Nový normál: Ľudí bude súdiť umelá inteligencia. Čína zásadne mení systém spravodlivosti

30.12.2021 | 10:50
  55
Táto umelá inteligencia je pokročila natoľko, že dokáže obviniť človeka na základe jeho kriminálneho spisu s presnosťou až 97 %.

Čína opäť raz prichádza s čímsi, čo je pre väčšinu západných krajín podobné viac Orwellovmu románu 1984, než pozitívnemu pokroku v technológii. Špeciálne vyvinutá umelá inteligencia totiž dokázala určiť najčastejšie zločiny a dokáže z nich aj obviňovať ľudí s veľkou presnosťou, informuje South China Morning Post.

Funguje s prekvapivou presnosťou

Ide o vôbec prvý stroj na svete, ktorý čosi podobné dokáže a zatiaľ dokázal určiť 8 najbežnejších zločinov v Šanghaji, ktorými sú napríklad podvody, gamblerstvo, nebezpečné riadenie motorových vozidiel a podobne.

Táto umelá inteligencia je pokročila natoľko, že dokáže obviniť človeka na základe jeho kriminálneho spisu s presnosťou až 97 %. Je pritom nutné podotknúť, že len v Spojených štátoch amerických je od 2 do 10 % právoplatne odsúdených osôb nevinných. Úspešnosť čínskej umelej inteligencie je preto skutočne pôsobivá.

V dohľadnej budúcnosti samozrejme klasické súdnictvo nenahradí, zo určitej miery však vie nahradiť prokurátorov už teraz. Cieľom je pritom práve zníženie pracovnej záťaže už existujúcich prokurátorov.

Umelá inteligencia už dnes zásadne pomáha dokonca aj v matematike, kde len nedávno odhalila úplne nové vzorce, ktoré sme doteraz prehliadali.

Odhalí aj disidentov

Ako píše Hindustan Times, systém dokáže vzniesť obvinenia na základe tisícky ľuďmi vytvorených spisov. Trénovanie a učenia pritom trvalo až 5 rokov (2015 – 2020), počas ktorých mala umelá inteligencia k dispozícii 17 000 prípadov.

Podobne ako v prípade autonómnych áut, aj v tomto prípade prichádzajú ľudia a odborníci s obavami o to, kto bude vinný v prípade, že sa stroj pomýli a obviní nevinnú osobu. Ako navyše dodáva výskumný tím, ktorý je za tento stroj zodpovedný, dokáže identifikovať aj nesúhlas so štátom.

Podľa Futurism je stroj založený na na AI nástroji s názvom System 206, ktorý už v minulosti čínski prokurátori využívali na posudzovanie dôkazov a rozhodovanie o tom, či bol podozrivý nebezpečný pre verejnosť alebo nie.

Navždy zmení svet

Umelá inteligencia sa už dnes podieľa na množstve odvetví, či už vedeckých alebo priemyselných. Stroje používané v dnešnej dobe sú ale do značnej miery limitované. Vedci, vrátane slovenských, sa skôr obávajú skutočnej umelej inteligencie s takmer neobmedzenými schopnosťami, ktorá nás môže teoreticky ohroziť.

Ako sa navyše vyjadril slovenský informatik a popularizátor umelej inteligencie Martin Spano, mali by sme ju využiť ako náhradu politikov. Na rozdiel od politikov totiž nepotrebuje kradnúť pre seba a dokáže vykonávať správne rozhodnutia oveľa pragmatickejšie.

Čína ale nie je jediná krajina, kde stroje nahrádzajú systém spravodlivosti. Izrael napríklad môže už čoskoro použiť autonómne drony namiesto policajtov na miestach, kde došlo k použitiu strelných zbraní, informuje Shot Spotter. Systém je však pod kritikou, keďže nie je jasné, či skutočne pomáha alebo len zbytočne míňa peniaze.

Zdroj: fontech.startitup.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti