NAKA zadržala na bratislavskom letisku bývalého šéfa Slovenských elektrárni Paola Ruzziniho

15.04.2019 | 14:33
  2
Polícia už od roku 2015 rieši predraženie Mochoviec. Dostavbu mal v elektrárňach, kde má štát 34 percent akcií, na starosti Enel Produzione.

Vyšetrovateľ Špecializovaného tímu národnej jednotky finančnej polície národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie dvom občanom Talianskej republiky P. R. a N. C. - v čase spáchania skutku čelným predstaviteľom spoločnosti Slovenské elektrárne, a. s., za spáchanie obzvlášť závažného zločinu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Informuje o tom polícia na facebookovej stránke.

Súčasne v Bratislave došlo k zadržaniu jedného z obvinených, s ktorým budú vykonané procesné úkony a bude skúmané naplnenie dôvodov väzby. Konaním obvinených súvisiacim s hospodárením s majetkom Slovenských elektrární, a. s., vznikla škoda vo výške viac ako 22 miliónov eur.

Špecializovaný tím /ELEKTRO/ aj naďalej intenzívne pracuje a vykonáva všetky potrebné úkony na preverenie podozrení týkajúcich sa dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie momentálne nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie.

Podľa portálu topky.sk mal byť na letisku zadržaný bývalý šéf Slovenských elektrární Paolo Ruzzini. Druhým by mal byť podľa informácií HN Nicola Cotugno, takisto bývalý generálny riaditeľ elektrární.

Vyšetrovanie v elektrárni Mochovce

Polícia už od roku 2015 rieši predraženie Mochoviec. Dostavbu mal v elektrárňach, kde má štát 34 percent akcií, na starosti Enel Produzione. Taliansky Enel pôvodne sprivatizoval 66 percent akcií je momentálne na odchode zo Slovenska, ale podmienkou je, aby najprv dokončil Mochovce.

Privatizačná dohoda počíta s tým, že dividendy bude podnik vyplácať až po dostavbe Mochoviec. Po dostavbe Mochoviec elektrárne naplno preberie Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardára Daniela Křetínskeho. Štát sa od privatizácie ako menšinový akcionár len pozerá na to, čo sa v Slovenských elektrárňach deje.

V roku 2017 denník Pravda citoval niekdajšieho manažéra elektrární, ktorý si neželal byť menovaný, že sa rozpočet vedome navyšoval, ale vraj tak, aby nemohol byť nikto obvinený. „Keď príde nezávislá kontrola hoci aj z Marsu, tak nepríde na to. Všetky obstarávania sú v poriadku,“ povedal manažér pre Pravdu.

Prokuratúra a polícia spustili vyšetrovanie na jeseň 2015 vzhľadom na závažné zistenia Najvyššieho kontrolného úradu. Ten vykonal od decembra 2014 do apríla 2015 kontrolu v Slovenských elektrárňach. Čo presne úrad zistil, je stále tajné.

Pozrite si videoblog politológa Romana Michelka, ktorý vo svojej analýze odhaľoval súvislosti aj ohľadne privatizácie v Slovenských elektrárňach:

Slovenské elektrárne v roku 2017 podozrenia odmietli

„V trestnom konaní súvisiacom s dostavbou 3. a 4. bloku JE v Mochovciach, ako aj v trestnom konaní vo vzťahu k zločinu skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie Slovenských elektrární, prebiehajú kontinuálne vyšetrovacie úkony,“ povedal v roku 2017 hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. Slovenské elektrárne vtedy podozrenia odmietli.

„Tvrdenia o umelom predražovaní projektu sú nepodložené a ničím nepreukázané,“ povedal ich hovorca Miroslav Šarišský. K zvyšovaniu rozpočtov dochádza podľa neho na všetkých aktuálnych projektoch jadrových elektrární v Európe aj Spojených štátoch. Je za tým kombinácia mnohých faktorov, technických, administratívnych aj organizačných, vysvetľoval. „Každá stavba jadrovej elektrárne je mimoriadne zložitá, podieľajú sa na nej tisíce vysokokvalifi­kovaných pracovníkov a stovky dodávateľských firiem,“ dodal Šarišský. Práve ich zosúladenie nie je jednoduché, dodal. Výstavbu predlžujú podľa neho aj nepredvídateľné úpravy a modifikácie, ktoré je potrebné počas projektu realizovať.

Správu aktualizujeme ...

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti