NATO nechce viesť s Ruskom studenú vojnu. Napriek tomu tiahne k ruským hraniciam

03.01.2018 | 16:45
  0
V čase keď vojenská aliancia rozširuje v Európe svoje veliteľské štruktúry, generálny tajomník NATO sa zmieňuje o budovaní vzťahov s Ruskom.

Severoatlantická aliancia nemá záujem o novú studenú vojnu a vynaloží maximálne úsilie na udržanie politického dialógu s Moskvou. V rozhovore pre agentúru DPA to vyhlásil Jens Stoltenberg.

„Musíme vziať do úvahy skutočnosť, že máme do činenia so sebavedomým Ruskom. Zároveň treba vyjasniť, že nechceme novú studenú vojnu a nechceme nové preteky v zbrojení. Chceme politický dialóg s Ruskom - aj keď to nebude jednoduché,“ povedal šéf Aliancie.

Vyhlásenie prichádza v dôsledku zhoršujúcich sa vzťahov medzi Moskvou a vojenskou alianciou. Generálny tajomník NATO vyjadril pri tejto príležitosti nádej, že vzájomné kontakty medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou sa zintenzívnia.

„Očakávam, že budeme mať viac stretnutí a že aj vojenské komunikačné kanály budeme využívať častejšie. V oboch oblastiach sme zaznamenali pokrok a celá aliancia ho podporuje,“ uviedol Stoltenberg.

V novembri minulého roka sa členské štáty NATO dohodli na novej veliacej štruktúre s cieľom zlepšiť schopnosť Aliancie presunúť svoje vojenské jednotky po celej Európe. Podľa Stoltenberga nová štruktúra velenia ešte viac posilní schopnosť paktu rýchlo a účinne vojensky posilniť svojich spojencov.

Tento krok nadväzuje na bezprecedentné zvyšovanie vojenskej prítomnosti NATO vo štátoch východnej Európy, po vypuknutí ukrajinského konfliktu v roku 2014.

Moskva opakovane vyjadrila voči krokom Aliancie kritiku s tým, že ohrozujú stabilitu regiónu a môžu vyústiť do nových pretekov v zbrojení.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti