Nemecká AfD označila ekoaktivistku Gretu Thunbergovú za mentálne postihnutú

15.05.2019 | 11:08
  11
AfD spustila svoj dosiaľ najväčší útok na mainstreamovú klimatológiu na utorkovom sympóziu v Spolkovom sneme.

Nemeckí pravicoví populisti si osvojili popieranie klimatickej zmeny ako najnovšiu politiku, ktorou si chcú zvýšiť voličskú podporu. Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa spojila s vedcami, ktorí tvrdia, že diskusiu o globálnom otepľovaní živí "hystéria", a mladú švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú označujú za "mentálne postihnutú". Napísal to v utorok denník The Guardian.

AfD spustila svoj dosiaľ najväčší útok na mainstreamovú klimatológiu na utorkovom sympóziu v Spolkovom sneme podporovanom Európskym inštitútom pre klímu a energiu (EIKE), čo je združenie odmietajúce vedecký konsenzus, že klimatické zmeny zapríčinil človek. Každoročnú klimatickú konferenciu spoluorganizuje The Heartland Institute, americký think-tank financovaný priemyslom fosílnych palív, ktorý dlhodobo stojí za projektmi zameranými na oslabovanie dôvery verejnosti v klimatológiu. Šéf EIKE Holger Thuss je spoluzakladateľom európskej pobočky ďalšej podobnej spoločnosti, americkej lobistickej organizácie Výbor pre konštruktívny zajtrajšok (CFACT).

Zameranie sa AfD na klimatické otázky sa zintenzívnilo po tom, ako sa táto strana na jeseň 2017 dostala do Spolkového snemu. V parlamentných diskusiách o danej problematike prezentovala AfD skeptické postoje a svoju pozornosť sústredila najmä na škandál týkajúci sa emisií dieselových vozidiel a na plány postupne prestať spaľovať hnedé uhlie.

Pozornosť, ktorú strana tejto téme venovala, sa však výrazne zvýšila od vlaňajšieho augusta, keď sa na scéne objavila švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá sa zúčastnila na protestoch vo viacerých európskych krajinách vrátane Nemecka. Thunbergová vyzvala na celosvetovú vlnu protestov "Piatky za budúcnosť", pri ktorých študenti vynechávajú vyučovanie a požadujú od politikov prísnejšiu klimatickú politiku.

Zdroj: postoj.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti