NAKA zadržala Martina Daňa a Rudolfa Vaského kvôli násilnej trestnej činnosti

13.12.2019 | 10:41
  16
Martin Daňo čelí aj obvineniu zo spáchania daňového podvodu. Polícia o tom informovala začiatkom decembra.

Vyšetrovateľ NAKA zadržal dnes dve osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Jedným je neúspešný kandidát na prezidenta a kontroverzný aktivista Martin Daňo. Druhým je YouTuber Rudolf Vasky.

Informovala o tom polícia na Facebooku s tým, že momentálne prebiehajú procesné úkony a zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie.

„Vyšetrovateľ NAKA zadržal dnes dve osoby (M.D., R.V.) podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Momentálne prebiehajú procesné úkony, zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne informácie,“ napísala polícia vo svojom stanovisku.

 

Daňov daňový podvod

Martin Daňo čelí aj obvineniu zo spáchania daňového podvodu. Polícia o tom informovala začiatkom decembra. Daňo si mal neoprávnene uplatniť nárok na vrátenie dane pridanej hodnoty v celkovej výške 187 822 eur.

Prednedávom informovala Transparency International o tom, že Daňove firmy kopia dlhy. "Dlhy pochádzajú z podnikania trinástich firiem, ktoré Daňo vlastní či vedie. Firmy majú slovenské adresy, kde Daňo pôsobil, od Humenného po Bratislavu."

On sám dnes býva v Rakúsku. Na otázky k jeho podnikaniu Daňo odmietol Transparency odpovedať, kým sa organizácia neospravedlní za predchádzajúcu recenziu jeho práce. Jeho dlhy mali prekročiť sumu 800-tisíc eur.

Daňo je aj neúspešný kandidát na prezidenta. Viackrát na seba upozornil, keď sa v parlamentne dostal do konfliktu s poslancami, kvôli čomu mu bola aj odobratá novinárska akreditácia.

Odsúdený za roxorovú revolúciu

Vasky sa v minulosti pokúsil preraziť v politike. Bol lídrom strany Hnutie tretej cesty, ktorá v parlamentných voľbách v roku 1998 získala 0,07 percenta hlasov.

V júni tohto roka Vaského okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil na trest odňatia slobody šesť mesiacov podmienečne s odkladom jeden rok. Vasky sa voči rozsudku odvolal.

Vaského obžalovali za jeho výroky v konšpiračnom internetovom rádiu Slobodný Vysielač, ktoré zazneli koncom októbra 2015.

Vasky v Slobodnom Vysielači hovoril o "roxorovej revolúcii". "Toto bude vysoko organizovaná akcia za účelom zvrhnutia tohto režimu," popisoval s tým, že bude vytvorený "zoznam ľudí, ktorí budú ubití na smrť týmito roxorovými tyčami."

Vyhlásil, že organizovať to bude on sám. "Ja budem zodpovedný za to," dodal.

Premiér Pellegrini vo videu s Daňom a Vaským

Obaja YouTuberi natočili v auguste 2018 počas 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR video s predsedom vlády Petrom Pellegrinim.

Ďaňo obvinil z rozbíjania národných síl Michelka, Huďa aj Lichtnera

Martin Daňo sa vo svojom aprílovom videu na adresu predstaviteľov InfoVojny - Norberta Lichtnera a Ľuba Huďa, ale aj na adresu politológa Romana Michelka vyjadril, že sú šarlatáni. Negatívne sa vyjadril aj voči zakladateľovi Slovenských brancov Petrovi Svrčekovi a voči bývalým príslušníkom SIS Stanislavovi Žiaranovi a Pavlovi Forischovi, ktorí majú spory s finančnou skupinou Penta a Marianom Kočnerom:

Blízko ku Kočnerovi

Bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth na súde v prípade falšovania zmeniek počas neverejnej výpovede podľa informácií Denníka N povedal aj to, že obvinený podnikateľ Marian Kočner pravidelne Daňovi posielal peniaze. Daňo to na svojom Facebooku označil za lož.

V minulosti Daňa zastupoval advokát Michal Mandzák, ktorý zastupuje aj Kočnera v kauze falšovania zmeniek. Daňo vo svojich videách robil reklamu Mandzákovej firme Bella Tavola, ktorá predáva nože, a advokátovu firmu vedie ako jedného zo svojich sponzorov. Mandzák v minulosti potvrdil, že sa s Daňom pozná od detstva. V prípade Kočnera Daňo vyhlásil, že s ním nemá žiaden vzťah.

V komunikácii medzi Daňom a Kočnerom, ktorú zachytila polícia v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, si písali najmä o tom, aký má úspech ich spoločný rozhovor krátko po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočner na hodinu dlhom videu z marca 2018, ktorý Vasky s Daňom zverejnili na youtube, kritizuje prácu novinárov, kým mu Daňo aj s Rudom Vaskym pritakávajú a smejú sa.

Keď Kočner spomínal na svoje začiatky v STV, Daňo zareagoval slovami: „No vidíš, tu je novinár.“

„Náš vzor,“ reagoval Vasky.

 

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti