Niektoré slovenské mestá a ich vedenie chcú zaviesť zákaz vychádzania

22.09.2021 | 10:40
  12
Obce však podľa právnej analýzy Únie miest Slovenska (ÚMS) nemajú kompetencie prijímať všeobecne záväzné nariadenia, ktorými by v zhoršenej epidemickej situácii obmedzovali slobodu pohybu či prevádzkový čas podnikov.

Vláda zaviedla do covidového automatu regionálny princíp, ktorý však spôsobil, že sa v niektorých okresoch zhoršila situácia natoľko, že budú musieť obmedziť voľný pohyb obyvateľov. Ministerstvo zdravotníctva vyzýva mestá, aby na lokálnych opatreniach spolupracovali s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, ak sa nachádzajú v bordovej (alebo v budúcnosti v čiernej) fáze. 
 
Obce však podľa právnej analýzy Únie miest Slovenska (ÚMS) nemajú kompetencie prijímať všeobecne záväzné nariadenia, ktorými by v zhoršenej epidemickej situácii obmedzovali slobodu pohybu či prevádzkový čas podnikov. Požiadavky vlády vnímajú ako nevykonateľné. Dodávajú, že by v tejto situácii potrebovali, aby vláda opätovne zaviedla núdzový stav, vďaka čomu by mohli zaviesť regionálny zákaz vychádzania v nočných hodinách. 

„Nevyhnutným predpokladom, podľa našej súčasnej právnej úpravy, na to, aby bolo možné obmedziť slobodu pohybu, je vyhlásenie núdzového stavu. Orgánom oprávneným k takému rozhodnutiu v rámci opatrení na zmiernenie a odstraňovanie škôd a iných následkov spôsobených v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu je vláda SR,“ uvádza sa v stanovisku ÚMS.

Kompetencie na obmedzenie slobody pohybu od 21.00 do 5.00 h a prevádzkového času podnikov preto obce nemajú ani v prípade zhoršenej epidemickej situácie.

„Nemôžeme odporučiť primátorom a primátorkám miest a ich zastupiteľstvám, aby prijímali takéto rozhodnutia v situácii, keď nemajú pre tieto rozhodnutia právnu oporu ani inú možnosť zmysluplne zasiahnuť,“ doplnil prezident ÚMS Richard Rybníček.
 
Aj keď snahu rezortu zdravotníctva zavádzať prísnejšie protipandemické opatrenia podľa lokálnych podmienok a nie celoplošne ocenil, navrhovaný spôsob zapojenia samosprávy je podľa neho nerealizovateľný. ÚMS pritom prejavila záujem samospráv byť pri aplikovaní štátom nariadených opatrení vykonávateľom a partnerom.

Zdroj: refresher.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti