Národná koalícia vypovedala memorandum s Kotlebovcami

30.11.2019 | 12:28
  15
ĽSNS, Národná koalícia a ďalšie tri strany podpísali v polovici novembra memorandum o spolupráci do budúcoročných parlamentných volieb.

 

Predsedníctvo Národnej Koalície na svojom zasadnutí odstúpilo od memoranda o spolupráci s ĽSNS a ďaľšími stranami memoranda a zároveň vylúčilo predsedníčku strany Slavěnu Vorobelovú a člena Petra Orémusa zo strany.

„Od tejto chvíle pani Vorobelová a pán Orémus vystupujú na kandidátke ĽSNS ako súkromné osoby. O ďalšom postupe k naším ďalším kandidátom Vás budem informovať po zverejnení celéj kandidátky.“ povedal pre Hlavný denník 1. podpredseda a štatutár strany Národná koalícia Peter Sokol.

Podľa správ z prostredia koalície, Vorobelová vystupovala síce v mene strany, ale hájila iba svoje osobné záujmy. Predsedníctvo strany preto včera operatívne zasadlo a Vorobelovú vylúčilo zo strany.

Podľa memoranda v prípade, ak ĽS Naše Slovensko odmietne kandidátov navrhnutých pre parlamentné voľby, musí požiadať stranu, ktorá ich navrhla o zmenu a doplnenie jej návrhu. Vyplýva to zo zápisnice z piatkového rokovania predsedníctva Národnej koalície, ktorú SITA poskytol Peter Sokol.

Ešte 21. novembra Predsedníctvo Národnej koalície predložilo ĽS Naše Slovensko návrh kandidátky, v ktorej kotlebovci odmietli dvoch navrhovaných kandidátov. Následne Národná koalícia schválila zmenu v návrhu kandidátov, už bez namietaných dvoch osôb, a ĽS Naše Slovensko ho predložila s podmienkou, že akýkoľvek zásah do tohto zoznamu bude viesť k vypovedaniu Memoranda. Napriek tomu, ĽS Naše Slovensko „predložila kandidačnú listinu, ktorá predstavuje neprijateľný zásah do zmeneného a doplneného zoznamu kandidátov Národnej koalície“, píše sa okrem iného v zápisnici. Kotlebovci svoju kandidačnú listinu do februárových parlamentných volieb predstavili v piatok 29. novembra.

Kotlebovci – ĽS Naše Slovensko podpísali memorandum o spolupráci národných a kresťanských politických strán so zástupcami mimoparlamentných strán Priama demokracia, Doma dobre, Národnákoalícia a KDŽP - Aliancia za Slovensko 13. novembra v Ružomberku. Memorandum obsahuje 15 bodov, ktoré chcú strany presadzovať. Sú medzi nimi aj obnova štátnej suverenity, potravinovej sebestačnosti, návrat strategických podnikov do rúk štátu či zriadenie jednej zdravotnej poisťovne.

ĽSNS, Národná koalícia, KDŽP Aliancia za Slovensko, Priama Demokracia a Doma dobre podpísali memorandum o spolupráci národných a kresťanských politických strán do budúcoročných parlamentných volieb. Predseda ĽSNS Marian Kotleba o tom v stredu informoval na tlačovej konferencii v Ružomberku.

"Predsedovia piatich národne a kresťansky orientovaných strán (ĽS Naše Slovensko, Národná koalícia, KDŽP – Aliancia za Slovensko, Priama demokracia, Doma dobre) podpísali dnes slávnostné memorandum o spoločnom postupe do nadchádzajúcich parlamentných volieb. Spoločným cieľom našich strán je zabrániť nástupu liberálnej totality, ochrániť tradičné hodnoty a slovenskú domovinu aj pre naše deti," uviedla 13. novembra ĽSNS.

Zdroj: hlavnydennik.sk / SITA / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti