Nemocnice na Novom Zélande sú plné detí, ktoré kvôli korona-opatreniam stratili imunitu

12.07.2021 | 10:36
  6
Zaujímavosťou je, že medzi týmito deťmi sa nachádza aj niekoľko kojencov, ktorí musia byť pripojení na kyslík.

Novozélandskí lekári varujú, že tamojšie nemocnice zažívajú ťažké časy. Spôsobené to je takzvaným imunitným dlhom, ktorý vznikol rôznymi blokádami ochorenia Covid-19. Momentálne sú nemocnice plné detí, ktoré sú nakazené potenciálne smrteľným respiračným vírusom. Informuje o tom portál The Guardian.

V súčasnosti je vo Wellingtone hospitalizovaných 46 detí, ktoré trpia respiračnými ochoreniami vrátane respiračného syncyciálneho vírusu alebo RSV. Zaujímavosťou je, že medzi týmito deťmi sa nachádza aj niekoľko kojencov, ktorí musia byť pripojení na kyslík. Nárast podobných prípadov však zaznamenali aj iné nemocnice.

Tvrdý úder

Respiračný syncyciálny vírus je známy pod skratkou RSV. Ide o bežné respiračné ochorenie, ktoré u dospelých vyvoláva iba jemné príznaky. Pre deti však môže byť smrteľný. Problémy na Novom Zélande sú spôsobené javom, ktorý detskí lekári označujú za imunitný dlh. Ide o to, že ľudia si počas posledného roka nevytvárali imunitu voči iným ochoreniam, ale len proti koronavírusu.

Epidemiológ a profesor verejného zdravotníctva Michael Baker to prirovnal k lesným požiarom. Ak rok alebo dva uplynuli bez požiarov, znamená to, že na svete je viac paliva na podpálenie. Keď oheň po dlhom čase príde, udrie tvrdšie a prudšie.

Nemocnice plné detí

Súčasné prepuknutie choroby však nemusí nutne znamenať, že na Novom Zélande sa začne vyskytovať čoraz viac prípadov RSV. Podľa Bakera je pravdepodobné, že všetky prípady sú zoskupené a viac sa ich neobjaví. Tento problém by sme však nemali zjednodušovať, pretože toto ochorenie môže premôcť imunitný systém a skončiť fatálne.

Ako sme už spomínali, ochorenie zasahuje viaceré novozélandské nemocnice. V nemocnici Middlemore v Aucklande sa detská herňa zmenila na klinický priestor s 11 detskými postieľkami so špeciálnou starostlivosťou. Zdravotné rady v Aucklande a Canterbury odložili operácie, aby sa zdroje presmerovali na detské oddelenia.

Zdroj: startitup.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti