Nočná mora na Wall Street: Najsilnejší pokles hodnoty akciového trhu v histórii

06.02.2018 | 12:20
  0
V pondelok bolo zaznamenané najprudšie zníženie hodnoty kľúčového amerického indexu v rámci jedného obchodovacieho dňa.

Americká akciová burza na Wall Stret zažila v pondelok svoj najhorší deň za posledné roky, keď hlavný index Dow Jones Industrial klesol počas obchodovania o 1 600 bodov. Je to doteraz najväčší denný pokles, ktorý bol zaznamenený.

Prepad akcií spôsobil, že hodnota kľúčového indexu sa prepadla o 4,6 percent. Ďalším rekordom je, že v priebehu 10 minút poklesla jeho hodnota o 800 bodov.

Predchádzajúci rekordný pokles bol zaznamenený 24. augusta 2015, keď Dow Jones počas obchodovania poklesol o 1089 bodov. Najväčší percentuálny pokles sa uskutočnil 6. mája 2010, kedy sa hodnota indexu znížila o viac ako 9 percent. Pondelkový pokles zrušil tohtotočné všetky zisky na hodnote indexu Dow Jones. Od 1. januára tohto roku jeho hodnota klesla o 1,51 percenta.

„Veľa ľudí, ktorí na tomto trhu fungujú posledné tri alebo štyri roky, to nikdy predtým nevidelo,“ uviedol Dennis Dick zo spoločnosti Bright Trading LLC v Las Vegas. „Psychológia trhu sa dnes zmenila. Bude to chvíľu trvať, kým sa táto psychológia vráti späť.“

Býci (obchodníci stavujúci na stúpajúcu hodnotu trhu) však tvrdia, že silné americké korporátne zisky a zníženie daní zo strany amerického pezidenta Donalda Trumpa budú mať za následok pokračujúci rast amerických akciových indexov. Medvede (obchodníci stavujúci na pokles hodnoty trhu) naopak očakávajú jeho pokles. Podľa ich názoru je jeho súčasná hodnota nafúknutá kvôli rastúcim výnosom z dlhopisov, keďže centrálne banky v posledných rokoch prestali poskytovať ľahko dostupné pôžičky.

Prepad v Amerike mal dopad aj na ďalšie svetové trhy. Šanghajský Composite Index znížil svoju hodnotu o 3,5 percent. Japonský Nikkei uzavrel obchodovanie s 5 percentnou stratou. Hlavné európske indexy stratili približne 2 percentá. Podobne je na tom aj ruský RTS index.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti