre poslancov parlamentu a zvýšenie výdavkov štátu pre chudobných občanov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti