Nórsko pozve viac amerických vojakov - na dlhší čas a bližšie k Rusku

13.06.2018 | 10:39
  0
Moskva vo svojej reakcii uviedla, že tento krok zhorší bilaterálne vzťahy a zvýši napätie.

Nórsko požiada Spojené štáty, aby viac než zdvojnásobili počet príslušníkov svojej námornej pechoty v tejto severskej krajine. Ako v utorok ďalej informovala agentúra Reuters, daný krok by mohol prispieť k zvýšeniu napätia medzi Nórskom a jeho východným susedom, Ruskou federáciou.

Washington bude na žiadosť Osla od roku 2019 posielať do Nórska 700 príslušníkov námornej pechoty; v súčasnosti je ich tam 330. Rozšírený kontingent bude umiestnený bližšie k ruským hraniciam v regióne Troms v arktickej oblasti. Dosiaľ boli tieto jednotky umiestnené v centrálnej časti Nórska.

Rotácia síl bude päťročná; momentálne je toto obdobie striedania sa šesťmesačné. USA chcú zároveň pri Osle vybudovať infraštruktúru pre najviac štyri americké stíhačky.

Prvý kontingent americkej námornej pechoty tam prišiel v januári 2017 so zámerom absolvovať cvičenie a zvýšiť svoju bojovú pripravenosť v zimných podmienkach.

Ide o prvých zahraničných vojakov, ktorí boli umiestnení v Nórsku, členskej krajine NATO, od druhej svetovej vojny. Už prvotné rozhodnutie Osla pozvať do krajiny Američanov však podráždilo Kremeľ, ktorý vyhlásil, že tento krok zhorší bilaterálne vzťahy a zvýši napätie v severnom krídle Aliancie.

Nórska ministerka zahraničných vecí Ine Eriksenová Söreideová uviedla, že nejde o zriadenie stálej americkej základne a cieľom tohto opatrenia nie je Rusko. Söreideová v apríli vyhlásila, že jej krajina nevníma Rusko ako vojenskú hrozbu, pričom riziko vojenského konfliktu v arktickej oblasti je "nízke".

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti