NATO je pre Slovensko hlavným pilierom bezpečnosti, vyhlásila Čaputová v Anglicku

04.12.2019 | 17:21
  16
Slovenská republika sa podľa prezidentkiných slov pripojila k výzve, aby členské krajiny vynakladali viac finančných prostriedkov na obranu.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v stredu vo svojom prejave na summite Severoatlantickej rady (NAC) v anglickom meste Watford povedala, že NATO je pre Slovensko stále hlavným pilierom národnej, európskej a transatlantickej bezpečnosti. Tento pilier podľa nej funguje posledných 70 rokov a nemali by smemať dôvod pochybovať o jeho budúcnosti.

Čaputová pripomenula 30. výročie pádu Berlínskeho múru a Nežnej revolúcie v bývalom Československu. Tieto udalosti podľa nej mali vplyv na formovanie súčasnej podoby Aliancie.

Slovenská republika sa podľa prezidentkiných slov pripojila k výzve, aby členské krajiny vynakladali viac finančných prostriedkov na obranu. "Máme realistický a presvedčivý plán dosiahnuť do roku 2024 výdavky na obranu na úrovni dvoch percent HDP," povedala a v tejto súvislosti spomenula účasť Slovenska na výcvikovej misii NATO v Afganistane s názvom Resolute Support, na tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO v Lotyšsku a poskytovaní výcviku v Iraku.

Podľa Čaputovej je potrebné venovať sa aj posilneniu flexibility spoločností v jednotlivých krajinách. "Takmer polovica tejto Aliancie žila viac ako štyri desaťročia v hlbokom klame, ktoré sa skončilo pred 30 rokmi,“ povedala. Preto sú tieto krajiny podľa nej citlivé v súvislosti s propagandou a šírením lží, ktoré sú v rozpore s ich spoločnými záujmami.

"Budeme pokračovať v budovaní sietí, ktoré sú dnes považované len za ďalší IT projekt," povedala Čapustová s tým, že v budúcnosti sa tieto siete stanú kľúčovou infraštruktúrou a ich zraniteľnosť bude porovnateľná so konvenčnými vojenskými hrozbami.

Aliancia podľa nej pred 29 rokmi pomohla krajinám na druhej strane železnej opony. "Musíme túto úlohu dokončiť, lebo inak niekto iný zneužije našu nečinnosť pre svoje vlastné záujmy," povedala prezidentka. V tejto súvislosti poukázala na situáciu v Gruzínsku a na Ukrajine.

Čaputová a minister obrany Peter Gajdoš sa v stredu popoludní zúčastnili na pietnom akte na vojenskom cintoríne v Brookwoode, kde vzdali česť pamiatke slovenských a českých príslušníkov britského Kráľovského letectva (RAF), ktorí padli počas druhej svetovej vojny. Takisto si uctili pamiatku generála Ivana Otta Schwarza, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil v 311. československej bombardovacej peruti RAF. Schwarz zomrel 4. januára 2018 vo veku 94 rokov.

Zdroj: ta3.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti