Novičok sa stáva v Rusku populárnou značkou

14.05.2018 | 15:28
  0
Snahu registrovať značku pre svoje produkty prejavilo viacero firiem.

Viaceré ruské firmy si dali zaregistrovať ochrannú známku pod názvom Novičok. Rovnomenná chemická látka sa do pozornosti verejnosti dostala po tom, ako ňou boli údajne otrávení bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Pod uvedeným názvom sa ruskí obchodníci snažia teraz predávať produkty od slnečnicového oleja až po čistiace prostriedky.

Ruský úrad pre duševné vlastníctvo (Rospatent) v tejto súvislosti potvrdil, že ohľadne záujmu registrovať značku Novičok obdržal niekoľko žiadostí. „Žiadosti sa týkajú alkoholických a nealkoholických výrobkov, alej aj farmaceutických výrobkov,“ uviedol úrad pre agentúru RIA Novosti.

Niektorí užívatelia sociálnych sietí zverejnili fotografie slnečnicového oleja pod názvom Novičok s logom sovietskej KGB. Starosta uzavretého mesta Šichany v regióne Saratov uviedol, že jeho administratíva plánuje pod uvedeným názvom zaregistrovať značku čistiacich prostriedkov pre domácnosť. Mesto je známe tým, že sovietska armáda v ňom uskutočňovala chemické testy.

Britské médiá tvrdia, že Skripaľovcov začiatkom marca otrávili novičokom, ktorý pochádza z laboratórií v meste Šichany. Moskva podobné obvinenia dôrazne odmieta. Starosta mesta - Andrej Tatarinov však pri tejto príležitosti poďakoval britským médiám za to, že Šichany pomohli vo svete spropagovať.

„Pred tým, ako začali túto propagačnú kampaň o nás nikto nevedel,“ priznal Tatarinov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti