Nemecké investície v Rusku dosiahli desaťročný rekord napriek sankciám Západu

16.04.2019 | 20:41
  2
Vrchol nemeckých investícií v Rusku kulminoval od roku 2006 až do času finančnej krízy v roku 2008.

Investície nemeckých podnikateľov dosiahli v roku 2018 hodnotu viac ako 3 miliardy eur, čo je podľa rusko-nemeckej obchodnej komory najvyššia úroveň od finančnej krízy pred desiatimi rokmi.

„Napriek západným sankciám spolu s odvetnými opatreniami Ruska, objem investícií nemeckých podnikov do ruskej ekonomiky v roku 2008 dosiahol minulý rok rekordnú hodnotu,“ uviedla nemecká obchodná komora vo svojom vyhlásení.

Predseda komory Matthias Schepp zdôraznil, že okrem významných investícií do projektov, ako je plynovod Nord Stream 2, ponúka ruský trh veľké príležitosti pre nemecké malé a stredné podniky.

„Firmy, ktoré poznajú ruský trh, sa neobávajú sankcií a politických problémov,“ dodal Schepp.

Celkový objem nemeckých investícií v roku 2018 dosiahol v roku 2018 sumu 3,2 miliardy eur, čo prevýšilo prognózy Deutsche Bundesbank, ktorá vo svojej prognóze uviedla hodnotu 2,1 milardy eur.

Vrchol nemeckých investícií v Rusku kulminoval od roku 2006 až do času finančnej krízy v roku 2008. V roku 2007 dosiahol rekordnú hodnotu 7,8 miliárd eur.

Nemecká obchodná komora začiatkom tohto roka uviedla, že bilaterálny obchod medzi oboma krajinami v roku 2018 dosiahol medziročný nárast 8,4 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom a jeho celkový objem bol 62 miliárd eur. Vzájomný obchod medzi Ruskom a Nemeckom rástol napriek západným sankciám voči Moskve a hrozbám zo strany Spojených štátov, ktoré chceli trestať nemecké firmy zapojené do projektov plynovodov, v ktorých sa angažuje Ruská federácia.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti