Námestník gréckeho ministra pre migráciu obvinil mimovládky prevážajúce migrantov zo zneužívania situácie na odčerpávanie prostriedkov z fondov EÚ

05.02.2020 | 17:35
  0
Grécko zároveň nariadilo mimovládkam operujúcim v Egejskom mori povinnosť registrovať sa.

Námestník gréckeho ministra pre migráciu obvinil mimovládky prevážajúce migrantov zo zneužívania situácie na odčerpávanie prostriedkov z fondov EÚ

Grécke orgány nariadili všetkým mimovládnym organizáciám (MVO), ktoré pomáhajú migrantom v Egejskom mori, aby sa bezodkladne zaregistrovali na príslušných miestach. Povedal to v stredu námestník gréckeho ministra pre migráciu Jorgos Kumutsakos, ktorého vyjadrenie pre rozhlasovú stanicu Protothema prevzala tlačová agentúra DPA.

"Tieto organizácie sa vyrojili ako huby po daždi. Niektoré sa správajú ako pijavice," konštatoval predstaviteľ.

Časť organizácií pôsobiacich na gréckych ostrovoch, kde sa po preplavení z Turecka ocitli desaťtisíce migrantov, Kumutsakos obvinil zo zneužívania súčasnej situácie na odčerpávanie prostriedkov z fondov EÚ. Zapochyboval tiež o tom, že dávnejší masový protest migrantov na ostrove Lesbos vypukol spontánne.

Zákon prikazujúci registráciu MVO schválil grécky parlament v utorok večer v rámci núdzového postupu s cieľom vyriešiť chaotickú situáciu na spomínaných ostrovoch.

Vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakisa sa snaží urýchliť spracúvanie žiadostí o azyl a vyhosťovanie odmietnutých migrantov. Podnikla alebo plánuje podniknúť aj ďalšie kroky s cieľom znížiť preplnenosť registračných táborov na ostrovoch v Egejskom mori. Grécke orgány už presunuli na pevninu tisíce "pravých utečencov", počet prichádzajúcich však tieto úbytky stále presahuje, opísala DPA.

Atény minulý týždeň otvorili výberové konanie na výstavbu plávajúcej bariéry pri ostrove Lesbos, aby overili možnosť fyzicky zabrániť migrantom v plavbách z tureckého pobrežia, ktoré je odtiaľ vzdialené iba 10 - 12 kilometrov.

Pracovníčka mimovládky prevážajúcej migrantov sa preriekla ako prebieha tzv. záchrana migrantov:

Zdroj: sme.sk / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti