Národná banka nesúhlasí s Ficovou požiadavkou vrátiť zlato z Británie na Slovensko

03.12.2019 | 14:41
  9
NBS uviedla, že ponechanie investičného zlata v Británii nepredstavuje dodatočné riziká a vďaka spolupráci s Bank of England zarobila na zlate 50 miliónov eur.

Národná banka Slovenska (NBS) vďaka spolupráci s Bank of England zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných desať rokov približne 50 miliónov eur. Uviedol to hovorca NBS Peter Majer v súvislosti s tým, že v poslednom čase zaznamenala centrálna banka rôzne úvahy spochybňujúce spravovanie a vlastníctvo zlatých investičných rezerv NBS.

Informoval o tom, že NBS v súčasnosti vlastní 31,694 tony zlata vo fyzickej forme (zlaté tehly). Zlato je investičné aktívum, ktoré NBS investuje na medzinárodnom trhu, aby dosiahla výnos. Depozitárom tohto zlata je podľa Majerových slov Bank of England, pričom NBS má v nej otvorený tzv. alokovaný účet, na ktorom sú umiestnené konkrétne zlaté tehly.

NBS s týmto zlatom podľa jeho slov aktívne obchoduje formou zlatých swapov, ktoré sa v účtovníctve zobrazujú ako repo obchody. Všetky tieto obchody sú kryté štandardnými zmluvami minimalizujúcimi s tým spojené riziko. Majer dodal, že pri splatnosti každého takéhoto obchodu sa Národnej banke Slovenska vracia rovnaké množstvo zlata, ako poskytla na začiatku obchodu. Množstvo zlata v držbe NBS sa preto nemení.

Ponechanie investičného zlata v Británii vraj nepredstavuje dodatočné riziká

Ponechanie investičného zlata v Bank of England po brexite nepredstavuje žiadne dodatočné riziká a preto sa neodporúča jeho premiestnenie.

Uviedla to Národná banka Slovenska (NBS) v liste poslancom parlamentného finančného výboru, ktorý im zaslala ešte v apríli tohto roka, keď výbor požiadal NBS o stanovisko k problematike zlatých rezerv.

Vtedajším guvernérom NBS bol Jozef Makúch. NBS poskytla TASR list na základe infozákona.

Parlament má v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o uznesení k návratu zlata, návrh iniciuje koaličný Smer práve s argumentmi, že sa zlato slabo zhodnocuje, hrozí finančná kríza, dôvodom má byť aj vlečúci sa proces brexitu.

NBS vlastní 31,694 ton zlata, depozitárom je Bank of England (BoE). Národná banka poslancov v liste informuje, že BoE je druhým najväčším úložiskom zlata na svete a predstavuje svetovo najvýznamnejšie centrum obchodovania so zlatom.

Okrem toho, londýnsky trh so zlatom poskytuje vysoký stupeň likvidity na trhu, BoE poskytuje vysoko bezpečné uloženie zlatých rezerv, čím prispieva k medzinárodnej finančnej stabilite.

"NBS mala zlato uložené v BoE aj v období, keď Slovenská republika ešte nebola členom Európskej únie. Rozhodujúca väčšina centrálnych bánk v Európe má všetko zlato alebo jeho časť deponovanú v BoE," konštatuje v liste NBS.

V súvislosti s brexitom národná banka v aprílovom stanovisku uvádza, že nepredpokladá odklonenie sa vo fungovaní a celkovej stratégii BoE voči klientom. Prípadné fyzické premiestňovanie zlata je aj finančné náročné a predstavovalo by negatívny vplyv na zisk NBS.

"Alternatívne umiestenie by okrem toho automaticky neznamenalo zníženie politického alebo geografického rizika," uvádza NBS. Národná banka vďaka spolupráci s BoE zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných desať rokov približne 50 miliónov eur.

Fico chce zlato na Slovensku

Predseda Smeru-SD Robert Fico minulý týždeň vyhlásil, že investičné zlato, ktoré má Slovensko uložené v britskej Bank of England, by sa malo vrátiť na Slovensko. Dôvodom je podľa neho hroziaca finančná kríza, ale aj nestabilita vyplývajúca z brexitu. Miera zhodnotenia v britskej banke je zároveň podľa neho veľmi nízka.

"Nestabilita je pomerne veľká," podotkol. Myslí si, že by bolo správne, keby po vzore iných krajín aj Slovensko prijalo rozhodnutie, že zlato sa vráti naspäť na územie SR.

Sú tam však viaceré otázniky. Skonštatoval, že ide o komplikovaný transfer z Anglicka na Slovensko. "Po druhé, musíme rátať s tým, že toto zlato môže byť súčasťou rôznych obchodných transakcií, ktoré sú urobené, preto treba rátať s tým, že NBS by musela viesť vážne rokovania, aby sme ukončili rôzne zmluvy, ktoré existujú medzi Slovenskom a Veľkou Britániou," zdôraznil. Otáznikom podľa neho môžu byť aj vhodné skladovacie priestory na uloženie zlata. Fico však verí, že NBS takéto priestory má.

 

Zdroj: sme.sk (1), (2) / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti