Nemci po protestoch v Chemnitzi riešia, či má kontrarozviedka kontrolovať AfD

03.09.2018 | 19:05
  0
AfD v sobotu spolu s Pegidou v Chemnitzi usporiadala pochod za "obete multikulturalizácie" Nemecka.

V Nemecku sa po udalostiach vo východonemeckom Chemnitzi diskutuje o tom, či by Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), teda civilná kontrarozviedka, mal začať sledovať protestnú Alternatívu pre Nemecko (AfD). Dôvodom je predovšetkým blízkosť politikov AFD k protiimigračnému hnutiu Pegida. Úrady v Brémach v pondelok uviedli, že už sledujú tamojšiu organizáciu AfD pre mladých.

AfD v sobotu spolu s Pegidou v Chemnitzi usporiadala pochod za "obete multikulturalizácie" Nemecka, v ktorého čele pochodovali čelní predstavitelia oboch zoskupení. Ešte donedávna sa pritom vo vnútri AfD diskutovalo, či je rozumné zúčastniť sa akcií Pegidy. Podľa niektorých Chemnitz predstavuje v postoji AfD jasnú zmenu.

Policajný štát? Nie všetci sú za sledovanie

"Štvanica v Chemnitzi predstavuje zlom," povedal denníku Die Welt podpredseda Spolkového snemu Thomas Oppermann (SPD). AfD podľa neho ide stále radikálnejšie na protiimigračnej vlne, a preto by jej spoluprácu s neonacistami mala kontrarozviedka veľmi pozorne sledovať.

"Keď niekto tento štát ohrozuje, musí byť sledovaný," vyjadril svoje presvedčenie rozhlasovej a televíznej stanici NDR zasa generálny tajomník SPD Lars Klingbeil.

Aj podpredseda kresťanských demokratov (CDU) Thomas Strobl má za to, že udalosti v Chemnitzi znovu jasne ukazujú, že by Spolkový úrad na ochranu ústavy mal AfD prinajmenšom venovať veľkú pozornosť. Keď budú splnené podmienky pre sledovanie, musí rýchlo konať, myslí si.

Nie všetci však zdieľajú tento názor. Stroblov stranícky kolega a ministerský predseda Šlezvicka-Holštajnska Daniel Günther má za to, že sledovanie AfD by strane umožnilo prezentovať sa ako mučeník.

Minister vnútra a šéf Kresťansko únie (CSU) Horst Seehofer je zase presvedčený, že dôvody pre sledovanie strany ako takej teraz nie sú. Šéfka Ľavice Katja Kippingová sa domnieva, že sledovanie kontrarozviedkou problém sám o sebe nevyrieši, aj keď nie je nič nové na tom, že AfD je nepriateľom ústavy.

AfD je demokratická strana presadzujúca silný právny štát

Možnosť, že by jej stranu sledovala kontrarozviedka, dnes odmietla šéfka poslancov AfD Alice Weidelová. Bolo by to podľa nej absurdné, pretože AfD je demokratická strana, ktorá presadzuje silný právny štát.

V hľadáčiku kontrarozviedky, ako sa dnes ukázalo, je už však organizácia mladých priaznivcov AfD v severonemeckých Brémach, a to od minulého týždňa. Podobný krok dnes podľa serveru Spiegel Online zrejme oznámi tiež Dolné Sasko.

Situácia vo štvrťmiliónovom Chemnitzi, ktorý leží neďaleko hraníc s Českom, sa vyhrotila 26. augusta po zabití tridsaťpäťročného Nemca, z ktorého sú podozriví dvaja muži z Iraku a Sýrie. Od tej doby mesto zažilo sériu demonštrácií, z ktorých niektoré sprevádzali výtržnosti a útoky na prisťahovalcov. Protestov v Chemnitzi sa podľa polície zúčastnila tiež množstvo pravicových radikálov.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti