Nemecké mimovládky znepokojuje zdravotný stav a podmienky migrantov plaviacich sa po mori

09.01.2019 | 12:45
  0
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer povedal, že jeho krajina je pripravená prijať 50 ľudí, ale chce, aby tak urobili aj ďalšie krajiny EÚ.

Dve nemecké neziskové organizácie apelovali v utorok na členské krajiny Európskej únie, aby prijali 49 migrantov, ktorí uviazli na záchranných lodiach v Stredozemnom mori. Zároveň upozornili na zhoršujúce sa zdravie pasažierov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Zástupcovia dvoch nemeckých organizácií Sea-Watch a Sea-Eye povedali novinárom v Berlíne, že pitná voda na lodiach je na prídel a niektorí migranti majú pre choroby problém konzumovať jedlo.

"Naozaj musia ľudia začať zomierať, aby sa našlo riešenie?" položil otázku člen posádky Sea-Watch Erik Marquardt.

Posádka organizácie Sea-Watch 22. decembra zachránila 32 migrantov z člna pašerákov, ktorý sa nachádzal na dohľad Malty. Ďalších 17 ľudí vyzdvihla zo Stredozemného mora 29. decembra posádka organizácie Sea-Eye. Ani jedno plavidlo nedostalo povolenie zakotviť a nechať migrantov vystúpiť na breh.

Maltská vláda vyhlásila, že kým povolí obom plavidlám zakotviť v prístave, chce dohodu, ktorá jasne určí, ako bude rozdelených a premiestnených 49 uvedených pasažierov - ale tiež ďalších 249 migrantov, prijatých Maltou už skôr a zachránených pri nedávnych akciách na mori.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer povedal, že jeho krajina je pripravená prijať 50 ľudí, ale chce, aby tak urobili aj ďalšie krajiny EÚ. "To neznamená, že sa na tom musí podieľať 27 členských štátov EÚ," zdôraznil Seehofer novinárom. "Ale pridať by sa mal nejaký slušný počet krajín," dodal.

Zdroj z prostredia európskej diplomacie uviedol pre tlačovú agentúru AFP, že ochotu prijať určitý počet migrantov vyslovilo Francúzsko, Nemecko, Írsko, Luxembursko, Malta, Holandsko a Portugalsko. Rumunsko, ktoré má v súčasnosti šesťmesačné rotujúce predsedníctvo EÚ, súhlasilo s prijatím piatich migrantov. Avšak Taliansko a Malta opätovne nepovolili záchranným lodiam zakotviť vo svojich prístavoch a aj napriek apelu pápeža Františka trvali na svojom postoji.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti