Nemecko sa dohodlo s Talianskom na vracaní migrantov zo svojich hraníc

13.09.2018 | 11:20
  0
Otázka vracania utečencov uvrhla sesterské strany CDU a CSU do vážneho sporu, ktorý hrozil rozpadom celej vládnej koalície.

Nemecko sa dohodlo s Talianskom na vracaní tých utečencov zo svojich hraníc, ktorí už v juhoeurópskej krajine požiadali o azyl.

V parlamente to oznámil minister vnútra Horst Seehofer (CSU). Podobnú dohodu má spolková republika tiež s Gréckom a Španielskom.

Otázka vracania utečencov, ktorí požiadali o azyl v inej krajine Európskej únie, na prelome júna a júla uvrhla sesterské strany CDU a CSU do vážneho sporu, ktorý hrozil rozpadom celej vládnej koalície.

Svoju predstavu nakoniec dokázala presadiť kancelárka Angela Merkelová (CDU), ktorá požadovala, aby Nemecko nepostupovala pri vracaní utečencov zo svojich hraníc jednostranne, ale vždy po dohode s danými štátmi.

Najprv sa Nemecko dohodlo s Gréckom a Španielskom, kam teda môže zrýchlene vracať utečencov, ktorí v týchto krajinách už požiadali o azyl. V praxi sa to ale týka len neveľkého počtu osôb, ktoré spolková republika zachytí na hranici s Rakúskom.

„Dohoda s Talianskom je tiež uzatvorená,“ oznámil v parlamente Seehofer, podľa ktorého chýba už len formalita v podobe jeho podpisu a podpisu talianskeho ministra vnútra.

Seehofer dohodu považuje za úspech, aj keď k zníženiu počtu utečencov v spolkovej republike podľa doterajších informácií nedôjde. Za každého utečenca, ktorého do Talianska vrátia, totiž Nemecko zase prevezme iného, ktorý sa tam vylodil.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti