NAKA zadržala šéfa SIS Vladimíra Pčolinského

11.03.2021 | 08:15
  22
Vladimír Pčolinský v minulosti pôsobil ako šéf kancelárie ministra vnútra Vladimíra Palka, neskôr aj Daniela Lipšica.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského (nom. Sme rodina). Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke. Dôvodom sú podľa denníka podozrenia z korupcie, zadržanie mal odobriť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

„K prebiehajúcim vykonávaným úkonom sa ÚŠP nebude vyjadrovať,“ uviedla k prípadu hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jana Tökölyová.

Vo funkcii je Pčolinský od apríla 2020, kedy v nej vystriedal nominanta SNS Antona Šafárika. Je bratom poslanca Petra Pčolinského a jeho manželkou je poslankyňa Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina). Napriek rodinným väzbám na poslancov Národnej rady SR sa Pčolinský v deň vymenovania ohradil voči rodinkárstvu, ale aj rôznym politickým vplyvom na spravodajskú službu. Opozícia v tejto súvislosti hovorila o bezpečnostnom riziku, keďže Pčolinský má blízko aj k predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, v minulosti spájanému s organizovaným zločinom.

„Uvedené informácie nekomentujem, vyšetrovateľ je procesne nezávislý,“ komentoval pre Denník N zadržanie riaditeľa SIS minister vnútra Roman Mikulec. Dodal, že o pripravovaných zásahoch NAKA nemá vopred žiadne informácie.

Prezidentka Zuzana Čaputová v najbližších hodinách rozhodne, či Pčolinského dočasne postaví mimo službu. „Prezidentka sa dôkladne oboznámi so situáciou a v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa SIS dočasne postaví mimo službu,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Podľa informácii Aktuality.sk zadržanie Pčolinského súvisí s úplatkom od Zoroslava Kollára. Toho mala SIS odpočúvať a rozpracovávať. Na pokyn nového šéfa SIS Pčolinského mali tieto aktivity údajne zastaviť a Kollára ďalej neriešiť. Polícia napokon Zoroslava Kollára zatkla koncom októbra minulého roka, dodnes je vo väzbe.

Martin Berec, advokát Zoroslava Kollára, potvrdil že jeho klientovi bolo vznesené obvinenie v korupčnej trestnej veci, v ktorej bol ráno zadržaný Pčolinský. Berec skutok bližšie nešpecifikoval, uviedol len, že proti obvineniu svojho klienta plánuje podať sťažnosť.

Slovenská informačná služba (SIS) zatiaľ nemôže zaujať oficiálne stanovisko k zadržaniu riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. "SIS zatiaľ neboli doručené orgánmi činnými v trestnom konaní (OČTK) informácie týkajúce sa vykonávaných úkonov NAKA vo vzťahu k osobe riaditeľa Vladimíra Pčolinského. Z tohto dôvodu SIS nemôže k predmetnej veci zaujať oficiálne stanovisko," uviedla pre TASR hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

SIS uvádza, že vo veci bude následne postupovať v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona v oblasti riadenia SIS, služobného pomeru riaditeľa SIS a poskytne tiež OČTK súčinnosť v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom. "Riadenie SIS je v súčasnosti zabezpečené v súlade so zákonom a štatútom SIS schválenom vládou SR," zdôraznila hovorkyňa.

Lipšic nebude vykonávať úkony vo veci zadržania šéfa SIS

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic nebude vykonávať úkony vo veci zadržania šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. "V danej trestnej veci bolo vznesené obvinenie aj na základe výpovede môjho bývalého klienta, a Vladimír Pčolinský bol v minulosti mojím blízkym spolupracovníkom na Ministerstve vnútra SR," zdôvodnil svoje rozhodnutie.

"Z uvedeného dôvodu v súlade so zákonom a mojím verejným prísľubom počas kandidatúry na funkciu špeciálneho prokurátora, vykonáva všetky úkony nadriadeného prokurátora v tejto veci vrátane nevyhnutných aprobačných úkonov môj zástupca," doplnil. TASR poskytla jeho vyjadrenie hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Podľa informácií Pravdy mal Pčolinského obviniť z korupcie jeho bývalý námestník Boris Beňa.

Portál Topky pripomína, že Vladimír Pčolinský sa už od začiatku svojej pracovnej kariéry pohyboval v blízkosti KDH. Strane dokonca v istý čas robil aj hovorcu. Po tom, ako sa Vladimír Palko pred takmer dvadsiatimi rokmi stal ako nominant KDH novým ministrom vnútra, práve Pčolinského zobral k sebe ako poradcu a riaditeľa kancelárie, ktorým bol aj počas ministrovania Daniela Lipšica. Bol tiež predsedom Ústrednej volebnej komisie pre voľby do orgánov samosprávnych krajov.

Celé jeho profesijné pôsobenie však známe nie je. Dlho sa hovorilo, že má blízko aj k tajným službám a viacerým osobám z tohto prostredia. V minulosti sa dokonca kvôli tomu objavili špekulácie, že bol stále aktívnym členom SIS. Pčolinský to síce opakovane poprel, ak by však aj pre spravodajské služby pracoval, priznať by to nemohol.

Tvrdí, že súčasťou hnutia Borisa Kollára nie je.  „Nikdy som nebol členom hnutia Sme rodina, päť rokov nie som členom žiadnej politickej strany,“ vysvetľoval po nástupe do funkcie riaditeľa SIS.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár odmietol, že by Pčolinský pre hnutie robil „zhromažďovača informácií“. „Nie. Pán Pčolinský na toto nie je určený,“ reagoval Kollár pre Aktuality.sk v máji minulého roku.

Kto je Vladimír Pčolinský

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth vo svojom statuse na sociálnej sieti pripomína, že „kriminálnik“ Pčolinský bol prominentným zdrojom redaktorov Denníka N a portálu Aktuality - Moniky Tódovej a Mareka Vagoviča.

Tóth vo svojom nedávnom článku napísal, že riaditeľ SIS Pčolinský povýšil dnes už väzobne stíhaného Borisa Beňu zo šéfa inšpekcie na svojho námestníka. „Bývalý Pčolinského námestník sa v ostatných dňoch rozhovoril. Vypovedá však len o tom, čo už NAKA viac-menej vie. Teda o kšeftoch s bývalý šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom, Petrom Gašparovičom či Františkom Böhmom. O tom, ako zbíjal spolu s Petrom Koščom a Vladimírom Pčolinským, mlčí. Zrejme aj z toho dôvodu, že kým sa politik Daniel Lipšic nestal špeciálnym prokurátorom, bol jeho obhajcom. Keď bol pán Lipšic ministrom vnútra, Pčolinský robil priamo na jeho sekretariáte. Spolu s dnešným ministrom a podpredsedom Sme rodina Milanom Krajniakom. Kruh sa uzavrel,“ uviedol Tóth.

Forisch: Beňa je Pčolinského a Lipšicova achilova päta

Bývalý príslušník SIS Pavol Forisch vo svojom nedávnom článku pripomenul, že Vladimír Pčolinský pochádza z rodiny, ktorá zastávala vysoké štátne funkcie v štruktúrach KDH už od vzniku. Zároveň ho označil za „poskoka Lipšica“.

„Jediné, čo je o ňom v spravodajských kruhoch známe je jeho bezbrehé prisluhovanie Lipšicovi, intrigy v politickom a policajnom prostredí, pomoc, poradenstvo = vypaľovanie podnikateľov a plnenie úloh Košča, Lipšica a Haščáka. V posledných rokoch plnil aj úlohy pri manipulácii médií, či už pri vražde Kuciaka a Kušnírovej cez pomýlenú a zapredanú klamárku Tódovú, a aj cez manipuláciu novinárov v iných denníkoch, v prípadoch, ktorými ohuruje súčasná vláda občanov. Pčolinský na presadzovanie záujmov zneužíva svoju bývalú milenku J.Š. z mienkotvorného denníka., Tódovú a iné novinárky, ktoré okrem ohýbania pravdy a manipulovania verejnej mienky, ako aj pre svoje osobné ciele a hlavne pomsty, ktoré sa absolútne nezlučujú s jeho postavením riaditeľa SIS,“ dodáva Forisch.

Exsiskár sa domieva, že napriek veľkému vplyvu Lipšica cez NAKA či ÚŠP, existujú kvalitní a čestní vyšetrovatelia, ktorí zatýkajú bez ohľadu na túto skutošnosť, čoho dôkazom má byť aj zadržanie námestníka SIS Borisa Beňu alebo spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka.

„Beňa je Pčolinského a Lipšicova achilova päta!!! Pretože, ak táto osoba začne rozprávať, akú úlohu zohral nielen pri vyšetrovaní, ale aj samotnej vražde Kuciaka a mnohých iných trestných činoch, v pozadí ktorých je Pčolinský, Lipšic a Košč, tak tieto osoby skončia na doživotie vo väzbe a zmätie aj detský príbeh Slušného Slovenska,“ myslí si Forisch. „Pokiaľ však predtým nebudú zasamovraždení ako generál Lučanský…,“ dodáva bývalý dôstojník spravodajskej služby.

Teleki: Pčolinský patril medzi kľúčové osobnosti, ktoré pripravovali rôzne diskreditačné kampane voči nepohodlným

„Vladimír Pčolinský intenzívne spolupracoval s vybranými novinármi nielen na diskreditácii tých nepohodlných, zabezpečovaním vybraných častí trestných spisov, ale aj cez manželku prokurátora Šantu zisťoval  informácie o pobyte a majetku súkromných osôb z neverejných databáz. Komunikácia s novinármi označovanými prezývkou „Lipšicove stádo“ ako aj systém ich riadenia a ovplyvňovania bola zverejnená na stránke „Fakty a dôkazy“,“ vysvetľuje novinárka Jana Teleki.

 „Vladimír Pčolinský bol osobou, ktorá vyhotovila fotografiu Kočnera a Tótha v spoločnosti  Zuzany Tománkovej, ktorá zastupovala Mariána Kočnera v trestnej veci porušovania bankového tajomstva, v ktorej bol obvinení v októbri 2016 JUDr. Daniel Lipšic a Gábor Grendel.  Lipšic za záhadných okolností sa z kauzy vyvliekol a Grendel je v postavení obžalovaného, za čo vo veľkej miere môže ďakovať aj Monike Tódovej,“ dodáva Teleki.

„Meno Vladimíra Pčolinského figuruje aj v časti spisu súvisiacej so sledovaním politikov a novinárov, realizovanom od februára 2017. Bratia Peter a Vladimír Pčolinský boli pravidelnými návštevníkmi baru Next Apache a kaviarni „ U Krajniaka“. Pčolinský pri tom striedal rôzne autá, napríklad BMW X5 a X6, ktoré patrili firme MBM Tatry s.r.o., kde Pčolinský bol zamestnaný v dobe od 1.5.2013 do 31.7.2015. Pčolinský patril medzi kľúčové osobnosti, ktoré pripravovali rôzne diskreditačné kampane voči nepohodlným, ktorí ohrozovali záujmy organizátorov protestov a v spolupráci s bývalými príslušníkmi NAKA a bezpečnostných služieb zabezpečoval materiály ich na diskreditáciu. Jeho stretávania s Lipšicom a Joštom boli v tejto kaviarni pravidelne zaznamenané, napríklad aj 23.5.2017. Daniela Lipšica navštevoval aj doma ( záznam z 3.5.2017) . Táto návšteva zrejme predchádzala k ďalšiemu stretnutiu 4.5.2017, kde Pčolinský získaval informácie z NAKA, ktoré popisovali vydieranie policajnými funkcionármi a mali sa použiť a načasovať pre zosilnenie a radikalizáciu protestov. Nezávisle na tom sa stretával aj s Borisom Kollárom (31.8.2017). Zrejme nielen spolupráca s Kollárom, ale aj dlhodobé služby pre zvyšok „Apačov“  je zárukou spoľahlivosti  a dôvery po voľbách v roku 2020 zaslúžil Kollárovu dôveru. Známe sú aj jeho kontakty, respektíve nadštandardné vzťahy  s riaditeľom SIS Šafárikom a vplyvnými osobami zo Slovenskej národnej strany, ktoré zbierali a podsúvali systematicky informácie a rozkladali stranu zvnútra. V tomto ohľade je zaujímavá skutočnosť, že s tzv. Apačmi spolupracoval nominant strany Smer, minister zahraničných vecí, Miroslav Lajčák a pracovníci ambasády USA. Pčolinský je produktom a verným avatarom Daniela Lipšica. Používa jeho kontaktnú  a vedomostnú sieť, správa sa podobne ako on a rozhoduje sa podľa rovnakých priorít. Pokiaľ situácia umožňuje stojí mimo dianie. Byť okamžite na správnom mieste a monitorovať situáciu nie je náhoda, ale profesionálna spravodajská povinnosť. Pčolinský podobne ako Lipšic vyskytuje sa na miestach tragédií, v čase keď na mieste nemá dôvod byť prítomný. Je bezpredmetné, či sa jedná o miesto Majchrákovej samovraždy, Lipšicovej nehody, prípadne stretnutia osôb pripravujúcich pád vlády so šedými eminenciami protestov. Pčolinský patrí dlhodobo k skupine ľudí, ktorí sa spravidla objavujú na mieste tragédie s cieľom vyhodnotiť, ovplyvniť, prípadne zasiahnuť do následného diania, prípadne zo situácie v neskoršom období vytĺcť osoh. Či už sa jedná o Valkovu vraždu, Majchrákovu samovraždu, Lipšicovu nehodu alebo okamžité nastavenie kontaktu s ľuďmi, ktorých vedomostné prostredie treba monitorovať. Veriť tomu, že je to ich úchylka alebo ľudská túžba sa otierať o tragické ľudské okamihy je naivné. Otázkou zostáva, či Vladimír Pčolinský pracuje pre zahraničnú bezpečnostnú službu a obhajuje jej záujmy, alebo buduje vlastnú konšpiračnú pozíciu,“ uviedla v marci minulého roku vo svojom článku Teleki.

Slovenská informačná služba podľa zákona získava a vyhodnocuje informácie o činnostiach, ktoré ohrozujú naše ústavné a demokratické zriadenie, celistvosť či zvrchovanosť republiky a tiež získava a vyhodnocuje informácie o činnostiach, ktoré ohrozujú bezpečnosť a hospodárske záujmy krajiny. Doteraz mala SIS osem riaditeľov.

Zdroj: pravda.sk / topky.sk / info.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti