Nemecko nepodnikne vojenský útok proti Sýrii

13.04.2018 | 00:15
  0
Angela Merkelová však vyzdvihla v terajšej situácii jednotu západných spojencov.

Nemecko sa aj napriek spoločnému postoju so svojimi spojencami ohľadne Sýrie nezúčastní prípadnej vojenskej akcie v dôsledku údajného chemického útoku v meste Dúmá. Uviedla vo štvrtok na tlačovej konferencii nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Vláda v Berlíne však podľa jej slov podporuje úsile, ktoré má pomôcť ukázať, že používanie chemických zbraní nie je prijateľné. Dodala, že Západ preukázal „obrovskú“ jednotu v sýrskej otázke.

Merkelová vo štvrtok telefonicky hovorila aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V rozhovore s ním vyjadrila znepokojenie nad neschopnosťou medzinárodného spoločenstva zakázať chemické zbrane.

Vo svojom vyhlásení na brífingu 11. apríla dokonca povedala, že Sýria má napriek zničeniu zásob chemických zbraní v roku 2014, určitú časť tohto arzenálu k dispozícii. Poukázala pri tom na použitie zbraní vládou v Damasku.

Zničenie sýrskeho chemického arzenálu potvrdila pred štyrmi rokmi aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Niektoré západné štáty, predovšetkým USA, Veľká Británia a Francúzsko po údajnom chemickom útoku v meste Dúmá, ktorý sa mal odohrať 7. apríla, pohrozili, že podniknú vojenskú akciu proti Damasku. Pro-militantné zdroje - konkrétne kontroverzná skupina Biele helmy - tvrdia, že sýrske vládne sily použili proti civilistom muníciu s obsahom chlóru. Vláda sýrskeho prezidenta Bašara Asada tieto obvinenia dôrazne odmietla. Vyzvala zároveň Organizáciu pre zákaz chemických zbraní, aby v rámci vyšetrovania vyslala do krajiny svojich expertov.

Oblasť v ktorej sa mal útok odohrať, bola po kapitulácii militantov preskúmaná ruskými vojenskými špecialistami, ktorí nenašli žiadne známky použitia chemických zbraní ani obete údajného incidentu.

Zdroj: rt.com

 

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti