NAKA zadržala hľadaného Petra Petrova alias Tigra a odmieta ho vydať sudcovi, ktorý v kauze manipulovania trestných konaní na neho vydal zatykač

13.08.2021 | 19:38
  17
Nervózny policajný prezident Peter Kovařík vedie marketingovú kampaň za očistenie svojho zlyhania, z ktorého ho obviňuje prokurátor, prechádza do útoku a očierňuje vyšetrovateľku Dianu Santusovú.

Prezývajú ho „Tiger“. Podnikateľa z Levíc Petra Petrova podľa informácií HN zadržala NAKA, čo potvrdila aj Andrea Dobiášová z Prezídia policajného zboru.

„Môžeme potvrdiť, že osoba Peter P. bola včera zadržaná zásahovou jednotkou Národnej kriminálnej agentúry ako obvinená v medializovanej trestnej veci realizovanej na NAKA,“ uviedla Dobiášová.

Bol naňho vydaný zatýkací rozkaz Okresným súdom Bratislava III. HN zisťujú, či bezpečnostné zložky informovali spomínaný súd o zaistení známeho kajúcnika.

Toto zadržanie pritom súvisí so štvrtkovým zásahom NAKA na viacerých miestach Bratislavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Peter Petrov je jedným z obvinených v kauze krivých výpovedí kajúcnikov. Práve on mal Zemana a Csabu Dömötöra navádzať na krivé výpovede, pričom im prisľúbil výhody.

Inšpekcia ministerstva vnútra vyhlásila po Petrovovi pátranie v súvislosti s vyšetrovaním výpovedí kajúcníkov, vo štvrtok skoro ráno zasahovala u neho doma.

Do Petrovovho domu však elitní policajti NAKA neprišli kvôli pátraniu po hľadanej osobe, ale pre vyšetrovanie inej trestnej činnosti, uvádza TA3. Malo ísť o podozrenia pri obstarávaniach na ministerstve vnútra v rokoch 2015 až 2020.

Portál Aktuality.sk včera informoval, že podľa vyšetrovateľov mala na ministerstve vnútra fungovať zločinecká skupina. Skupina mala podľa informácií portálu vyťahovať peniaze z projektov na rezorte vnútra a na ústredí práce.

Vyšetrovateľ vo štvrtok obvinil 11 osôb, pričom má ísť podľa TA3 aj o Petra Petrova, za trestný čin všeobecne nebezpečný a trestný čin proti majetku, informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

Polícia podľa Aktualít obvinila osoby, ktoré mali byť na druhom a treťom stupni riadenia zločineckej skupiny.

"Deväť osôb polícia zadržala, jedna osoba je mimo Slovenska a jedna osoba je v pátraní. Naďalej pokračujú procesné úkony, zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," uviedla včera polícia.

Petrov mal cez jeho firmy robiť viaceré verejné obstarávania. Petrov, prezývaný Tiger či Chlapec z ulice, je považovaný za univerzálneho "dohadzovača" svedkov.

Polícia na Petrova zrejme nasadila aj informačno-technické prostriedky začiatkom februára tohto roku. Neskôr sa tajnej službe podarilo zachytiť zaujímavý rozhovor Petrova s neznámym mužom.

"A ja si pamätám, keď mi povedal Čurilla, že keby neni mňa, neni takáčovcov, keby neni takáčovcov, neni Makóa, keby neni Makó, neni Očistec, keby neni Očistec, neni Judáš, všetko som to robil ja..." vysvetľoval Petrov neznámemu mužovi.

Pčolinský: „Tiger je chránené zviera!“

Podpredseda koaličného Sme rodina dal status na Facebook, ktorý ukazuje, že právny štát je v úplnom rozklade a rozpade. Ako dodáva portál Hlavný denník nerozkladajú ho anarchisti, ale elitná zložka polície NAKA.

Pčolinský napísal na svoj status nadpis: „Tiger je chránené zviera!“

Tiger je prezývka Petra Petrova zločinca a kajúcnika v jednej osobe, ktorého zadržala NAKA, lebo bol na úteku. Preukázalo sa, že mal krivo vypovedať pod taktovkou vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov špeciálnej prokuratúry. Pravdepodobne jeho úteku asistoval šéf polície Kovařík a k tomu ho mal inšpirovať minister Mikulec a premiér Heger.

Ďalej Pčolinský rozhorčene informuje: „NAKA zadržala Tigra. Na Tigra je vydaný zatykač sudcom pre prípravné konanie. NAKA odmieta Tigra vydať sudcovi….Podotýkam, že zatykač má prednosť pred akýmkoľvek iným úkonom a zadržaný ma byt bezodkladne predvedený pred sudcu. Avšak vyzerá to tak, že Tiger je chránené zviera… Absolútny nonsens čo sa deje v tomto štáte…“

Tento prípad musí mať dohru. NAKA a špeciálna prokuratúra nám práve unáša štát, komentuje šokujúce konanie Národnej kriminálnej agentúry Hlavný denník.

Nervózny Kovařík vedie marketingovú kampaň za očistenie svojho zlyhania a očierňuje vyšetrovateľku Santusovú

Zadržanie podnikateľa Petra P. podľa prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka jasne ukazuje, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) konajú zákonne v prospech občanov SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Policajti Národnej kriminálnej agentúry opäť dokázali, že si zaslúžia oslovenie elitná jednotka. Realizácia ich poslednej akcie bola dôkazom vysokej profesionality, vďaka ktorej sa vyšetrovateľ NAKA posunie v objasňovaní závažnej ekonomickej trestnej činnosti poškodzujúcej štátny rozpočet, na ktorý sa všetci skladáme svojimi daňami," uviedol policajný šéf.

Ako ďalej povedal, je rád, že sa policajtom NAKA podarilo ustáliť informácie o mieste, kde sa Peter P. nachádzal a môžu s ním pokračovať v začatých procesných úkonoch. Obvinený sa podľa jeho slov od začiatku vyšetrovania na NAKA dostavoval na predvolania až do zásahu Úradom inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (UIS MV) SR.

Kovařík však zdôraznil, že vyšetrovateľka UIS MV SR svojím neprofesionálnym prístupom zmarila vyšetrovanie nielen sebe, ale výrazne skomplikovala rozpracovaný prípad aj vyšetrovateľovi NAKA. "Som kritizovaný, že som mal zmariť akciu UIS MV SR, odmietam tieto tvrdenia a dokážem to aj pred orgánmi činnými v trestnom konaní," uzavrel policajný prezident.

Kovařík si akciou NAKA zjavne robí PR kampaň za zlyhanie, z ktorého ho obvinil prokurátor Rastislav Remeta.

Prokurátor Remeta: Policajný prezident Kovařík zmaril zadržanie podozrivej osoby

Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislav Remeta oznámil koncom júla začatie trestného stíhania v prípade prerušenia zaisťovacieho úkonu zo strany Prezídia Policajného zboru v prípade zásahu voči svedkom v kauzách Očistec a Judáš.

"Od 20. júla, keď došlo k vzneseniu obvinenia trom osobám a boli voči nim urobené zaisťovacie úkony, vyšlo najavo viac skutočností, ktoré súviseli práve s priebehom zaisťovacieho úkonu. Ten bol po zadržaní prvej osoby prerušený," uviedol krajský prokurátor.

Podľa krajského prokurátora budú okolnosti prerušenia zásahu z 20. júla predmetom samostatného konania. "Aby bolo jasné, či bolo možné prebiehajúci zásah veľmi neštandardne prerušiť a následne ho po hodine a pol povoliť,“ doplnil Remeta.

Prokurátor Remeta v rozhovore pre Aktuality.sk potvrdil, že keď dal policajný prezident Kovařík stopnúť zásah, obvinený ušiel jednotke priamo pred očami.

"Tá osoba bola videná, ale jednotky nemohli pokračovať v zásahu. Museli sa stiahnuť. Ohrození boli aj zasahujúci policajti, lebo v okolí miesta, kde malo dôjsť k zadržaniu, sa neskôr objavili viaceré podozrivé motorové vozidlá a bol videný aj jeden z obvinených. Vyskytovali sa tam osoby, ktorých výstroj mohla vzbudzovať dojem možného ohrozenia," vysvetlil prokurátor.

"Vyšetrovateľka a velitelia jednotlivých zásahov spracovali záznam o konkrétnych vozidlách, skutočnostiach a osobách, ktoré vedeli identifikovať. Vrátane toho, že pokyn na prerušenie zásahu vydal sám policajný prezident," doplnil Remeta.

Prokurátor na otázku, či akciu zmaril svojim pokynom policajný prezident Peter Kovařík, uviedol, že "minimálne jedna osoba mohla byť zadržaná - takže účel zaisťovacieho úkonu zmarený bol."

Dodal, že podľa jeho informácií "predbežné výsledky kontroly Inšpekčnej služby nezistili žiadne pochybenia vyšetrovateľky, ktoré by sa týkali nasadenia síl a prostriedkov a výkonu zasahujúcej jednotky."

Viac sa dočítate v rozhovore TU.

"Informácie, ktorými disponuje Rastislav Remeta, ja nepoznám a nebudem ich preto ani bližšie komentovať. O možnom začatí trestného stíhania viem len z médií. Som však pripravený celú záležitosť s preverením použitia zásahovej jednotky a kroky, ktoré ma viedli k mojim pochybnostiam o zásahu vysvetliť orgánom činným v trestnom konaní. Nebudem sa vyjadrovať do médií, na to sú tu orgány činné v trestnom konaní, aby situáciu preverili a ja som im plne k dispozícii," reagoval prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

Zdôraznil, že sa nebude obhajovať prostredníctvom médií, pretože nechce, aby boli jeho slová prekrúcané a zneužívané na politický boj.

Policajný prezident Kovařík v kauze marenia zadržania zločinca klamal verejnosť. Po prokurátorovom trestnom oznámení však dostal strach a ukázal na Mikulca

Akcia špecializovaného tímu sa najskôr rozbehla, no po chvíli bola prerušená a pokračovala až zhruba po hodine. Z troch obvinených v kauze zmanipulovaných svedeckých výpovedí je tak vo väzbe iba jeden, dnes už v postavení svedka. Po ďalších dvoch je vyhlásené pátranie. Ako sa ukazuje, stopka na zastavenie akcie prišla z tých najvyšší miest – od policajného prezidenta Petra Kovařík. Urobil tak ale až po zásahu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

O prerušení policajnej akcii proti trojici Csaba Dömötör, Matej Zeman a Peter Petrov, ktorí boli obvinení v kauze manipulovania výpovedí v mediálne známych kauzách, rozhodol policajný prezident Peter Kovařík. Ten mal však začať konať až na pokyn Mikulca. Upozornili na to Hospodárske noviny.

Kovařík svoje angažovanie sa v danom prípade nepoprel. Na vine bola podľa neho vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová, ktorá obišla svojho nadriadeného tým, že zatajila informácie o vykonaní akcie.

„V čase zásahu som bol požiadaný, aby som preveril jeho zákonnosť, a keďže riaditeľ Úradu inšpekčnej služby o akcii nevedel, vydal som pokyn na jej prerušenie, na stráženie zadržanej osoby a zotrvanie na mieste zásahu až do rozhodnutia príslušného orgánu, to znamená riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, ktorý po preskúmaní faktov zásah odsúhlasil a vzápätí nato som vydal pokyn na pokračovanie v činnosti,“  vysvetlil. 

Prokurátor Remeta kritizoval, že zo strany Prezídia Policajného zboru, došlo v júli k prerušeniu prebiehajúceho zásahu pri zadržiavaní obvinených osôb, v dôsledku čoho sú práve dvaja obvinení na úteku. Kovařík potvrdil, že išlo o jeho rozhodnutie. Policajný prezident nielenže klamal slovenskú verejnosť, ale na základe politickej objednávky maril vyšetrovanie závažnej kauzy.

Prsty v tom mal Mikulec

To, kto ho o preverenie akcie požiadal, však nekonkretizoval. Nadriadeným policajného prezidenta je minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Ten síce prostredníctvom hovorkyne Barbary Túrosovej odkázal, že žiadny pokyn nevydal, no pripustil, že v danej veci konal a to na podnet novinárov, od ktorých v deň akcie dostal viacero otázok.

„Vzhľadom na to, že sa priamo na ministra vnútra obrátili viacerí novinári, ktorí od skorých ranných hodín monitorovali situáciu pred inšpekciou a na ministra vnútra sa obracali s otázkami, prečo z inšpekcie vyrážalo 20 policajtov a vyšetrovateľov, minister vnútra požiadal dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, aby preveril situáciu pred budovou inšpekcie,“ uviedla Túrosová.

Potom, ako sa ukázalo, že je realizovaná akcia, na ktorú bola nasadená zásahová jednotka Úradu hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, požiadal Mikulec policajného prezidenta o preverenie okolností ich nasadenia, a to „vzhľadom na to, že dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby o okolnostiach ich nasadenia nemal žiadnu vedomosť.“

Vo veci zmarenej policajnej akcie už koná aj bratislavská krajská prokuratúra, ktorá vedie dve trestné stíhania. Jedno pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a druhé pre marenie spravodlivosti.

Mikulec obvinil „Lipšicove stádo“ zo zmarenia zásahu proti kajúcnikom

Šéf rezortu vnútra Roman Mikuec (OĽaNO) koncom júla prostredníctvom svojej hovorkyne Barbary Túrosovej Mikulec pre HN odkázal, že žiadny pokyn nevydal. Priznal však, že v danej veci predsa len konal. A to na podnet novinárov (!).

„Vzhľadom na to, že sa priamo na ministra vnútra obrátili viacerí novinári, ktorí od skorých ranných hodín monitorovali situáciu pred inšpekciou a na ministra vnútra sa obracali s otázkami, prečo z inšpekcie vyrážalo 20 policajtov a vyšetrovateľov, minister vnútra požiadal dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, aby preveril situáciu pred budovou inšpekcie,“ priblížila pre HN Túrosová.

Mikulcova hovorkyňa dodala, že  „následne bolo zistené, že realizovaná je akcia, na ktorú bola nasadená zásahová jednotka Úradu hraničnej a cudzineckej polície Sobrance. Preto minister požiadal aj policajného prezidenta o preverenie okolností ich nasadenia, a to vzhľadom na to, že dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby o okolnostiach ich nasadenia nemal žiadnu vedomosť“.

Viac v článku TU.

Vyšetrovateľka Santusová: Môj vyšetrovací tím sa dostal ďalej, ako to „niekomu“ vyhovuje. Podozriví operatívci NAKA z kauzy Očistec sa snažia diskreditovať mňa aj mojich spolupracovníkov

Niektorí policajní vyšetrovatelia slepo veria v "kajúcnikov" a rezignovali na vykonávanie iných dôkazov. V liste adresovanom predstaviteľom štátu a prokuratúry to tvrdí bývalá vedúca špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová. Na sociálnej sieti ho zverejnil podpredseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorého vyzvala na opatrenia k odstráneniu protiprávneho stavu.

Špecializovaný vyšetrovací tím vykonával svoje služobné povinnosti v súlade so zákonom, tvrdí Santusová. Odmieta vytváranie obrazu o konflikte v bezpečnostných zložkách štátu. V liste poukazuje na účelovosť konania viacerých osôb, ktorých cieľom má byť zmariť trestné konanie vedené špecializovaným vyšetrovacím tímom. Kritizuje dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza, ktorý podľa nej sabotoval činnosť tímu.

Santusová si myslí, že konanie vedené proti nej a špecializovanému vyšetrovaciemu tímu koordinujú a vedú podozriví príslušníci z pracovnej skupiny Očistec. "Podozriví príslušníci Policajného zboru (PZ) z pracovnej skupiny Očistec, ktorí vedú uvedené trestné konanie, v súčasnosti skutočne intenzívne zabezpečujú vykonštruované dôkazy, ktorých cieľom je účelová diskreditácia mojej osoby a postupu špecializovaného vyšetrovacieho tímu," tvrdí. Má informáciu, že na základe "nezákonne zabezpečených a vykonštruovaných dôkazov" plánujú voči nej vzniesť obvinenie, ako aj ďalším členom špecializovaného tímu.

Všetky tri vyšetrovacie spisy, ktoré mala Santusová ako vedúca tímu pridelené, jej boli podľa vlastných slov odňaté bez akéhokoľvek relevantného dôvodu. Následne boli pridelené inému vyšetrovateľovi PZ. Santusová to v danej situácii považuje za absolútne neakceptovateľné.

"Laicky a v skratke si dovolím tvrdiť, že sme sa ako tím pod mojím vedením dostali ďalej, ako to „niekomu“ vyhovuje a zámerom konania určitých osôb je len to, aby som v tejto činnosti nepokračovala. Mojim želaním je pokračovať v práci uvedeného špecializovaného vyšetrovacieho tímu s cieľom objektívneho zistenia skutočného stavu," hovorí.

Santusová už špeciálny tím nevedie, dôvodom mala byť akcia proti vyšetrovateľom NAKA. Tú počas samotnej akcie nechal skontrolovať policajný prezident Peter Kovařík, neskôr minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) priznal, že to bolo na jeho podnet.

„Odmietam vytváranie obrazu o konflikte v bezpečnostných zložkách štátu, čoho dôkazom je napokon aj zloženie uvedeného špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ako aj bezproblémová spolupráca s inými bezpečnostnými zložkami,“ píše Santusová. Aj napriek tomu, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic označuje tento tím ako „antitím“.

Santusová píše, že ju zarazilo konanie dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza. Jeho „cieľom od nástupu do uvedenej funkcie bolo získavať informácie o priebehu tímom vedeného trestného konania a toto konanie mariť akýmkoľvek spôsobom“. Ako príklad uvádza, že členovia špeciálneho tímu nemohli robiť nadčasy, lebo vraj neboli na ne peniaze.

„Vyústilo to až do stavu, že nakoniec sám menovaný dočasne poverený riaditeľ úradu ústne úkoloval vrátnikov v budove situovanej na adrese Mlynské Nivy 61 v Bratislave, aby ho o každom príchode príslušníkov Policajného zboru mimo pracovnej doby telefonicky ihneď informovali a to v akomkoľvek čase (takéto niečo sa v rámci Úradu inšpekčnej služby nikdy nedialo a nikdy nebolo nikomu bránené v tom, aby slobodne pracoval),“ pokračuje v liste Santusová.

List zaslala Santusová prezidentke SR Zuzane Čaputovej, premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO), predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) a ďalším predstaviteľom výboru pre obranu a bezpečnosť. Týmito informáciami a dôkazmi podľa Santusovej disponuje prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Celý list si môžete prečítať TU.

Zdroj: hnonline.sk / hlavnydennik.sk / info.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti