Normalizačné praktiky pokračujú: Po Chmelárovi dostal z Akadémie policajného zboru padáka aj Blaha. Minister Naď sa im posmieva

19.01.2021 | 09:30
  38
Eduard Chmelár aj Ľuboš Blaha sú ostrými kritikmi Matovičovho režimu a na škole pôsobili ako pedagógovia. Vo svojich statusoch reagujú na normalizačné praktiky.

Eduard Chmelár, ktorý sa niekoľkokrát pokúšal preraziť do politiky a Ľuboš Blaha, dlhoročný poslanec za Smer, končia na Akadémii policajného zboru. Tu pôsobili ako pedagógovia. 

Obaja to potvrdili v statusoch na sociálnej sieti.

Chmelár vo svojom statuse píše o začiatku diktatúry a o umlčiavaní intelektuálov. Obaja politici pri tom naznačujú, že za ich koncom vo funkcii stojí priamy rozkaz vedenia ministerstva vnútra, respektíve priamo ministra vnútra Romana Mikulca. 

"Aká náhoda - akadémia je v rukách ministerstva vnútra, tento rezort je v rukách OĽaNO, Chmelár a Blaha patria medzi najväčších kritikov OĽaNO a oboch stihne navlas rovnaký osud - nepredĺžia im zmluvy," píše napríklad Blaha.

Obaja pripustili, že na Akadémii končia, lebo im neboli predĺžené zmluvy.  „Akadémia postupuje výlučne v súlade so zákonom a pán Chmelár nie je výnimkou. Po niekoľkých rokoch mu zmluva na Akadémii prirodzene končí,“ vysvetlil pre denník Štandard hovorca rezortu Petar Lazarov.

„V civilizovanej spoločnosti je neprijateľné uchyľovať sa k útokom založeným na klamstvách, subjektívnej a navyše selektívnej realite, ktorá ma jediný cieľ, vlastný prospech a snahu o vzbudenie hnevu v spoločnosti,“ uviedol Lazarov pre Štandard.  

Na celú situáciu ironicky reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď. "Tak som sa práve dozvedel, že Chmelár a Blaha skončili na Akadémii policajného zboru, lebo im rektorka nepredĺžila zmluvu. Čo k tomu dodať, je to obrovská strata pre ľudstvo."

Len pol hodinu pred tým, ako ľavicové hnutie informovalo o Chmelárovom prepustení z Akadémie policajného zboru, zverejnil analytik na svojom oficiálnom facebookovom profile ďalší tvrdí komentár smerovaný proti Matovičovi.

„Po včerajšej tlačovej konferencii musel už aj ten posledný hlupák pochopiť, že nám vládne nebezpečný despota, ktorého nikto nevie zastaviť. Celý týždeň, deň čo deň zasadala vláda len preto, aby Igor Matovič zlomil odpor koaličných partnerov nesúhlasiacich s celoplošným testovaním,“ napísal Chmelár.

Chmelár: Každá diktatúra sa začína útokom na intelektuálov

Na vyhadzov vo svojom príspevku na sociálnej sieti zareagoval pedagóg a politický analytik Eduard Chmelár:

Priatelia, vopred sa ospravedlňujem, že vás zaťažujem témou, ku ktorej som sa pôvodne vôbec nechcel vyjadrovať. Naopak, je mi nepríjemné upozorňovať na seba týmto spôsobom. Ale keďže druhá strana zareagovala nepravdivými tvrdeniami, musím sa k celej záležitosti vyjadriť aj ja.

Dnes ráno predseda hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov informoval, že ma na pokyn ministerstva vnútra prepustili z Akadémie policajného zboru, na ktorej som zastával funkčné miesto docenta. Je to pravda. Šéfovi socialistov to pripomenulo osud Michala Macháčka, ktorý napísal odvážnu priekopnícku knihu o Gustávovi Husákovi, za čo mu nepredĺžili zmluvu na univerzite, vzápätí na akadémii vied a popredný český historik skončil napokon ako zamestnanec pražskej ZOO. Artur Bekmatov sa preto spýtal, či sa nachádzame v stave normalizácie 2.0.

Na túto správu zareagoval hovorca vnútra Peter Lazarov, ktorý sa bránil tým, že na Akadémii som mal zmluvu na dobu určitú tak ako každý iný vysokoškolský pedagóg a že táto zmluva mi „po niekoľkých rokoch prirodzene skončila“. Zároveň pre denník Štandard označil informácie, že som bol prepustený na príkaz ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý je nominantom OĽaNO, za „útoky založené na klamstvách, subjektívnej a navyše selektívnej realite, ktorá má jediný cieľ, vlastný prospech“. Musím konštatovať, že keby bolo k tomu ešte doplnené obvinenie, že ohrozujem výchovu mládeže a kazím morálku kolektívu, bolo by to kompletne okopírované zdôvodnenie prepustenia profesora Miroslava Kusého z Univerzity Komenského počas normalizácie.

Z právneho hľadiska je vysoká škola aj v tomto prípade krytá. Veď mi iba „prirodzene skončila“ zmluva na dobú určitú. Má to len niekoľko háčikov. Zmluvy na dobu určitú majú všetci vysokoškolskí pedagógovia. Prirodzené je tieto zmluvy predlžovať, nie ukončiť bez udania dôvodu. Nič nenasvedčovalo tomu, že by som mal prísť o miesto, Na prelome rokov mi na katedre i na personálnom oddelení odporučili, aby som si podal rutinnú žiadosť o predĺženie pracovného pomeru. Pripomínam, že prednášam 25 rokov a takto sa to robilo vždy. Okrem toho mám v tlači vedeckú monografiu, ktorá mala vyjsť budúci mesiac. V uplynulých dňoch so mnou Akadémia policajného zboru podpísala zmluvu, hotové sú zaplatené posudky, jazyková korektúra i grafika obálky. Povedzte mi, ktorá vysoká škola by zainvestovala do pedagóga, ktorého chce prepustiť? V piatok som však dostal list s oznámením o skončení pracovného pomeru. Iste „čistou náhodou“ deň po mojej výzve na občiansku neposlušnosť a niekoľko dní po ostrej kritike vlády vo vysielaní TA3. Keď som sa ohradil, že takéto zaobchádzanie považujem za nefér, dostal som ústnu informáciu, že taký prišiel pokyn z ministerstva vnútra. Oficiálne zdôvodnenie hovorí, že treba šetriť kvôli pandémii. Je však pozoruhodné, že neprepustili nekvalifikovaných zamestnancov, ale nadbytočný im pripadal jediný kvalifikovaný odborník na dejiny štátu a práva a medzinárodnú bezpečnosť, ktorého tam mali. A akiste rovnako „čistou náhodou“ prepustili v ten istý deň aj Ľuboša Blahu, ktorý tam pôsobil na inej katedre ako externý pedagóg.

Opakujem, je mi veľmi nepríjemné upozorňovať na to. Zvlášť, keď túto situáciu zneužívajú kadejakí zlomyseľní úbožiaci, ktorí nemajú ani potuchy o mojej kvalifikácii, že dobre mu tak, taký „neomarxista“ vraj nemá čo učiť. Mali by si však uvedomiť, že čistky sa začínajú vždy odstraňovaním socialistov. Potom si prídu aj pre vás.

Konzervatívny denník Štandard v súvislosti s mojím prepustením upozornil, že patrím k ostrým kritikom Matovičovej vlády. Využívam príležitosť, aby som sa opätovne spýtal tých anonymných „hrdinov“, ktorí na mňa neustále pokrikujú, aby som niečo robil – čo robia oni. Ja ako aktívny občan, ktorý kritizuje všetky vlády za ich nedemokratické postupy a korupčné praktiky, dlhodobo nastavujem vlastnú kožu. Žiadna vláda však neohrozovala akademické slobody tak ako Matovičova. Slávny americký mysliteľ Noam Chomsky nás učí, že povinnosťou intelektuálov je poskytnúť bežným občanom všestranné informácie, ktoré im umožnia dospieť k vlastným záverom a rozhodnutiam o dôležitých politických, ekonomických a spoločenských témach. Profesionálni novinári totiž v tejto úlohe pravidelne zlyhávajú a verejnosti vedome klamú. Chápem, že nie všetci majú odvahu bojovať s mocnými, ale bolo by charakterné, aby odvážnych kritikov moci podporovali, nie spochybňovali. Pýtam sa teda ešte raz: kto z vás má odvahu prísť o zamestnanie, živobytie a existenčné istoty? Ak na to nie ste pripravení, nie ste pripravení na zmenu. Ďakujem za pochopenie.

Blaha: Učebnicová normalizačná čistka a Matovičova pomsta

Reakcia poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD):

Možno ste zachytili dnešnú správu, že z Akadémie Policajného zboru vyhodili známeho ľavicového politológa Eduarda Chmelára. Ja len, že nielen jeho. Aj mňa. V tom istom čase.

1. Aká náhoda - akadémia je v rukách ministerstva vnútra, tento rezort je v rukách OĽaNO, Chmelár a Blaha patria medzi najväčších kritikov OĽaNO a oboch stihne navlas rovnaký osud - nepredĺžia im zmluvy.

2. A minister Mikulec, ktorý je po Naďovi druhým najoddanejším Matovičovým poskokom (Naď sa fakt prekonať nedá), vyhlasuje, že on s tým nič nemá - v tom nie je nič politické, že sa vláda zbavuje svojich kritikov, to sú len také kozmické náhodičky.

3. Plne rozumiem tomu, že hnutie Socialisti.Sk, ktoré Eduard Chmelár zakladal, sa cíti byť poškodené. Áno, pôsobí to ako pomsta Matoviča. Áno, vyzerá to ako učebnicová normalizačná čistka.

4. A ruku na srdce, Edo Chmelár do mňa v minulosti veľmi často politicky útočil až nevyberavým spôsobom a v mnohom sa nezhodneme, ale nikdy som ho neprestal rešpektovať ako jedného z najväčších odborníkov v oblasti spoločenských vied na Slovensku - ak sa nejaká vysoká škola zbavuje takýchto kvalitných učiteľov a vedcov, tak je to väčší výsmech vysokému školstvu než Matovičova či Tódovej diplomovka.

5. Len pripomínam, že prednedávnom vyšli v Oxforde renomované Dejiny moderného politického myslenia v strednej a východnej Európe. Ide o trojzväzkové dielo v angličtine, kde sa opisujú najväčšie osobnosti politického myslenia v našom regióne.

6. Spomína sa tam náš národný buditeľ Ľudovít Štúr, český sociológ Tomáš Garrigue Masaryk či slávny slovinský filozof Slavoj Žižek. A viete, kto sa tam spomína spomedzi slovenských moderných politológov? Eduard Chmelár a Ľuboš Blaha.

7. Nie je tam žiaden z autorov Denníka N, nie je tam žiaden Mesežnikov, nie je tam žiaden Štefančík. Pretože sú to nuly. Ale napriek tomu sú tieto nuly pečené-varené v liberálnej tlači, lebo kopú do ľavice. A politológov, o ktorých píšu v Oxforde, vyhadzujú zo štátnych vysokých škôl ako politickú pomstu za ich názory. To nevymyslíš, to je matovičovské Slovensko.

8. Na politické čistky si vytvorili špecifický proces. Vláda si vymyslela 10-percentný paušál, ktoré musí naplniť každé ministerstvo a každá štátna inštitúcia - presne toľkoto ľudí musia vyhodiť. Ako prví idú pochopiteľne kritici vlády a nepohodlní úradníci.

9. Najväčšie čistky v slovenských dejinách, ale tvária sa, že oni len vlastne šetria. Aby mali peniaze na odpúšťanie bankových odvodov a nákup špajchlí na terorizovanie obyvateľstva. Aké jednoduché. Čiže keď sa my vrátime k moci a povyhadzujeme všetkých pravičiarov a liberálov, tak to bude len kvôli deficitu rozpočtu - a všetci tomu uveria, jasné.

10. Poviem vám to takto: neodchádzam z Akadémie Policajného zboru so zlým pocitom. Mali sme s pani rektorkou, profesorkou Kurilovskou politické nezhody, ale veci sme si urovnali a myslím, že dnes máme korektný vzťah. Nie je to o nej. Neberiem to osobne.

11. Je to o vyšších poschodiach - Matovič a Mikulec sa mentálne zasekli v 50.rokoch a bojujú s "triednym nepriateľom". Režú a rúbu. Čakal som, kedy to príde - a prišlo. Študenti mi budú chýbať, učenie mám rád. Ale taký je život. Nesťažujem sa. Idem ďalej svojou cestou - ako vždy.

12. Mne je len ľúto, ako sa vysoké školstvo "čistí" od ľudí s iným názorom a vytvárajú z neho orwellovské pobočky Ministerstva Pravdy, kde nesmie existovať žiadna diverzia, žiadna diskusia, žiaden ľavicový názor. Pre spoločenské vedy to znamená jedno - konečnú.

13. Držím palce Eduardovi Chmelárovi, aby si našiel uplatnenie na inej vysokej škole, kde nájdu odvahu zamestnať kritika vlády. Lebo v takýchto temných dobách dnes žijeme - dať možnosť učiť Chmelárovi či Blahovi, to je dnes skoro revolučný počin. Okamžite budete na titulke Denníka N, aký ste extrémista. A vláda vám strpčí život. Proste - sloboda a demokracia.

14. Želám Akadémii Policajného zboru len to najlepšie. Strávil som tam nádherné roky, stretol množstvo talentovaných študentov, spolupracoval so skvelými pedagógmi a dospel k záveru, že v radoch budúcich policajtov je množstvo ľudí, ktorí chcú premýšľať o svete a nielen papagájovať, čo píše povrchná liberálna tlač. To je veľmi dôležité.

15. Kritické myslenie je základom všetkého - ak preň nebude vytvorený priestor, nepohneme sa ani o milimeter ďalej z tejto matovičovskej totality. A Slovensko bude pomaly umierať... Nebojte - náš čas príde.

Akadémia Policajného zboru, bolo mi cťou!

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti