Netanjahu predpovedá zmenu režimu v Iráne

02.01.2018 | 19:59
  0
Izraelský premiér zároveň zosmiešnil tvrdenia Teheránu, že židovský štát stojí za protestami v krajine.

Benjamin Netanjahu reagoval na iránskeho prezidenta Hasana Ruháního, ktorý sa zmienil o angažovanosti Izreaela v súvislosti s masovýmu demonštráciami v krajine.

„Keď tento režim (iránska vláda( nakoniec padne a raz sa tak aj stane, Iránčania a Izraelčania budú opäť skvelí priatelia,“ povedal premiér vo video posolstve 1. januára. Netanjahu vo svojom príspevku pochválili demonštrantov, ktorí od minulého štvrtku protestujú v Teheráne. Pri tejto príležitosti vyhlásil, že protestujúci „chcú slobodu a spravodlivosť“.

Ministerský predseda odmietol obvinenia, že Izrael sa angažuje v protivládnych protestoch a nazval ich za nepravdivé a smiešne.

Ruhání vo svojom pondelkom vyhlásení obvinil Spojené štáty a Izrael z vyprovokovania demonštrácií v krajine.

„Náš úspech v politickej aréne proti Spojeným štátom a sionistickému režimu je pre nepriateľov Iránu neznesiteľný. Úspech Iránu v tomto regióne je pre nich ťažko znesiteľný. Myslíte si, že sa nebudú snažiť pomstiť? Myslíte si, že nebudú v tomto smere podnecovať určitých ľudí?“ opýtal sa iránsky prezident.

Z podnecovania protestov obvinil nepriateľov Iránu aj najvyšší duchovný vodca krajiny - ajatolláh Alí Chameneí.  „V posledných dňoch nepriatelia Iránu využívajú rôzne nástroje - vrátane hotovosti, zbraní, politiky a spravodajského aparátu - v úsilí vytvoriť v islamskej republike problémy“.

Nepokoje v Iráne pokračujú už šiestym dňom. Obyvatelia údajne demonštrovali proti zvyšovaniu cien potravín, nezamestnanosti a celkovej ekonomickej situácii v krajine. Podľa štátnej televízie prišlo počas nepokojov o život dvadsať ľudí.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti