Netanjahu prirovnal Irán k nacistickému Nemecku

10.05.2018 | 13:40
  0
Predseda izraelskej vlády a šéf Kremľa spoločne diskutovali v Moskve.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na stretnutí s ruským prezidentom Vladimírom Putinom počas osláv Dňa víťazstva hovoril o hrozbe zo strany Iránu, ktorý prirovnal k nacistickému Nemecku.

„Je ťažké uveriť, že 73 rokov po holokauste ešte existuje na Blízkom východe krajina - Irán - ktorá otvorene vyzýva na zničenie štátu Izrael,“ uviedol Netanjahu.

Izraelský premiér ďalej uviedol, že jeho krajina si stále pamätá dôležitú historickú lekciu, ktorá hovorí o tom, že vražednej ideológii sa treba postaviť ešte pred tým ako bude príliš neskoro. Politik tak dal zjavne paralelu medzi nacistickým Nemeckom a Iránom. Dodal, že súčasná situácia sa výrazne líši od situácie v roku 1940, nakoľko teraz židia majú svoj vlastný štát.

Obaja lídri spolu diskutovali o biletarálnych vzťahoch, ale aj o situácii na Blízkom východe. Putin opísal situáciu v regióne ako „veľmi napätú“. Vyjadril tiež nádej, že Rusko a Izrael „nakoniec nájdu riešenia, ktoré prispejú k zmierneniu napätia a k vyriešeniu tamojších konfliktov“.

Nie je to však prvýkrát, čo izraelský premiér prirovnal Iránsku islamskú republiku k Hitlerovému Nemecku. V decembri minulého roku povedal, že tretia ríša a Irán majú mnoho spoločného, vrátane „bezohľadného záväzku vraždiť židov“.

Rozhovory medzi Putinom a Netanjahuom sa konali v deň, keď americký prezident Donald Trump oznámil vycúvanie Spojených štátov z jadrovej dohody s Iránom. Tento krok bol ostro kritizovaný Ruskom, ako aj európskymi a inými krajinami. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti uviedlo, že USA opäť konajú v rozpore so stanoviskom väčšiny štátov a výhradne v duchu svojich záujmov, pričom hrubo popierajú normy medzinárodného práva.

Netanjahu naopak rozhodnutie amerického prezidenta vyzdvihol a označil ho za statočné a správne. Jadrovú dohodu s Iránom pre tejto príležitosti odsúdil a povedal, že je „receptom na katastrofu“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti